Toksport klara vinnare av WRC2, Paddon rullade men ”El-Konan” swischade runt, när motocrossbana stängdes gick det överstyr, snälla P3 ta över och missa inte kvällens ”Jakten på en mördare”!

Foto: Tommy Svensson

Redan före Rally Monza står det helt klart att tyska Skoda-teamet Toksport WRT vunnit teammästerskapet i WRC2. Genom Pontus Tidemand/Patrik Barth och Eyvind Brynildsen/Ilka Minor har man fått så stort försprång att inte Hyundai Motorsport N , Ole Christian Veiby/Jonas Andersson och Nikoaly Gryazin/Konstantin Aleksandrov har någon möjlighet att komma ikapp. Trea är M-Sport och fyra PH Sport som kan passera alla utom Toksport om Mads Østberg/Torstein Eriksen vinner Rally Monza. Teamet är naturligtvis nöjda med sin största framgång sedan starten för 18 år sedan och gick idag ut och gratulerade sina besättningar.

Ett enastående teamwork under säsongen och vi vill tacka Pontus Tidemand/Patrik Barth samt Eyvind Brynildsen/Ilka Minor som spelat en stor roll i framgången. Även ett stort tack till våra mekaniker och tekniker och självklart alla våra supporters och fans världen över. 

*

Den största nyzeeländska rallyidolen Hayden Paddon kom till den jippobetonade sprinttävlingen ”Repco Battle of Jacks Bridge”. Paddon både kom och sågs, men segrade inte för i sista rundan blev det taklägg med sin lite extra vässade Hyundai i20 AP4. Bättre gick det när han tog ut den nya helt elektrifierade rallybilen, Hyundai Kona EV. Inför de 5 000 åskådarna swischade han runt sträckan och hur reaktionerna blev från dem över nya tidens rallybil framgår inte.

Foto: Geoff Ridder

Nu var det inte bara publik på plats som kunde njuta av sprinten, utan den livesändes även ”world wide”. Inför denna jättepublik blev det V8 Supercar-föraren Shane van Gisbergen som vann med en Mitsubishi Mirage AP4.

*

Foto: Tommy Svensson

Läser i Aftonbladet en artikel signerad Marcus Leifby som borde ställa ansvariga politiker i Stockholms Stad i skamvrån och där dra på sig dumstruten ända ner till öronen. Det handlar om att Järva Motorklubb tvingats stänga ner den motocrossbana man körde på i 47 år och som legenden Håkan ”Carla” Carlquist kallade sin hemmabana. För tre år sedan stängdes banan utan att klubben anvisades någon ny mark med en luddig förklaring att området skulle införlivas med intilliggande  naturreservat Hansta. Något av allt det som politiken utlovat har inte skett utan i dag är det enligt Aftonbladet ”nedgånget, igenvuxet, påminner mer om en tipp”. Ännu värre är att en inventering av djurlivet visat att flera arter av bi och humlor helt försvunnit när inte motocrossåkarna river runt i sanden. Istället har kvävegynnade växter tagit över och andra växter som tidgare fanns  på området, är borta. Biologiprofessor Nils Ryrholm stöttar klubben och är väldigt kritisk till hur saken skötts från politikerna. Från det hållet är det knäpptyst och nu svarar man inte längre på klubbens frågor om området. Reporter Leifby uppmanar ansvariga, ”Släpp det ergonomiska underarmstödet nu, ställ in ett av alla möten, på med seglarskorna och asa er ut hit. Se er omkring lyssna, tänk efter”. Leifby avslutar med några rader som borde få dom att lyda rådet här ovan, ”Tänk om det faktiskt är så att en motocrossbana här skulle innebära att barn och ungdomar aktiverar sig mer, att otryggheten i området minskar och att blåklocksbiet Melitta haemorrhoidalis kommer tillbaka”.

*

Har egentligen inte i Motorbloggen att gör men i dag hade P4 premiär för en ny säsong av det så kallade ”humorprogrammet” ”Mammas nya kille”. Är införstådd med att det måste vara en generationsfråga om man gillar detta eller ej men att de flesta över förskoleåldern har svårt att hitta en enda replik som ger upphov till skratt är jag tämligen säker på. Istället är det som jag uppfattar det, en drift med folk utanför storstäderna och då framförda på norrländsk dialekt för att riktigt understryka hur töntig verklighet lantisarna bor i. Men även detta faller lite då serien har sitt ursprung i Umeå så riktigt vad vitsen är, kvarstår fortfarande obesvarat. Bestämde mig för att lyssna genom den timslånga sändningen och det säger jag, sämre investerad tid än detta är svårt att hitta. Programmet startade en gång i P3 och där kanske det kan finnas lyssnare som gillar den här typen av humor så snälla, flytta tillbaka till ”barnkanalen” så vi andra kan få höra på riktig radio…

*

Foto: Tommy Svensson

Då är det en bättre investering av 45 minuter att lägga detta på premiären av SVT1:s nya kriminalserie kring ”Helenmordet” i Hörby 1989, ”Jakten på en mördare”, klockan 21.00. Dramat följde jag från första dagens sök i Hörby genom min kamera fram tills att henens kropp hittades utanför Tollarp och sedan de avslutande tingsrättsförhandlingarna i Lund Att jag dessutom var lek/skolkamrat med mördaren Ulf Olsson gör att det känns som ett måste att se kvällens premiär. Händelsen definieras ofta som dagarna som skakade Hörby” är absolut ingen överdrift, snarare tvärtom. Än idag minns de flesta Hörbybor exakt vad man gjorde de här dagarna, minne som nog aldrig förbleknar…

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *