Sainz slog ut Loeb, FIA avvaktar med WRC 2021, mer konstigt i SBF:s årsredovisning enligt revisorn och Gruvrundan inställd vilket betyder BRC-premiär(?) på Söderslätt!

Jag konstaterade i helgen att om inte Sebastien Loeb vinner wrc.coms omröstning om ”The worlds greatest rallydriver”, så är det ett väldigt konstigt utfall från röstarna. Nu  blev det ändå så att Carlos Sainz slog ut Loeb och detta efter över 300 000 röstat totalt och bara i slutrundan var där 80 000 som avgav sina röster. Från början var där 20 kandidater och när alla röster räknats inklusive de tunga experternas, så blev det alltså en skrällseger för spanjoren. Men det blev tajt och den dubble världsmästare fick 57,28 procent av rösterna vilket då räckte för att bräcka Loebs nio VM-titlar.

Jag kan inte vara gladare eller stoltare över de när utnämningen, förklarar 58-årige Sainz.

Kan inte nog förklara hur imponerad jag är över Sebastien och hur väl han förtjänat att vinna den här omröstningen. Men någon måste vinna och i det här fallet blev det jag!

Foto: Tommy Svensson

På sin väg mot titeln slog sjätteseedade Sainz ut Hannu Mikkola, Tommi Mäkinen och till slut Sebastien Ogier innan Loeb möte samma bittra öde. Han i sin tur expedierade Richard Burns, Walter Röhrl och Juha Kankkunen.

*

Trots att FIA för bara någon vecka sedan lovade att presenterar WRC-kalendern för 2021 tidigare än i fjol, blir det inte så. Anledningen är Corona som stökar till  det även i WRC till nästa år säger Yves Matton till franska Autohebdo.

Finns ingen mening i att publicera en kalender som är rent teoretisk då jag tvivlar på att arrangörerna redan nu kan bekräfta sina tävlingar för nästa år. 

En tävling som hänger på håret är Safarirrallyt som lovat att i mitten av denna månad ge besked om man kan köra som planerat i år. Om inte så lär Kenya automatiskt få en ny chans till nästa år. Fortsatt håller FIA öppet för att avsluta detta året med någon form av nerkortade arrangemang. Dock bara till dagar, medan SS-längden ska förbi intakt vilket ska göras möjligt genom att ha längre dagsetapper. Man har även skjutit fram prisgalan för att göra det möjligt att köra WRC-rallyn ända ut i december.

*

SVT Sport fortsätter att gräva i revisionsrapporten inför det till juni framflyttade Förbundsmötet. I går presenterades nya och för många inklusive mig själv, förvånande uppgifter. Bland annat att även anhöriga till styrelsemedlemmar var med på den beryktade USA-resan i september dessutom på förbundets bekostnad. Något som revisorn slagit ner på, men även att det bjudits på alkohol under resan som då SBF betalat. I revisionsrapporten står att läsa,””Vi bedömer att det finns risk att kostnaderna för middagarna med alkohol inte står i proportion till medlemmarnas nytta och kanske även kan anses vara vidlyftiga. Mot bakgrund av detta torde styrelsen tillse att det finns en representationspolicy inom organisationen och att denna beaktas när representation sker”. 

Till en kostnad av över 40 000 kronor per personer för USA-resan innebar detta att årsbudgeten överskrids med cirka 570 000 kronor skriver revisorn vidare. SVT Sport sökte ordförande Lars Pettersson igår men utan framgång, istället kom svar via mejl från ordförande. Där skriver han, ””Gällande representation så förkommer alkohol ibland på gemensamma möten, kundrelationer och träffar. Det revisorn säger är att han inte kan göra bedömningen om de är vidlyftiga eller på grund av att vi ej har en policy att förhålla oss till och har därför rekommenderat oss att ta fram en alkohol- och representationspolicy. Vi tog beslut om det på vårt senaste styrelsemöte att ta fram en sådan och har delegerat uppgiften till tjänstemännen”.

Vad gäller att SBF även stod för närståendes resa, svarar Pettersson, ””Ja, vi hade närstående med oss på resan men det har aldrig varit vår avsikt att förbundet ska stå för deras kostnader. Jag har tagit på mig ansvaret att utreda om så är fallet och det kommer i så fall att korrigeras i efterhand”. Förbundets ekonomiska kräftgång sedan flera år försvarar Pettersson med att man tidigare fick kritik för att ”samla i ladorna”. För att ändra på detta, budgeteras det sedan 2014 med minusresultat i syfte att få ut mer pengar i verksamheten. Enligt honom har SBF fortfarande ett eget kapital på runt sju miljoner kronor plus en fastighet värderad till nio miljoner.

Jag har också fått möjlighet att kika på revisionsrapporten från Marcus Lexing hos BDO Mälardalen och även utan att vara utbildad ekonomi, finns där onekligen en del frågetecken. Rapporten har delats in i åtta olika delar och där varje del fått en färg som indikation på hur revisorn ser på verksamheten. Färgerna är röd-gul-grön och det behövs väl ingen förklaring för vilken färg som står för vad? Två fält är gröna, Svenska Bilsportförbundet Motorsport AB och Redovisning av skatter och moms och alltså helt utan anmärkning. Tre är röda, Styrelseresa till USA, Rutiner kring utlägg samt representation och alkoholpolicy och Förbetalda kostnader och kreditrisker. I det sistnämnda slår revisorn ner på att SBF förskotterar avgiften till FIA för Rally Sweden vilket man menar utgör en stor kreditrisk. Så är det så klart, men frågan är om medlemmarna i gemen ser just detta som något klandervärt i förhållande till att Sverige kanske skulle mista VM-värdigheten, om inte SBF förskotterade. Redan ikväll kan där nog komma en liten fingervisning om hur det kommer att bli vid Förbundsmsötet då det sker ett digitalt möte med alla distriktsordföranden. Tanken är att dessa ska ställa frågor till förbundsstyrelsen. Blir med all säkerhet ett spännande möte och fortsättning lär följa…

*

I går kom årets absolut mest förutsägbara meddelande när Åtvidabergs MK informerade om att ”Gruvrundan” som skulle ha körts den 30 maj, den ställs in. Man skriver att man länge hoppades slippa ta detta beslut och att läget i samhället skulle bli bättre, vilket det nu alltså inte blivit. Istället väljer man att arrangera en ”TUSS” på samma datum klockan 10.00-14.00 på Beacha Bil&Maskin i Åtvidaberg.

Foto: Tommy Svensson

Därmed blir om myndigheterna så medger, ”Rally Anderslöv” den 25 juli både premiär för Bilsport Rallycup och åtminstone här nere, även rallypremiär ”over all”. Dagen efter blir det första deltävling i RS-DM/Asfaltcup med ”Hässleholms GP” men som sagt än medger inte FHM:s restriktioner att någondera körs med dagens ”50-gräns”. Fast det finns hopp noterar jag, när Anders Åberg igår meddelade från Hässleholm MK:s styrelsemöte.

Vi planerar att köra alla våra tre tävlingar. Hässleholms GP 26/7, SM Snapphanerallyt 14-15/8 samt Grussprint Temahallen den 31/10!

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se Tommy Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *