Summering SM-premiären, Toms roligaste rally, ”FTL” vann NM-premiären, Levin bästa 2WD i Hällefors och medalj/prisregn över skåningar på Bilsportgalan.

När detta skrivs återstår drygt en timma innan anmälan stänger för deltävling två i Rally-SM, Sandvikens ”Vinterpokalen” och då är det ite färre namn i listan än gårdagens premiär. 62 anmälda och där till exempel PG Andersson/Anders Fredriksson då saknas som i Hudiksvall tog första 2WD-segern på nästan 20 år. Blir så klart spännande att se om de båda ”Årjängingarna” följer upp triumfen den 3 februari? Efter seger med GK Doors Toyota Corolla sades inget om Sandviken där PG tackade ”Chribbe” Haglund för den här oplanerade starten.

Foto: GK Door Team

Det här var jättekul. Sist jag körde en Corolla i SM-sammanhang var 2006 – så stort tack Chribbe Haglund för den här chansen!

Däremot passade PG på att berömma tvåan och teamkompisen Patrik Hallberg med Fiesta Rally4.

Patrik var snabb hela dagen och var egentligen kanske lite vassare, men han hade otur med snörök och kom ifatt en bil på en sträcka…

I mål skilde 45,5 sekunder och enbart på långa SS5 tappade Patrik och kartläsare John Stigh 38 sekunder till PG. Det var också de här två som stod i egen klass och trean Kristian Johansson/Fredrik Livh hade 1.29,5 upp till Toyota-kollegan i topp. Precis som jag förutsade fick RWD-åkarna det tufft i Hälsingeskogen och bäst gick det för BMW-debutanten Emil Karlsson/Jessica Larsson men mer än en åttonde plats blev det inte och detta över tre minuter efter PG. På pappret är ju en kombo av Skåne och Värmland näst intill omöjlig att besegra men den här gången fungerade det inte. Hässleholms Björn Johnsson skötte noterna åt Finnskogas Andreas Israelsson men på SS3 var det roliga slut med deras Nissan.

Bränsletrycksregulatorn sprack vilket tyvärr hände redan på SS1. Vi tog oss till service med förhoppning att kunna laga, men tyvärr gick det inte. Så 85 mil hem igår var rätt segt, berättade Björn hemkommen till Skåne.

*

Besvikelsen var även stor hos regerande mästaren Patrik Flodin/Göran Bergsten som inledde med bästa tid på första sträckan med Polon, men sedan bar det till skogs.

 – Det var helt mitt fel, erkände Patrik.

– Kylan gjorde att framrutan isade igen och jag såg inte vägen riktigt. Tyvärr missbedömde jag en svag sväng och det nöp så att vi hamnade bredvid i djupsnön och är skitbesviken på mig själv! 

Med åtta förlorade minuter slutade Polo-åkaren sist i klassen men lovar att han kommer revanschsugen till Sandviken.

Jag gillar att jaga, så det ska bli jäkla kul att få fälla ner foten och jaga de andra och i Sandviken blir det åka av!

Foto: Rally SM

Om Flodin var besviken var det helt andra tongångar hos vinnaren Dennis Rådström/Johan Johansson även om Dennis inte var nöjd med sin avslutning. Här tappade han över fyra sekunder till Pontus Tidemand  som då tog sin första sträckseger. 

Det kändes som jag stod still i fem år, men segern väger upp det. En riktigt bra start på säsongen och tack till teamet som gjort ett riktigt grovjobb, konstaterade Torsby-sonen men tävlande för KAK.

Efter Sandviken väntar en ny kanske större uppgift för Dennis och Johan då man ska representera Norden i Mexiko och ”Rally of Nations”. För Johan blir det andra gången då han ifjol läste noterna åt Mads Østberg. Man får där byta ut Polon mot Toyota Yaris GR i ett eget cuputförande för de 19 milen SS. 

Foto: Fredrik Värnebjörk

Att säga något annat än att Tom Kristensson/Andreas Johansson återigen imponerade är för mig helt omöjligt. Minimalt med förberedelser med helt ny bil och första tävlingen med 4WD på snö då ska man egentligen inte kunna hänga på till exempel superrutinerade värmlänningen Fredrik Åhlin med likvärdig Skoda. Men det gjorde skåningen från Hörby och hade inte ”popoffen” krånglat tror jag även att han varit före efter de sex sträckorna, bara 2,8 sekunder skilde. Tom hoppas att tredje platsen ändå kanske kan vara en fördel.

Vi får se om dom väljer startposition utifrån resultat. I så fall är det bra till Sandviken… 

Tom vill även berömma arrangören och menade att detta kanske var hans livs roligaste rally

.- Härliga sträckor, rejäla snövallar och ett underlag som höll väldigt bra, det enda var att kylan gjorde att det låg kvar en del snörök på sträckorna, säger Tom.– Det enda negativa var nog att det var lite kallt för en skåning, -27 på morgonen och ca -18 under dagen, men det var nog värre för åskådare och mekaniker än för oss som satt i bilen…

*

I ”Nationella 4WD” missade jag helt Kim Nydén i mitt förhandssnack, dumt kan jag nu konstatera. Med Jonas Sandin vid sin sida vann SMK Linde-paret överlägset och tvåan Mattias och Jonna Nyström var långt över minuten efter.

Foto: Rally SM

Sist i klassen men hårt kämpande var österrikaren Karl Rumpler med danskan Jeanette Kvick Andersson i Mitsubishins högerstol. Deras taktik var enkel berättar ”Kvicken”.

Mange biler måtte opgive i snedriverne og vores taktik blev meget hurtig at komme i mål for JEG havde ikke lyst til at stå ude i minus 20 grader fordi vi holdt i en snedrive!

*

I ”Standard” blev det favoritfall när Jan Johansson/Christian Olsson tappade mycket tid början med sin Nissan Sunny.

Foto: Rally SM

Istället var det Andreas Hovind/Catalina Floberg som angav takten och då hjälpte det inte med stark Nissan-avslutning. Nästan minuten skilde mellan de båda i mål. Rejält gap till trean, men ändå värda all heder, Madicken Swärdh/Maria Nyquist. Deras Golf hade sju minuter upp till Hovinds Volvo 850. 

*

Avslutar med en liten uppmaning till ”Styrgruppen”, det är inte OK att ett dygn efter målgång så finns fortfarande ingen SM-tabell med poängen uträknad. Jämför till exempel med bollsporter där nya tabellen kommer direkt efter slutsignalen, så borde det även vara i Rally-SM!

*

Foto: Parc Ferme

Inför den norska motsvarigheten ”NM” och ”Sigdalsrally” hade jag Frank Tore Larsen/Lars-Håkon Lundgreen som vinnare med Polon och som tvåa Skoda-åkaren Anders Grøndal/Veronica Engan. Tipset höll och ”FTL” vann med minuten tillgodo på Grøndal. Trea och 46 sekunder långsammare slutade Henning Solberg/Ilka Minor. 

Foto: Sigdalsrally

I 2WD tippade jag Steve Røkland/Jørgen Eriksen som vinnare och även det tipset höll. Dessutom hade man”pace” nog för att bli sexa totalt med sin i dag lätt ålderstigna Peugeot R2.

*

Foto: Privat

Mer tips som höll och då var det Limas Andreas Levin/Tindra Ehn som körde hem 2WD i Hällefors och ”Midvintersprinten”. Tiden räckte inte till totalseger men väl en tredje plats efter Munkfors Robert Persson/Kenneth Johansson körande en Mitsubishi och dagens knall, Henrik och Carl Appelskog med storebror Peters Skoda.

Foto: Privat

Alltid kul att se tjejer som hävdar sig och det var vad Kolsvas Hannah Jakobsson gjorde med R5-Fiestan. I par med Philip Lindskog blev det seger i B-4WD.

*

Samtidigt med SM-premiären var det även SBF:s stora ”Bilsportgalan”, den här gången i Jönköping. Här fördelades alla förbundets olika priser och medaljer förutom så klart inte så många för rallyåkarna, då dom i förekommande fall fick sina priser uppe i Hudiksvall. 

Foto: Torsten Haapala

Dock fanns SMK Hörbys Karljohan Ingesson med Växjö-kartläsare Emma Fransson på plats och fick sina guldmedaljer för seger i klass ”Standard”. Samma för ”Kalles” klubbkompis Julia Thulin som hyllades för segern med Pontus Tidemand i ”SM i Vintersprint”. 

Foto: Torsten Haapala

När man ser listan på pristagare är det förståeligt att man redan efter lunch påbörjade utdelningarna även om de ”tyngsta” priserna fördelas när mörkret lagt sig över Småland. Två sådana hamnade i Skåne och det var Hässleholm MK:s ordförande CG Wilke som fick ta emot både  ”Årets Eldsjäl inom Rallysporten” ur Christoffer ”Kicken” Jacobssons minnesfond men även SBF:s eget ”Årets Bilsportledare”. Grattis CG!

Foto: Torsten Haapala

Lite tur i oturen hade Mattias Adielsson/Bo Holmstrand som bröt tidigt i Hudiksvall och därför hann tid för att ta emot ”Årets Rallyförare/Årets Rally Co-driver”. Glada vara även ”Årets Rallyjunior/Årets Rallyjunior Co-driver” som gick till Nässjö och familjen Carlberg, Calle och pappa Torbjörn.

Foto: Bilsportgalan

4 svar på “Summering SM-premiären, Toms roligaste rally, ”FTL” vann NM-premiären, Levin bästa 2WD i Hällefors och medalj/prisregn över skåningar på Bilsportgalan.

  1. Om nu någon journalist får för sig att bevaka en SM rally tävling. https://media.rallysm.se/2023/12/Riktlinjer-Mediaackreditering-Rally-SM-2024.pdf innan ansökan lämnas in sedan ansökan https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc93bP5gOUQJV-eWL47qWHr4Uwbj9ZXfUOpDPmEAeAiVdhdOQ/viewform
    Har dålig koll på hur tillkrånglat det är att titta på ett evenemang för media som får för sig att bevaka. Tycker det ser rätt krångligt ut att göra ett spontanjobb och skriva några rader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *