Tidemand kör WRC-Ford i Falun, dansk Lille Mats vinnare lägger av, späckat rallyår i söder och grattis Kenneth Bäcklundh!

Nu hettar det till i Sprint-SM när även Pontus Tidemand gör Patrik Sandell, Ramona Karlsson och Mats Jonsson sällskap i Falun den 26 januari. För Pontus blir det en av Tommy ”Sillefallaren” Anderssons WRC-Fordar som blir färdmedel, men om det blir en Focus eller Fiesta är ännu oklart. Vid sin sida får Pontus rutinerade Ola Floene som lotsade Andreas Mikkelsen till IRC-seger i fjol.
– Jag ser verkligen fram emot denna tävling som kommer ha stor mediabevakning och jag är mycket tacksam att Tommy som äger flertalet WRC-bilar i Sverige ger mig möjligheten att köra, berättar den 22-årige Charlottenbergaren.
När anmälningstiden gick ut var där 71 förare anmälda vilket innebär tuff gallring, bara fyrtio får starta. Redan nu gnälls det på gästböcker och forum över detta faktum att alla som vill inte får köra. Helt rätt i mina ögon, är det SM ska det vara de bästa förarna i de bästa bilarna som möts, både jag och Silver-Vocen:en stannar hemma…
En av Danmarks allra största rallyförare, Peugeot-handlaren i Slagelse, Brian Madsen lägger hjälmen på hyllan och nöjer sig framöver med att vara teamchef åt lillebror Kim. Brian som blev dansk mästare så sent som 2011 körde i fjol med en Super 2000 Peugeot och var även en välkänd profil i Lille Mats Rallysprint. Senaste och kanske även sista segern här tog han 2011 med en 307 Maxi efter en tuff duell med Asfaltskungen Mats Andersson ( se bilden). Som skäl till ”hjälmläggningen” anger Brian att nedgången i bilförsäljningen innebär att han måste ägna all kraft åt företaget.
När vi är inne på Lille Mats Rallysprint så har nu den slutliga tävlingskalendern för Södra BF presenterats och som jag befarade blev där inga större förändringar. Fjorton tävlingar i RS-DM och tio i Rally-DM, ett svettigt år väntar med andra ord. Anledningen till den dramatiska ökningen i speciellt RS-DM är oklar. Vissa vill till och med göra gällande att klubbarna ser de här tävlingarna som perfekta sätt att tjäna pengar nu när intresset visat sig vara stigande. Men så kan det väl ändå inte vara, att man bara ser tävlingarna som en stor stinn mjölkkossa?
Anmärkningsvärt är att Svedala MK, Trelleborgs MK, Eslövs MK och Lunds AC inte nöjer sig med att köra en RS-tävling utan anser sig ha både funktionärer och övriga nödvändiga möjligheter att dubbla. Ett faktum som talar emot debatten, inte minst här på Motorbloggen om krisen med funktionärer till tävlingarna. Kanske jag som är helt ute och cyklar…
Ny i kalendern är Kristianstads MK som gör come back med C4-Sprinten den 22 september, blir spännande att se var och hur man tänker köra. Känns dock redan nu som att Silver-Voc:en kommer att stå på startlinjen. En annan ny tävling är Ljungbyheds Rallysprint den 30 juni och här är det Lunds AC som väljer att flytta från kommunen och utnyttja ytorna på den gamla flygflottiljen.
Efter premiären i ERC tycker jag det känns som att detta gamla trötta Rally-EM fått ett riktigt lyft. En uppfattning som premiärvinnaren Jan Kopécky uppenbarligen delar och nu ber han Skodateamet om utökat tävlingsprogram. På programmet finns annars bara en tävling till och det är hans egen hemmatävling Zlin Rally i augusti.
– Jag vill ha en rimlig chans att kämpa om ERC-titeln och det hoppas jag nu att teamet ska ge mig, menar Kopécky.
På väg in i mästerskapet är också fjolårets vassate WRC-est, Ott Tänak som inte fick ihop sponsorpengar för full säsong i år. Istället ska han och Robert Kubica ingå i M-Sports satsning på ERC med den nya Fiesta R5:an som snart ska presenteras.
Idag lyfter vi på hjälmen och utbringar ett fyrfaldigt leve för Varas Kenneth Bäcklundh som fyller 50 år. Med sex SM-guld och otaliga totalsegrar tillhör Kenneth definitivt de allra största inom svensk rallysport. Stort Grattis Kenneth!

5 svar på “Tidemand kör WRC-Ford i Falun, dansk Lille Mats vinnare lägger av, späckat rallyår i söder och grattis Kenneth Bäcklundh!

  1. Hej.
    Vet faktiskt inte, men skickar frågan vidare till ”Generalen”. Kan tänkas han har lite svårt att svara, vad jag förstår är där fortfarande många kablar som ska dras i ny Norrevångshallen inför invigningen om två veckor…
    MVH
    Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *