SRC+SSRC=Rally-SM utmanare, WRC-Ramona och JWRC-Pontus prisas, Rallycross-EM till Kristianstad (?) och Knutstorpssvängen…

Idag presenterade både Sydsvenska Rallycupen och Svenska Rallycupen tävlingskalendern för 2014 och att de gör detta samtidigt är inte så konstigt. Till nästa år kommer nämligen de båda cuperna att ”samarbeta” i form av att två deltävlingar ingår i bägge cuperna. Med detta upplägg tror jag också att man blir en tuff utmanare till Rally-SM. Nu gäller det för SBF att kontra med något riktigt bra om inte ”flaggskeppet” får finna sig i att betraktas som ”fiskeskutan” i sammanhanget…
Extra kul är att pusselbitarna fallit på plats för South Swedish Rally som blir en av de två gemensamma tävlingarna, den andre är Kullingstrofén. Vet dessutom att där är mer att leverera från de nytända SSR-arrangörerna. Kan redan idag avslöja så mycket att förutom Tingsryd kommer ytterligare två småländska rallymetropoler att få extra lyskraft sista helgen i maj. Själva SSR kommer i 2014-års skepnad vara en en-dagstävling och ingår i det som kommer att kallas ”SSR-Weekend”. Dock är det bara lördagens tävling som ingår i SRC och SSRC där det utlovas runt 75 km SS. Vilka andra orter som är aktuella och vad som kommer att hända där blir officiellt i morgon på ”Rallymöte för alla” i Hässleholm men riktig mycket bra nytänk är utlovat!

*
Sydsvenska Rallycupen körs för sjätte gången och innehåller tio deltävlingar inklusive finalen som 2014 kommer att köras i Vetlanda. Premiär i Simrishamn den 6 april och sista deltävlingen blir 50-års jubilerande TV-Svängen i Hörby den 6 september.
Kalender för SydSvenska RallyCupen 2014
6/4 Simrishamnsmixen Simrishamns MK – 27/4 Kong Christian Race Kristianstads MK – 17/5 Midsommardansen Ljungby MK – 31/5 SSR (tillsammans med Svenska Rallycupen) – 14/6 Dackefejden Växjö MS – 28/6 Skilling 500 Skillingaryds MK – 26/7 Kullingstrofén Kullings MS (tillsammans med Svenska Rallycupen) – 23/8 Emiltrofén Vimmerby MS – 6/9 TV-Svängen SMK Hörby – 25/10 Finaltävling i Vetlanda.

*
Svenska Rallycupen som gör sin tredje säsong börjar något senare och för dom är det South Swedish Rally som blir premiären. Sex deltävlingar där Marknadsnatta i Skänninge den 25 oktober blir final bjuds det på. Något som presenteras som en stor nyhet är att man ”lånar” rutinerade SM-arrangören SMK Trollhättan och Västrallyt. Här utlovas en seriös satsning med en högkvalitativ tävling med bra inramning i sitt tre-klubbars samarbete. Se fram emot klassiska ”Kabelvägen” som spännande sträcka i Västrallyt 2014.
Kalender Svenska Rallycupen 2014
31/5 South Swedish Rally, Tingsryd – 5/7 Gästabudstrofén, SMK Nyköping – 26/7 Kullingstrofén Herrljunga MK – 30/8 Västrallyt SMK Trollhättan – 20/9 Rejmessvängen, Rönne MK – 25/10 Marknadsnatta VÖMK.
Ingen tvekan utan att detta samarbete stärker syd och mellansvensk rallysport. Ett litet frågetecken, är det optimalt att finalerna i de bägge cuperna avgörs samma helg den 25 oktober, den ena i Vetlanda och den andra i Skänninge? Känns som en olycklig krock som redan nu enkelt borde gå att rätta till…

*
Esapekka Lappi är på väg mot säker seger i ERC-finalen i Valais. Den som bjudit den ungen finnen hårdast motstånd var österrikaren Andreas Aigner men tre kilometer in på sträcka fjorton var detta över. Enligt teamchefen Manfred Stohl behöver Subarun både en hel del ny plåt och en omfattande hjulinställning…
Nu leder Lappi med, en sträcka kvar att köra före Oliver Burri med motorproblem på Fiestan och hårdsatsande Craig Breen som trea. Breen har helt klart varit rallyts ”hero” som kämpat sig upp genom fältet från sin placering strax under tjugo efter första etappen. Nu kommer han dock inte längre med över minuten upp till Burri, såvida inte Ford-spisen lägger av helt.

*
Igår presenterade tidningen Bilsport att Ramona Karlsson utsetts till ”Årets Rallyförare”, Miriam WalfridssonÅrets Co-driver”och Pontus Tidemand till ”Årets Rallyjunior”. Klockrena namn och egentligen inget att säga något om. Ramonas fenomenala SM-säsong behöver ju inte ens kommenteras och att Pontus Tidemand kör hem Junior-VM likaså. Sticker ändå ut hakan men samtidigt ska detta inte missuppfattas,Tidemand upplever jag faktiskt inte som ”rallyjunior”, känns mer som fullfjädrad stjärna än junior. Hade jag fått välja hade jag därför hellre sett Emil Bergquist som mottagare av utmärkelsen ”Årets Rallyjunior”. För Pontus är detta andra gången han får samma utmärkelse och utan att på något sätt förringa värdet, känns det nog inte riktigt lika tungt som att ta emot VM-guldet. För Emil däremot hade detta varit mer av en språngbräda mot ännu högre höjder. Hur som helst grattis Ramona, Miriam och Pontus.

*
Igår släppte Kristianstad Karting Klubb årets ”Motorbomb” tillsammans med Kristianstad Kommun. Inte nog med att man håller på att avsluta det sista med nya kartingbanan Åsum Ring som håller VM-klass, nästa steg är en fullfjädrad rallycross bana som även den ska hålla VM-klass. idrottsgalan Yngve Persson Kristianstad kartingklubbEldsjälen Yngve Persson (bilden) som tiggt ihop material för miljoner till kartingbanan berättar i Kristianstadsbladet.
– Vi har kommit så långt att kommunen är beredd att släppa till marken. När Per Eklund och Kenneth Hansen har ritat banan så börjar jakten på sponsorer!
Inte nog med att en ny rallycrossbana som planeras stå klar 2016, det planeras dessutom för en ”eventhall” där man även ska kunna spela fotboll. Kostnaden för allt detta, då är arbetet gjort till absolut största delen av ideella krafter beräknar Yngve till cirka 40 miljoner.
Grundtanken är att ha Rallycross-EM i Åsum 2016!
Väl att märka, Yngve och hans kompisar tigger inte om kommunala pengar till satsningen, det ligger liksom inte för ”motorfolk”. En viss skillnad mot ”bollarna” som bara ställer krav och där egna insatsen mer eller mindre inskränker sig till att själv knyta skorna. Allt övrigt är skattebetalarnas ansvar…

*
I dag har det varit riktigt ”Knutstorpssvängen-väder”, mörkt och regnigt och enda ingrediensen som saknas än så länge är dimman. Hyllinge MS ”Knutstorpssvängen” var den som traditionsenligt avslutade rallyåret i Skåne och i mitt minne, alltid i kombination med ett dj-la skitväder. Var det inte regnigt, lerigt och snorhalt så var det frost i skogarna på Söderåsen. Minns te.x, kan ha varit 1970 när bagaren Sven Jerkstrand från Göteborg kom ner till Perstorp med en minst sagt tilltufsad röd Rally Kadett. På fälgarna satt ”fulldubbade” vinterdäck som passade perfekt i lervällingen, tror även att han ledde tävlingen tills han bröt.
Själv åkte jag åren från -71 till 1975 med undantag av SM-året 1972. Hade aldrig någon större framgång i leran vad jag vill minnas. Första året hamnade jag i diket och bröt, 1973 blev det motorras och kvällen tillbringades i en korsning i Kågeröd med en död Saab.BloggFina På bilden från 1974 ser den skarpsynte att vänster bakhjul lutar inåt och den hjulinställningen fixades redan på andra sträckan. Kom dock i mål både då och sista året för mig 1975.
BloggIngeEn som hade ännu sämre flyt i Knutstorpsvängen var min klubbkompis Inge Jönsson med kartläsare Matz Nordberg. I tävlingen ingick så gott som alltid en specialsträcka där man även körde en bit på Ring Knutstorp. Det är detta Jönsson är igång med på bilden, men en avslagen kulbult som gav en effektfull eldsflamma satte så småningom stopp för Amazonåkaren….

* ålderspannet
Hade giltigt skäl att inte besöka Vild Ryd Racet idag då det var sedvanligt ”höststädning” i och utanför klubbhuset. Ett tappert gäng i ålderspannet fjorton år, crosskart-åkaren Victor Hansen till sextioåtta år ( avstår att namnge, vill gärna fortsätta ha god kontakt med mina kamrater) krattade vi löv, gjorde snyggt och trots ”knutstorpsväder” blev det en trevlig förmiddag. BloggStädOrdförande Servin kände sig kallad och klev upp i lövhögen (bilden) för att agera mänsklig ”packare” för att få plats med alla löv på släpet. Ett initativ som väl visar hur god självinsikt Mr President besitter…

2 svar på “SRC+SSRC=Rally-SM utmanare, WRC-Ramona och JWRC-Pontus prisas, Rallycross-EM till Kristianstad (?) och Knutstorpssvängen…

  1. Hej Tommy,
    Åsum växer kanske men visst hade det hjälpt med några skärv från kommunen. Vi bygger en bollhall så får vi säkert pengar! Och en liten rallycrossbana sidan om……..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *