Sordo i Minin leder Rallye France och Kimi och Henning värmde ihop…

Nä nu dj-lar, Dany Sordo i nya WRC-Mini leder Rallye France efter första etappen. En knall eller rättare sagt en jätteknall om ni frågar mig.
Som vanligt tog Loeb ledningen i asfaltrallyt som körs i Alsace, tätt före Sebastien Ogier. Men redan på sträcka tre var det färdigkört för ”Seb den äldre”. Cittran bara stannade inne på sträckan och så var rallyt över för hans del. Oklart om han kan starta om för att rädda vad VM-poäng som räddas kan…
Guldläge för Miko Hirvonen alltså, men vad gör han då? Jo kommer lite för fort in i en böj på samma sträcka och dansar av vägen. Tappar en minut och samma sak gör teamkompisen Latvalla. Ras i listan och Ogier upp i topp skuggad av Petter Solberg, som sedan rycker ifrån på sträcka sju och går upp i norsk ledning. Bakifrån på sista sträckan som en skållad råtta, kommer då spanjoren Sordo och passerar hela gänget och leder inför dag två. Men det är tätt, en enda sekund skiljer till Petter Solberg och 2,8 ner till Ogier.
Nästan lika stor knall är att den andre Mini-åkaren Kris Meeke ligger fyra, en knapp minut bak Sordo. Vem hade trott att ”mini-gänget” skulle utmana så här tidigt, är det tredje eller fjärde WRC-tävlingen man åker? Bara att konstatera, Prodrive har gjort hemläxan!
Var är Fordåkarna i sina nystajlade bilar för nu är det svart som gäller för Abu Dahbi-teamet. Jo Latvalla ligger femma 1,13 efter medan Hirvonen är sexa ytterligare sju efter. På tal om Latvalla så värmde han upp som föråkare för några dagar sedan i en deltävling i Finska Mästerskapet. Som tack för att han fixat lite grejor åt farsan Jari fick han låna dennes klassiska BDA-Escort. Det gick bra för Jari-Matti, riktig bra de första sju kilometrarna sedan var det roliga över. En dikesvisit där det låg en vägtrumma i cement innebar tvärstopp och rullning som grädde på moset. Kombinationen cement och rallybil har aldrig funkat bra, detta gäller även om man är VM-åkare!
Fredrik Åhlin fick inget lyckat rally i Alsace. Redan på sträcka två tappade WRC-Academyföraren två minuter och sedan bara försvann värmlänningen. Vad som hänt har jag inte lyckats få fram.
Sedan undrar man vad som egentligen händer när Kimi Räikkönen och Henning Solberg krockar med varandra på en transportsträcka? Strax före start på sträcka tre skulle ”Sur-Kimi” värma däck och samma sak för Henning Solberg. Riktigt vad som hände under värmningen har jag inte klurat ut, men resultatet blev att Solberg plötsligt hade en Citroën i häcken. Forden klarade sig hyfsat, intryckt vänster bak, medan Kimi slet av fjäderben och lite annat gojs höger fram. Over and out!
Värma däck, kan det bli aktuellt i Trelleborg på söndag? Då får man hoppas att mina kamrater är mer försiktiga, man vill ju inte ha något skrot i häcken på Silver-Vocen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *