Tänak vann Rally Estonia, JWRC-Rådström fyra i Finland, Vinslövs-Jesper tvåhjulade till en tredjeplats, Sandell ny trea i ARX och Broby-Erik stärkte DS3-Cup ledning!

Törs nog redan idag att utse Ott Tänak till storfavorit i kommande WRC Neste Rally Finland. I genrepet Rally Estonia var Toyota-åkaren snabbast och hans två WRC-utmanare Craig Breen och Hayden Paddon var nästan som statister. I mål skilde nästan exakt minuten mellan Tänak och Paddons Hyundai, men då ska det i rättvisans namn sägas att han också åkte på en tuff punktering. Ändå var ”The Kiwi” nöjd.

Har fått en bra känsla för underlaget och vi har absolut lärt oss en hel del i helgen!

Trean Breen ska nog köpa lite lotter när han kommer hem till Irland efter sin ”nära döden upplevelse”.

Hade en riktig ”big spin” på sexans växel så att vi åkte baklänges ut på ett sädesfält, avslöjar Citroën-åkaren.

Vi kollade GPS:en efteråt och vi hade 181 km/t när vi backade ut på fältet…

Bästa R5-åkare blev Erik Pietarien i en Gardemeister-hyrd Skoda och detta åtta sekunder före Hyundais Jari Huttunen.

I R2-klassen gjorde Oliver Solberg och Veronica Engan en stark körning i hettan och slutade tvåa efter mer rutinerade J-WRC-åkaren Ken Torn. Placeringen räckte för att 16-åringen skulle gå upp i ledning i det lettiska mästerskapet.

Verkligen ”happy” med vår ”speed” och det känns som att vi tog ett stort kliv framåt i helgen, summerade en glad Solberg.

Sämre gick det för Adam Vestlund med Jim Hjerpe vid sin sida. Låg fyra i klassen när man på sträcka tio rullade Peugeoten och fick bryta.

*

I finska Autoglym Ralli tog gamle (57 år) WRC-stjärnan Sebastian Lindholms son Emil hand om segern med sin Printsport-drivna Skoda. Fyra raka sträcksegrar blev det för Emil innan slutlige tvåan Jarkko Nikara var snabbare men då var Emil tät tvåa på sträckan. Med en ny bästa tid på sista sträckan, SS7 var saken klar och Nikara var då halvminuten bak. 

WRC2-trean Ole Christian Veiby (bilden) hade nackdelen att spåra i lösgruset och kunde aldrig på allvar utmana. Blev till slut ändå trea före Mäkinens japaner Takamoto Katsuta och Hiroki Arai.

Bäste svensk blev Mattias Monelius som sexa medan Lars Stugemo med Olofströmsboende-kartisen Kallle Lexe (bilden) slutade sjua. Harry Joki i en Mitsubishi fick bryta tämligen omgående efter tekniskt fel. Näst sist i R5-klassen slutade Vladimir Putins gode vän Gregory Berezkin och co-drivern Evgeny Novikov. Med sådana kompisar behövs inga ”klistermärken” på R5-Fiestan, konstaterar Patrik Sundberg som skickat bilden.

I R2-klassen satsade Dennis Rådström/Johan Johansson på att få upp tempot inför Rally Finland. Den JWRC-ledande värmlänningen hade dock lite svårt att rå på vrålsnabba hemmaåkare plus JWRC-kompisen Jean-Baptiste Franceschi. Dessutom hade man oturen att komma som första bil till en otäck olycka på SS6 som senare ströks. Tagna av detta åkte man sedan bara igenom sista sträckan och tappade då 24,5 sekunder och tredje platsen. Nu slutade man fyra men med stärkt självförtroende vilket lär komma väl till pass i slutet av månaden…

Svensk seger blev det i Appendix K genom Lars-Ove Olsson och hans fina Opel Ascona 400. Tio minuters marginal ner till tvåan i en Ford Escort säger allt om hans och Asconans överlägsenhet. Svensk seger blev det även i ”GruppH” genom Björn Larsson. Detta dock först sedan ledaren Mathias Eng åkt av vägen på sista sträckan med sin udda Toyota Corolla. En våldsam smäll med landning i ett timmerupplag blev resultatet och där varken den gröna (!) Toyotan eller besättningen var i toppskick. Mycket moll även hos Annie Seel och Julia Svensson som fick ge upp på sträcka fem med tekniskt fel på Toyotan.

*

Tänkte inte orda så mycket om gårdagens ”Slottssprinten” mer än att det om man ska tro allt som skrivs på FB och andra kanaler, återigen blev en total succé för Katrineholms MK. Har inte hört/läst ett enda gnäll vilket måste vara unikt, brukar alltid vara någon som hittar något att irritera sig på.

För skåningarna blev det inga segrar men att bli femma av de 24 som kom imål måste ändå stärka Johan Green/Kevin Athley inför kommande SM på hemmaplan i Hässleholm. En tävling som ”Kalle” ganska naturligt valt som ”jokertävling” vilket kan innebära ett kliv uppåt i SM-tabellen.

Placeringsmässigt fick det bäst för Kristianstads GruppE-fantom Jesper Larsson med Mikael Holmgren till höger i Toyotan. En tredje plats, sju sekunder bak vinnaren från Gullabo, Oscar Arvidsson/Isak Arvidsson. Men det kunde slutat illa för Jesper när han som syns på bilden av Håkan Bercic, höll en alltför tajt inner i målsvängen på sista sträckan. Nu gick det lyckligt men om oturen varit framme så…

Placeringen efter, fyra alltså togs av Hässleholms duktiga Josefin Ingvarsson/Erik Lindfors, Toyota. I C-förare VOC/Grupp F körde äkta paret Ted och Katarina Malm, Arlöv in som fyra med sin nya 240-VOC.

*

I  deltävling två i American RX tog Patrik Sandell  ett kliv upp till tredje plats i ARX-tabellen och gick förbi Liam Doran. Än en gång dominerade Volkswagen som nu toppar tabellen genom Scott Speed (56p.) och tvåan Tanner Foust (55p.) medan Sandell har fått ihop17 poäng färre än Speed. Fyra är jämtens Subarukompis Chris Atkinson.

*

När danska Citroën DS3 Cup drog till Norge och Rudskogen innebar det förstärkt ledning för Eric Nilsson, Broby i ”Rookie Mästerskapet”. Dessutom räckte även helgens insats till att klättra upp til en total femte plats i mästerskapet. Redan på fredagens tester var Eric väldigt snabb och toppade några pass på den utmanande och kuperade banan. Annars började tävlingen inte så bra när Eric snurrade efter start i första kvalet och hamnade sist i fältet. Körde dock upp sig och gick i mål som åtta. I heat två gick det bättre med en fjärde plats efter en tät fat med Eric Bertilsson som dock fick ge upp med trasig framvagn efter en sammanstötning .

 Vi närmar oss pallen, sa Eric direkt efter racet.

Låt oss hoppas farten sitter kvar när vi kommer till nästa tävling som går i Sverige tillsammans med SSK på Raceweek 27-29 juli.

Första heatet vanns av Jonas Lynge och det andra av Tomas Faraas.

*

Hårdnar i kampen om segern nästa helg när det är dags för Komo Rallysprint i Gammelrand. Redan tidigare såg det tufft ut för Joachim Grahn sedan både Simon Larsen och Simon Vallentin anmält sig med R5-bilar. I dag kom så nästa hot mot svensk seger, erkänt snabbe Jacob Madsen med Line Lykke Jensen kommer till start med en hyrd Skoda Fabia R5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *