Tidemand kopplade guldgrepp, Ogier vann men straffades, Meeke med ”silly mistake”, en skånsk era avslutas och racing i Kanal 5!

Då kopplade med all säkerhet Pontus Tidemand och Jonas Andersson guldgrepp i WRC2 när Skoda-duon i överlägsen stil körde hem segern i Rally Guanajuato Mexico. Andra platsen i Rally Sweden följdes upp med en fullpoängare i helgen vilket ger totalt 43 poäng för Pontus. Delade tvåor på 25 poäng är Skoda-kollegan Jan Kopecky och sensationen i Värmland, Takamoto Katsuta. Det som då talar för att värmlänningen kan försvara sitt guld från 2017 är att bägge tvåorna till skillnad för Pontus, inte är ämnade att köra hela serien.
Att det var en ”rättvis” seger står klart då Pontus vann 17 av de 22 sträckorna vilket gav en marginal på sju minuter till tvåan, britten Gus Greensmith. Med över fem minuter till godo inför söndagens tre sista sträckor blev det ändå ingen lugn avslutning utan Pontus följde sin ”game plan” och körde fullt men utan onödiga risker.
Vi fick snabbt en stor ledning och gick miste om närkampen jag hoppades på, men den här sitsen är bekant från förr och jag vet att vi klarar den mentala pressen i att inte tappa koncentrationen, summerade Pontus.
Jag måste ändå säga att jag har haft riktigt kul och verkligen kunnat njuta av att köra de här fräna sträckorna. Varje erfarenhet är viktig för framtiden och jag är så tacksam för det enastående jobb som teamet och Jonas gör, det är det som gör det möjligt att prestera på topp.
Detta vara svenskarnas andra raka seger i Mexiko och att det var högt tempo i Skodan visar den totala sjunde platsen. Att ha Thierry Neuville precis före sig och Jari-Matti Latvala strax bakom är inga dåliga skalper att ta, låt vara att båda hade tekniska problem men ändå.
Med tanke på att vårt största mål i år är att kunna försvara titeln i WRC 2 så är det väldigt positivt att ha slutat på pallen i båda tävlingarna vi kört känns det bra att veta att vi är i topp. Nu är vi rejält taggade!

*
Märkligt nog säger även min magkänsla att Sebastien Ogier även han kopplade guldgrepp i WRC-klassen efter sin tunga seger på det mexikanska gruset. Trots att han gick ut som andra bil efter Thierry Neuville och tappade tid första dagen och var i vad man på brottarspråk kallar ”i brygga”, bet världsmästaren tillbaka. Från en femte plats då med halvminuten upp till ledning slutade han som segrare med ungefär samma marginal ner till tvåan Dani Sordo. Fem sträcksegrar räckte för att säkra segern som var den första för Ford/M-Sport på 14 år i Mexiko då Markko Märtin tog en WRC-Focus längst upp på pallen. Därmed återtog Ogier VM-ledningen med 56 poäng, fyra mer än Neuville.
– I´m super happy today, jublade Ogier vid målgången och menade att detta var en fantastisk seger för honom och Julien Ingrassia.
Den här helgen gav vi verkligen allt och segern känns verkligen skön men mest av allt var vår insats riktigt bra.
Ogier förklarade också hur allt förbättrats mot fjolåret, bil, team och inte minst hans egen insats har utvecklats i rätt riktning.
Bådar gott inför fortsättningen, var slutsatsen från honom.
Ett litet smolk i glädjebägaren var det ändå att han missade fyra bonuspoäng på ”PS” efter att han inte passerade en chikan på ett enligt domarna, regelrätt sätt. Utan tidstillägg hade Ogier var tvåa på sträckan efter Ott Tänak och för detta fått fyra bonuspoäng. Malcom Wilson och M-Sport tänker överklaga beslutet.

*

Av förståeliga skäl var inte förste utmanare Thierry Neuville lika positiv med tappade VM-ledning och en blygsam sjätte plats som tack. Enda ljuspunkten var de tre bonuspoängen på power stage. Belgaren hade nackdelen att spåra och tappade då mark direkt och när sedan Hyundai #5 dog efter att ha korsat en vattenfylld å var segerchanserna helt väck. Trots detta ser han positivt på fortsättningen.
Både hos mig och Nicolas (Gilsoul co-driver) finns en ”never give up” känsla och Korsika kommer att bli en helt annan historia, avslutar Neuville.

*
Teamkompisen Dani Sordo stal stora delar av föreställningen med tre sträckvinster fram till att han punkterade på sträcka 14. Efter detta gällde det att bara säkra upp andra platsen vilket också skedde lite turligt sedan Kris Meeke återigen klantade sig sista dagen. Men andra platsen hängde löst berättar spanjoren.
Blev riktig rädd på sista sträckan när det blev punktering höger bak, bara att slå av och ta oss till mål, berättade en lättad Sordo.
Med detta plus Andreas Mikkelsens fjärde plats stärkte Hyundai Shell Mobis World Rally Team sin ledning i Märkes-VM före Ford/M-Sport.

*
Besvikelse präglade hela Citroën-teamet som länge såg ut att gå mot en total triumf med Sebastien Loeb i ledning och Kris Meeke skuggande. Men så körde Loeb punktering, tog sedan ett felaktigt beslut att stanna på sträckan för att byta vilket flyttade ner honom till en femte plats. ”The Ulsterman” däremot verkade trots allt stabil och låg tvåa inför söndagen men då gjorde han en ny typisk Meeke-miss. I en gatstensbelagd vänsterkurva gick det lite ”wide” och hans C3 WRC hamnade på sidan och innan publiken fått bilen på rätt köl var långt över halvminuten försvunnen.
Jag hade allt som behövdes för att vinna, farten, bilen och en bra startposition, men jag gjorde inte mitt jobb, konstaterade Meeke bittert efter tredje platsen.
Gjorde allt för många ”silly mistakes” som inte få ske på den här nivån. Nu måste jag skärpa mig vilket kommer att ske redan i Korsika!

*
Nattsvart var det för Toyota Gazoo Racing som slutade 8-11-14 där Latvala var bäst medan Tänak slutade sist av Yaris-åkarna. Verkade som att allt som överhuvudtaget kan strula under ett rally inträffade för Mäkinens-killar. Kanske revansch på Korsika i början av april.

*
Mexiko-rapporten får avslutas med en kommentar från Sebastien Loeb som var så nära att skriva rallyhistoria i comebacken.
En härligt överraskning att ha så bra ”pace” men jag är besviken över att inte få chansen att mäta mig med de andra hela vägen till mål, menade Loeb.
Ändå en bra helg vilket var målet för vår återkomst. Nu hoppas vi på ett bättre resultat på Korsika även om jag fortfarande har mycket att lära mig med nya C3 WRC…
Inte så många inklusive mig själv, som tippade Loeb i topp i Mexiko, blir nog lite annorlunda tips inför WRC Tour de Corse.

*
En era är över, Trelleborgs MK:s ordförande sedan 26 år tillbaka Lasse Mattsson lämnade vid årsmötet över klubban till Pontus Pettersson. Till Trelleborgs Allehanda konstaterar Lasse.
– Jag fick reda på att det var 26 år jag suttit som ordförande. Åren har bara gått så det har jag inte riktigt haft koll på, säger 74-årige Lasse till TA.
Nu lämnar eldsjälen inte sporten som han tjänat i över 50 år utan fortsätter i styrelsen plus att han även fullföljer uppdraget i South Swedish Rally och SM-ansvariga MAS.
På frågan hur han orkar svarar Lasse enkelt.
Man träffar så många trevliga människor hela tiden och man får nya vänner, det blir belöningen för all tid man lägger ner. Sedan har jag haft bra medarbetare i alla år. Jag slutade jobba när jag var 62 år så de sista åren har man haft tid att engagera sig, förr fick man göra allt på nätterna.
Sedan tolv år tillbaka bor Lasse i Degeberga och på bilden sitter han nere till vänster tillsammans med organisationskommittén inför ett South Swedish Rally i slutet av 80-talet.

*
Inte ofta man har möjlighet att se motorsport relaterade program på Kanal 5 men i kväll är detta möjligt. Då medverkar Mikaela Åhlin-Kottulinsky i programmet ”Den fantastiska historien” med Carina Berg och Christine Meltzer. Klockan 21.00 drar STCC/Audi-föraren i gång.

*
Med risk för att bli lite tjatig, men nu måste vårvärmen snart komma till Skåne och Österlen annars känns SSRC-premiären i Simrishamn högst osäker. Kollar in 10- dygnsprognosen hos yr.no och den ser inte alls bra ut…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *