Opel-Emil klar för SSR, Skoda-Pontus testar på NZ, STCC-Mattias kör nytt(?) och lättar på Opel-abstinens!

BloggEmil kopia 11För en liten stund sedan kom där glädjande besked från Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg som efter intensivt jobb fått klart med start i South Swedish Rally.
Vi kommer anmäla oss snarast till SSR i en Opel Adam R2 och allt blev klart med Tyskland idag, berättar Joakim.
Starten görs i privat regi och är möjlig tack vare våra sponsorer allabildelar.se och Attraco och blir en test inför JERC-tävlingen i Portugal några veckor senare.
Så här långt första fabriksföraren i årets SSR som idag har 32 anmälda. Anmälningstiden går ut den 27 april.

*
BloggPontus1Idag började träningen inför premiären av FIA Asia-Pacific Rally Championship (APRC) som drar igång till helgen på Nya Zeeland. Det är International Rally of Whangarei som kommer att bli Pontus Tidemand och Emil Axelssons allra första tävling som fabriksförare och detta som alla vet är för ŠKODA Motorsport.
Det här blir en speciell upplevelse, säger Pontus.
ŠKODA har tagit emot oss fantastiskt bra och jag ser verkligen fram emot att få göra vår första tävling tillsammans med det nya teamet. Jag har aldrig tidigare varit i den här delen av världen men ryktet säger att vägarna och landskapet är något i särklass.
Det tre dagar långa Rally of Whangarei har sin bas i staden med samma namn som med sitt subtropiska klimat anses vara den varmaste staden på Nya Zeeland. Här inleder man med en publiksträck på fredagskvällen innan det är dags att förflytta sig norrut till Kawakawa. På lördagen körs åtta specialsträckor på de snabba och rytmiska grusvägarna som rallyt är känt för. På söndagen drar sig tävlingen söder om Whangarei då de avslutande sex sträckorna väntar, däribland den längsta sträckan på närmare tre mil. I sin helhet omfattar rallyt 282 km specialsträckor och ekipagen går i mål på söndag eftermiddag (lokal tid; 10 timmar före centaleuropeisk tid).
Det är en spännande utmaning som väntar i helgen och trots att det är mycket nytt kommer vi att ge 110 procent, det är nu det roliga börjar, menar Pontus.
Tyvärr får han inte tillgång till den helt nya R5-versionen av Fabian som för övrigt presenterades i dag, utan får till att börja med nöja sig med den gamla men segerrika Super 2000 versionen. Så får även hans nya teamkompis och kanske störste konkurrent Gaurav Gill från Indien, som blev APRC-mästare 2013. Totalt har International Rally of Whangarei lockat deltagare från sex nationer.

*
BloggPontus2Allra senast till deltävlingen i Kina som körs i oktober förväntas även Pontus och Gill sitta i den nya bilen. Men än viktigare än detta är att Pontus enligt pressmeddelandet även förväntas få göra inhopp i WRC2 under året då han och Jan Kopecky ska dela en andra bil.  Sedan måste jag säga att det verkar som att Pontus och teamet lyssnat på mig och tagit hänsyn till min skepsis till grönt på rallybilar. Nu är det mest rött på Pontus och Emils MRF-sponsrade (MRF är ett däckmärke) till skillnad från Skodas officiella bilar där det är på tok för mycket grönt. Detta står helt klart efter att ha sett bilder på nya R5.an från dagens pressvisning i Tjeckien. Samtidigt verkar det också klart att Skoda lämnar ERC och satsar helt på det inhemska mästerskapet, WRC2 och Asia Pacific. Debut för nya bilen blir på hemmaplan i Tjeckien och mästerskapspremiären Rally Sumava Klatovy där Jan Kopecky kommer i R5-Fabian istället för den Super 2000 modell han först anmäldes med.
Regerande Europamästaren Esapekka Lappi kommer att helt fokusera på WRC2 och då med sikte på seger genom att köra hela serien med start i Portugal.

*

BloggEsapekkaEsapekka Lappi som av många spås som en kommande världsmästare är uppenbart nöjd med skiftet från ERC till WRC2 och då med nya bilen. På Twitter skriver han.
– Our 2015 WRC2 program will start at the Rally of Portugal next month. Can’t wait for our first race in the new Fabia R 5. We are excited about the new car, it’s something really special. And of course, me and Janne are more than delighted to return to the WRC rallies.

*
BloggBlockKen Block har trappat ner på sitt WRC-åkande och fokuserar mer på RallyX men släpper ändå inte rally helt. En av hans favoriter är Nya Zeeland och kommer därför att köra två deltävlingar i NZ-Mästerskapet varav den första är samma som Pontus kör i helgen. Block älskar de svepande sträckorna på Stilla Havs ön.
I just love them, utropar Block efter de första testerna med R5-Fiestan.

*
Lite närmare ur svensk synvinkel är deltävling två i tyska ADAC Opel Adam Cup som körs med Hessen-Rallye Vogelsberg. Runt 70 anmälda och då med svenskintresse i form av Pontus Åhman och Johan Johansson. Premiären blev inte hellyckad efter en strulig inledning men mot slutet ökades tempot efter hand som Pontus lärde känna ”Lille Adam”. Tufft motstånd lär han få från danskt håll i form av Jacob Madsen som tillhörde toppförarna i fjor men till slut fick ge sig för Emil Bergkvist. En annan dansk men med ambition att slåss om totalsegern är Ib Kragh som premiärkör den helt nya R5 Citroén DS3.

*
BloggJuhaKanarieöarna är inte bara dans på Playa del Sol, paraplydrinkar och sol/bad utan här körs även mycket rally. Till helgen är det en av öns större tävlingar som körs, Rally Islas Canarias och detta med storfrämmande i form av två f.d världsmästare, Didier Auriol och Juha Kankkunen som kör för Dmaxracing och detta i varsin Citroén C4WRC.

*
Mattias Lindberg, Hässleholm kör STCC för Brovallen Design och Team KIA.För någon vecka sedan avslöjade Motorbloggen att det såg mörkt ut för Vankivas STCC-åkare Mattias Lindberg sedan en av de största sponsorerna hoppat av, hastigt men desto mindre lustigt. I morgondagens Kristianstadsbladet avslöjas vad den f.d Team KIA-åkaren förvänta mullra fram med i år.

*
Då har Bilsport Rally Cup fått klart med ersättningstävling för inställda VIKS-8.an. Det blev Team Skogsåkarna, Tranås som ”räddar” cupen med en tävling på fyra sträckor dessutom på samma datum som den inställda, den 1 augusti.

*
195 ekipage kan Kristianstad MK /Älmhults MK räkna in till storsatsningen ”Rally över gränsen” den 25 april. Bland de sista att anmäla sig var Stoffe Nilsson som än en gång ger Esmeralda Gyllenswärd förtroendet att sköta noterna i Subarun. Premiären i Anderslöv gick ju bra med seger som resultat.
Mer noterbart är att SM-trean i Otrimmat 4WD Joachim Carlström, Gullabo RC är ensam i ”Öppna Klassen” med sin Mitsubishi. Huvudnumret vid sidan av Sydsvenska Rallycupen är gruspremiären för VOC Mekonomen Rallys Sverige-Serien. Totalt 73 VOC:are är anmäld hit.

*
BloggMantaBer om ursäkt att det varit lite tunt med Opel-Spotting den senaste tiden och detta har noterats av Kristian Lindberg, kartis i Magnus Häggs Subaru. Kristian lättar på abstinensen med detta, ”Dags för lite Opel-spotting. Mats Lindén besökte Bilprovningen i Simrishamn med sin fina Manta från 1975.
Jo, lacken var lika blank som protokollet!”.
Det sista kändes som en tämligen onödig upplysning, det är ju en Opel vi ser på bilden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *