Pontuc och Emil klara Asien-mästare, Tom K. bara tvåa men vinnare av SverigeSerien, Thobias S. RM-vinnare, Ebbe bäste svensk och Ramona blev sjuk

BloggPontus1Mycket kan man säga om Pontus Tidemand och Emil Axelssons insats i Rally Hokkaido där man definitivt säkrade segern i Asia Pacific Championship. Som sagt mycket men inte att svenskarna gjorde tävlingen spännande när man kom i mål med 12 minuters marginal till Michael Young på andra plats. BloggTidemand2
Redan första dagen bröt Pontus teamkompis i den andra MRF-Skodan Guarav Gill efter drivaxelbrott och sedan var det lugna gatan för Pontus och Emil. Därmed har man gjort vad som förväntades från Skoda Motorsport och den här segern borde betyda att Pontus ytterligare stärkt sin position i teamet. Nu väntar vi bara på full säsong i WRC2 till nästa år?
Även Patrik Sandell som inledde bra med Mitsubishin som var byggd enligt kinesiska reglementet, vad detta nu betyder? Men på SS4 fick jämten tekniska problem och tvingades bryta. Startade dock om och vann faktiskt även den tjugonde och sista sträckan före Pontus. Närmast väntar andra saker för Patrik.
Min rallycrossbil är just nu i en container på väg till ”sunny Barbados” för Red Bull Global RallyX!

*
BloggTom kopia 28Tom Kristensson och Timmy Berntsson, SMK Hörby valde klokt nog att ”safea” när VOC Mekonomen Rally och SverigeSerien intog Nora och Noratrofén i lördags. Trots att Tom sagt att han skulle försöka gå genom hela serien utan poängförlust valde han ändå at köra på säkerhet för att inte riskera 940:an inför nästa helgs viktiga avslutning på Sydsvenska Rallycupen, Rally Blekinge. Nu blev Tom tvåa efter rutinerade Fredrik Menck med 4,6 sekunders marginal, en marginal som Menck inte skaffade sig förrän på allra sista sträckan. Innan dess var det SMK Hörby-föraren som ledde men på sista blev det stryk med runt sex sekunder. Nu har ju som tur är Tom lärt sig att hantera ”motgångar”, han blev ju även tvåa i Skilling 500 i somras. Kanske lite skönt med någon andra plats i konkurrens med alla segrar det blivit hitintills i år…

*
BloggAndreTom och Menck i all ära men allra snabbast VOC:are var MK Rattens jättelöfte André Nygren i C-klassen. Han var runt tio sekunder snabbare än vinnaren i A-klassen och ner till tvåan i klassen, Andreas Liljeberg skilde nästan 20 sekunder. För ende skåningen i klassen, SMK Hörbys Christian Juhlin blev det en fullt godkänd elfte plats.
Inte heller B-vinnaren Mattias Andersson från VÖMK visade A-förarna någon större respekt. Slog Menck med fem sekunder och var med detta näst bäst i VOC.
Osbys Kim Nilsson har inte alls haft flyt på slutet av säsongen, rullade i Småland och nu kom han och Viktor Hansen bara två sträckor innan ett elfel förstörde dagen.

*
BloggMatsMats Jonsson tog Noratrofén som ett genrep inför SM-finalen i Uppsala och ska man döma av detta får Jerker Axelsson det tufft i Uppland. Tre sträcksegrar med parhästen Johnny Johansson gav 13,2 sekunder kortare tid än tvåan Jan-Erik Folkesson. BloggBanck
Fyra totalt och vinnare av 2WD-klassen blev resultatet för 940-åkaren Kaj Banck som bakom sig hade Jimmy Olsson, 15 efter. Tack för de fina bilderna Lollo Johansson.

*
BloggThobiasEn bra helg för SMK Hörby först Tom Kristensson som vinnare av SverigeSerien och sedan körde Thobias Svensson, kanske lite mot alla odds hem Riksmästerskapet för Grupp E som avgjordes i Rally Sigtuna. I högerstolen på den mattgrå Golfen hade Thobias Stefan Pettersson och det var många pusselbitar som skulle falla på plats för att guldet skulle hamna hemma hos ”Tobbe” i Linderöd. Bland annat fick det inte gå bra för ledaren Niklas Ledin och det gjorde det inte heller. Efter tre sträckor gav Volvoåkaren upp och bröt med trasig motor. Då hade redan Tobbes andre utmanare Martin Eliasson, Skutskär varit i diket och krökt bakaxeln för att sedan hamna i skogen på SS4.
För min del var det till en början fullt fokus på att hänga med SM-åkare Mattias Ledin, men när så brorsan Niklas bröt ändrade vi taktik och slog av på tempot, sammanfattade Thobias efteråt.

Det spelade inte längre någon roll att SM-vinnaren i Otrimmat 2WD Mattias Ledin i sin gamla Saab 9000 snodde segern för Tobbe. Guld till Linderöd och SMK Hörby!
Övriga guldmedaljörer blev i Ungdoms-RM, Lukas Kindgren, Åtvidaberg och Tjej-RM vanns av Rasbos Jessica Larson.

*
Vann Rally Sigtuna totalt gjorde Dick Wicksell med sin Subaru Impreza WRC och han var 13 sekunder före Per-Arne Ljung. Bästa 2WD-åkare var Magnus Wallén i sin udda Nissan Sunny.

*
Betydligt varmare än i Sigtuna var det på ön Elba där Mats Myrsell/Esko Juntilla körde Rallye Elba Storico. Klasseger och sjua totalt med idel italienare för sig blev resultatet för svensk-Porschen. Fyra placeringar sämre i totallistan men tvåa i klassen efter Myrsell placerade sig äkta makarna Anders och Ingrid Johnsen.
EM för historiska bilar är en lång serie med 14 deltävlingar, varav nu återstår två, Spanien och Ungern.

*

När vi ändå är utomlands är det lika bra att beta av tredje deltävlingen i Yokohama Mesterskabet Øst som kördes i Roskilde. Allra snabbast i de fyra heaten var Suzuki-åkaren Kenneth Madsen men inte f-n var det med mycket. För bara två tiondelar långsammare var hårt förhandstippade Steen Andersen med sin Mitsubishi. Två tiondelar i Danmark och 12 minuter borta i Japan för Pontus och vi snackar samma sport om än med lite olika förutsättningar.

Försvann från toppstriden gjorde Tim Svanholt redan på första heatet där han i halkan grenslade en tunna med sin Mitsubishi EVO X. Tog runt 20 sekunder innan han lyckades komma loss och detta var också till slut marginalen för honom upp till de två i toppen, ”kedeligt”…

*

Hässleholms MK:s asfaltspecialist Ebbe Nilsson med sin Ford Puma Kit Car i Lille Mats Rallysprint

Bäst av svenskarna lyckades sporadiskt tävlande men i Danmark välkände skåningen Ebbe Nilsson, numera boende i Pukavik. Med sin ex. Alistair McRae Kit Car-Golf slutade Ebbe med danske kartisen Louise Madsen tvåa i klassen bakom omöjligt snabbe totalvinnare Madsen. Tiden räckte även till tionde platsen totalt.
Jag är nöjd, konstaterade Ebbe efteråt.
Detta var årets första tävling i Danmark och nu har jag fått ihop inställningarna med de nya Michelin-däcken och allt. Tiderna blev också bättre och bättre!
Hur det blir framöver vet inte Ebbe som har fullt upp både med att bygga verkstad i Pukavik och att underhålla rallybilarna i garaget. McRae-Golfen har i dagarna fått sällskap av en systerbil så han har fullt upp. Men sugen är han på att köra sista deltävlingen i mästerskapet som avgörs i Nykøbing-Falster. Sugen nu när Golfen funkar.
Nu är det bara gubben det hänger på, analyserar Ebbe.
Rolf Grybb, Hässleholm körde in som femma i Klass 2 och elva totalt medan Eslövs Anders Karlsson i samma klass slutade sjua. För segermaskinen i VOC, SMK Hörbys Robin Svensson blev det en ny upplevelse att komma till Danmark och i 940:an tävla mot t.ex Honda Civic och Peugeot 207 plus andra värstingar. Sjua i klassen där erkänt snabbe Michael Ted McBrBride vann med just en Honda. Svedalas just nu heta Mats Lundahl fick ge upp efter två heat med trilskande växellåda på BMW:n.

*
BloggRamonaDet blev ingen lyckad helg för Ramona Karlsson  när Rallycrossen drog till Barcelona. Först hade hon det motigt på träningen (bilden) för att sedan få kasta in handduken på grund av sjukdom. I heat 2 blev plötsligt Ramona illamående och kände sig yr men lyckades ändå köra i mål med Scirrocon. Efter detta valde hon at vila i hopp att vara i bättre form dagen efter. Tråkigt nog blev det inte så och i hop med medicinsk personal på plats togs beslut att avbryta tävlandet.
Nu ser Ramona fram emot att köra finalen i i Italien i oktober.

*
BloggEkströmInte lätt att hänga med i allt som händer när det är Rallycross VM/EM som nu i Barcelona. Vann finalen i värstingklassen gjorde ändå Petter Solberg före Johan Kristofersson och Timmy Hansen. En efterlängtad seger för Petter, det var 119 dagar sedan han senast stod överst på pallen och sportsligt lyfte Mattias Ekström på kepsen och gratulerade (bilden).
I Rallycross Lite blev det svensk/norsk seger genom Thomas Brytnesson före Cyril Raymond och som trea åkte Kevin Hansen in.BloggRustad
I Euro RX blev det helnorskt genom Tommy Rustad som etta och Ole Christian Veiby som tvåa.

*
Westcoast Racing tog en överraskande seger när det kördes kvällstävling för TCR i Singapore och där amerikanen Kevin Gleason som uppvärmning till F1-loppet vann heat 1. Även i heat 2 gick det bra för svenskteamets Honda där Gianni Morbidelli slutade trea.

*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *