Toyotas line up blev som väntad, Latvala/Meeke arbetslösa, kör Mikkelsen R5-bil 2020?, första elbils-cupen i rally klar och teamen premieras i Rally-SM!

Prick klockan 13.00 släppte Toyota Gazoo Racing sin line upp för 2020 och att påstå att denna var någon överraskning måste vara årets underdrift. Precis som alla i branschen förutspått blev det en helt ny laguppställning med Sebastien Ogier, Elfyn Evans och Kalle Rovanperä som nya förare i Yaris WRC. 

Foto: Toyota Gazoo racing

Tillsammans bildar de en perfekt blandning av fart, erfarenhet och ungdom, menar man från Toyota-håll.

Samtliga tar med sig sina co-drivers från i år vilket betyder att Julien Ingrassia, Scott Martin och Jonne Halttunen fortsätter i nya högerstolar. Medan Ogier och Evans tillhör WRC:s mest erfarna förare så är det tvärtom för nyss 19-år fyllda  Rovanperä som tecknat två-års kontrakt med Mäkinen, precis som walesaren. Ogier däremot har bara ett år då han som bekant redan aviserat att nästa år blir hans sista som rallyförare.  

Tommi Mäkinen är mycket nöjd med hur han fått ihop teamet inför superviktiga 2020 där Toyota ska bli världsmästare i både   ”Drivers och Manufacturers Championship ”. Något som enligt planen dessutom ska krönas på hemmaplan i Rally Japan. För övrigt är kommentarerna från Mäkinen de ”vanliga” i  sådan här sammanhang och tämligen ointressanta. Lite nerkokat, detta är WRC:s bästa line up och att hela teamet ser framåt att få jobba med trion. Noterbart men fult naturligt är att Mäkinen ändå väljer att ge WRC-nykomlingen Kalle lite lägre profil i teamet.

Kalle har visat mycket redan så han har definitivt talang även om han har mycket kvar att lära, men jag tror ändå att han är mogen för detta!

Samma sak från de tre förarna där man försöker överträffa varandra i att berätta om hur glada man är över att ha hamnat i WRC:s ”bästa team”.

Jag är verkligen spänd på att bli en del av detta, säger Ogier.

– Att komma till Toyota Gazoo Racing är en stor möjlighet för mig och jag är verkligen förväntansfull, säger Evans.

– Jag är är verkligen förväntansfull inför att komma in i teamet, säger Kalle.

Som ni märker inga kommentarer som sticker ut, utan allt är frid och fröjd plus att solen alltid verkar skina från blå himmel över Puppolla.

Mäkinen avslutar med att tacka Ott Tänak, Jari-Matti Latvala och Kris Meeke för sina insatser. Vad som händer med Tänak är klart medan de övriga två står utan rallyratt för nästa år. Teamchefen nöjer sig med att hälsa.

Jag önskar dom lycka till i framtiden!

”Högsta hönset” Akio Toyoda fyller i.

Foto. Tommy Svensson

Jari-Matti, tack för att du fajtats för oss i tre år.

Toyoda verkar också bli lite rörd i slutet av sitt uttalande .

Jag vågar nästan lova att utan dig hade inte Toyota varit en del av WRC idag!

Det han syftar på är att Latvala var den förste som han träffade när han besökte sitt livs allra första WRC-tävling. 

I hotellobbyn kom Jari-Matti, då VW-förare först och när jag hälsade så svarade du ett glatt hallå. När han förstod att jag kom från Toyota började han entusiastiskt tala om sin Corolla och Celica hemma i garaget.

Det var i det ögonblicket jag tog beslutet att Toyota skulle göra comeback. Att en sådan förare fortfarande minns våra WRC-bilar måste betyda att WRC är något speciellt!

Även Kris Meeke får ett ord på vägen mot framtida utmaningar och ett speciellt tack.

Din ”push to the maximum” har hjälpt våra ingenjörer att göra Yaris WRC ännu starkare…

Frågan alla ställer sig nu är vad som händer med de båda profilerna? Möjligheterna till ett WRC-liv efter jul är efter dagens besked  väldigt, väldigt begränsade. En plats hos M-Sport Ford såvida inte ryktet om att dom bara kör en bil till nästa år stämmer är vad som återstår. Möjligen också en Hyundai för enstaka grusrallyn men om så blir fallet, lär nog Craig Breen ha första tjing. Sedan vet ju ingen om franska PH Sport som vissa rykten påstår, skulle vara beredda att köra vissa tävlingar i Europa med en Citroën C3 WRC.

Foto. Tommy Svensson

Skulle kunna vara en nödutgång för Meeke medan jag har väldigt svårt att se Latvala krypa så långt ner i WRC-kejdan, där här istället lär hoppas på att ”hyra” en Yaris för kanske Rally Sweden och Rally Finland…

Foto: Tommy Svensson

Att Evans lämnar M-Sport Ford svider nog rejält hos Malcolm Wilson som uppfostrat vinnaren av Wales Rally GB 2017 från ung och vild förare i en Fiesta ST år 2007, för att nu när han är både är snabb och stabil lämna för Toyota. Wilson håller dock god min i elakt spel och tackar honom för allt gott han gjort för Cumbria-teamet.

Elfyn är ett perfekt exempel på hur en ung förare kan utvecklas genom ”Fords stege av möjligheter” och vi önskar honom lycka till framöver.

Foto. Tommy Svensson

Att man ville behålla Evans stryker Wilson under på men konstaterar att detta inte blev möjligt när Toyota klev in på scen. Trots detta ser han ändå Evans för alltid som en del av ”the M-Sport Family”. Den f.d Ford-åkaren överöser sitt gamla team med beröm och menar som avslutning.

Precis som många andra i mästerskapet är jag skyldig mycket till detta lilla men passionerade team. Jag kommer alltid att vara tacksam för möjligheterna som Malcolm och alla som passerat dörrarna på  Dovenby Hall gett mig. Jag önskar er all möjlig lycka i framtiden! 

På Twitter förklarar Jari-Matti Latvala och hans kartläsare Miikka Antitla att de fortsatt jobbar på för att köra vissa WRC-tävlingar till nästa år. Närmare än så preciserar man inte livet efter jul utan avslutar med något som även jag  faktiskt tar till mig.

Stort tack till alla fans för ert stöd!

*

När nu det mesta av pusslet är lagt återstår att sia lite om hur nästa år kommer att utvecklas. Att det blir en duell mellan enbart Toyota och Hyundai är solklart även om lilla M-Sport Ford skulle få ihop två bilar, är man redan överkörda av de asiatiska jättarna. Enkelt är det klar fördel Hyundai med både ettan och tvåan från i år i samma team och i  ljuset av detta borde Toyota redan vara rökta med tanke på att i år har Tänak/Neuville tillsamans stått på pallen 17 gånger.

Foto: Tommy Svensson

Detta medan Ogier och Evans varit utsatta för skumpasprut elva gånger. Nu är detta dock inte hela sanningen inför 2020, för den stora frågan är hur det kommer att funka hos ”The Adamo squad” med två tuppar i samma hönsgård? Att det kan bli lite irriterat med två stjärnor i samma lag finns det massor av bevis på både i och utanför rallyvärlden. 

Då är det nog lite enklare hos Mäkinen där Ogier blir oskriven förste förare vilket garanterat inte Evans har några synpunkter på. Han är ju van vid detta från de två åren under Malcolm Wilsons vingar som kröntes med seger i hemmatävlingen 2017, så detta är ingen ny erfarenhet för ”the son of Gwyndaf”.  Så även om Hyundai tycks sitta i förarsätet så kan absolut inte Toyota räknas bort, tvärtom skulle jag vilja säga och bygger detta antagande på Ogier som alltid levererar.  Om han lyckades ta tre segrar i år i en bil som enligt experter var snudd på ”icke konkurrenskraftig”, vad ska det då kunna bli i en bil som förde Tänak till VM-guld?  

Foto: Tommy Svensson

Vad återstår då för ”the rest” alltså de utanför  de ovan uppräknade, tänker på Andreas Mikkelsen, Craig Breen, Hayden Paddon, Mads Østberg, Pontus Tidemand och den allra mest besvikne den utkastade Citroën-föraren Esapekka Lappi?

Foto. Tommy Svensson

Tyvärr det ser riktigt, riktigt mörkt ut för det här gänget. Bortsett från enstaka inhopp med hjälp av egna sponsorer är det nog inte mycket att hoppas på. 

Detta kan dock betyda att några väljer att bita i det sura äpplet, i det här fallet att köra R5-bil i WRC2. Till exempel börjar det skickas ut signaler att Mikkelsen skulle kunna vara en förare för detta till nästa år. Ryktena uppstod när man i Alzeanu hade sin årliga ”Price giving cermony” där Hyundai samlat alla mästare i så väl rally som racing som kört med deras produkter. Tre rallymästerskap vanns av Hyundai R5, i Slovenien, Rumänien och Nederländerna så helt kan inte deras bil räknas bort trots att den hamnat i lite skuggan av mer framgångsrika Skoda, Polo och Ford.

Foto: Hyundai Motorsport

Ryktet startade genom att Mikkelsen deltog på galan och när han dessutom så sent som för någon vecka sedan körde test med en R5-i20 så får vissa snabbt ihop detta som bevis på att det blir han som kör i WRC2 2020 när Hyundai gör ett omtag med R5-satsningen. Helt otänkbart känns det inte att det kan bli så och när man dessutom vet att han i början av december ska göra sin femte start i Monza Rally Show stärks sannolikheten. Här ska nämligen både han och Dani Sordo för första gången köra med R5 i20, i de tidigare starterna för Hyundai har det vari med WRC-bilen…

*

På en helt annan nivå är Opel Motorsport och ADACs spårbyte för nästa år med Opel Adam CUP. Då blir det nya bilar i cupen, Opel Corsa och dessutom med eldrift, ADAC Opel e-Rally Cup. Corsan har testats under hösten och enligt uppgift ska bilen ha utvecklats i rätt riktning. Premiär för cupen som kommer att gå över två år blir i Saarland-Pfalz Rally i slutet av augusti och sedan följer ytterligare två tävlingar där då WRC Rallye Deutschland avslutar. Omstart 2021 med återstående sex deltävlingar. 

Foto: Opel Motorsport

Drygt 60 000 kronor är startavgiften satt till för de som är ute tidigt medan ”efteranmälan” efter den 31 januari kostar runt 20 000 kronor mer. Avgiften täcker det mesta från teamkläder till fri laddning av rallybilen på serviceplatsen. Intresserade inbjuds att köra elbilrally-test vid två tillfällen i Obersee Rally någon vecka före premiären. Inget snack utan att detta blir något av ett elddop för nya tidernas rally med bilar som vänder sig till ”vanliga rallyåkare”. För just detta, hur det ska gå för rally som breddsport när man övergår till el är något som oroar en hel del.

Inte f-n kommer man att kunna stå i garaget och bygga sin egen rallybil när elen tar över, var där en som mailade till mig och tyckte.

Håller nog med honom och vad händer med ”gammeldagsrally” om fem år? Blir det överhuvdtaget tillåtet att tävla med annat än elbilar? Farhågorna känns för mig berättigade när allt fler verkar vilja ”köra med sladd”… 

*

I dag släppte MAS en liten nyhet inför Rally-SM 2020, det införs ”Teammästerskap”.

  Tre ekipage kan nomineras i teamet, men det är bara dom två bästa resultaten som räknas, skriver MAS.

En team-segrare kommer utses som får ta emot prispengar vid finalen i Linköping. 

MAS lovar att komma med ytterligare information i nästa månad.

*

Motorbloggen hämtar sitt material förutom genom egna källor, via officiella pressreleaser och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Tommy Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *