Om Mattias Ekström kört Le Mans hade SVT då sänt direkt?

Exakt klockan 15.00 såg vinnarna i året Le Mans den schackrutiga flaggan och det blev en jordskredsseger för Audi som slutade 1:a, 2:a och 3:a. Förste utmanarna Peugeot vann i fjol och bröt då Audidominansen i den här, den allra mest legendariska och mest mytomspunna biltävlingen, 24 Heures Le Mans.
I år gick det dock inte alls och alla Peugeotbilarna bröt tävlingen, den sista var då bara sekunder från tredjeplatsen. Istället klev Audi-trion Mike Rockenfeller, Timo Bernhard och Romai Dumas längst upp på segerpallen och fick spruta champagnen över både sig sjäv och teamkompisarna.
I Audin på tredjeplatsen satt danske nationalidolen Tom Kristensen och det var också han som såg till att det ”bara” blev en tredjeplats. Redan vid 20-tiden, cirka fem timmar efter starten snurrade Kristensen av banan och skadade bilen. Tre varv tappade man och det kunde sedan Kristensen, Capello och McNisch aldrig köra in.
Från och till har jag följt tävlingen i helgen och detta har inte varit några större problem då dansk tv sänt stora delar direkt. Målgången var naturligtvis en självklarhet att visa. Kristensen tackade efteråt alla de tillresta danska fansen uppe från segerpodiet för stödet och supporten under helgen, naturligtvis på danska. Ett jättehav av danska flaggor ackompanjerat av vrålet från tusentals röe o vide supportrar gav mig nästan en tår i ögonvrån.
Tänk tanken om det hade varit en svensk, säg Mattias Ekström som hade suttit i en Le Mansbil. Hur stor hade chansen då varit för att SVT sänt direkt från Le Mans, dessutom mitt under ett pågående Fotbolls-VM? Om jag säger så här, det är nog större chans att Miljöpartisten Maria Wetterstrand tar förarlicens och går med i Hästveda Folkraceklubb, än att SVT då skulle sända Ekströms framfart i Le Mans…
Vad är det då som gör att media här hemma vägrar inse att det finns ett stort intresse för motorsport? Hade jag svaret så skulle jag gärna delat med mig, men det har jag inte. Ibland önskar man att alla vi som gillar motorsport gjorde gemensam sak och reste oss som en man/kvinna och krävde vår rätt. Alltså samma bevakning av ”vår sport” som är en självklarhet i till exempel fotboll, hockey, handboll. Jag vet att detta är en omöjighet, men visst är tanken lockande?
Från Le Mans till Industriområdet i Eslöv är steget långt, men precis som i Frankrike så kördes det tävling på asfalt här i helgen. Tyvärr, är Asfaltskungen Mats Andersson alltför överlägsen för att det numera ska bli riktigt spännande RS-tävlingar. Nu vann Mats tämligen enkelt och har redan punkterat DM. Än en gång hamnar guldet hemma i bokhyllan hos elektrikern från Eslöv och där är det redan överfullt.
I sin lilla men optimalt asfaltspreparerade Proton står han och kartisen Emma Lilja i en helt egen klass. Mjölkabonnen från Sösdala, Ebbe Nilsson i den vassa Puma Kit-caren gör allt han kan, men det skiljer alltid några förargliga sekunder till Mats fördel.

4 svar på “Om Mattias Ekström kört Le Mans hade SVT då sänt direkt?

 1. Nej du SVT eller TV4 sänder bara fotboll , hela matcherna och inför /efter matcherna.
  Totalt i hela Europa har motorsporten flest åskådare , dessa är heller inga huliganer som slår sönder tredjeparts egendom.
  Varför har våra Svenska rallyförare (som är bland de bästa i Världen)så svårt med att få sponsorer? Jo dom behöver synas i media (TV)för att få sponsorer. Men om det sänds så sänds den på
  någon ”udda kanal” och mitt i natten.

  1. Hej.
   Du har ju helt rätt, bara synd att dina/våra tankar inte når fram till beslutsfattarna i respektive tv-hus, det är lite Moment 22 över det hela. Man skyller sin dåliga bevakning på att det inte finns några svenska toppförare i VM och liknande serier. Men för att komma dit behövs sponsorer som vill vara med och synas i tv…
   MVH
   Tommy

 2. Det är tyvärr så att i det ”fria” samhället Sverige så får man inte yttra sina åsikter om dom inte är politiskt korrekta och som världssamvete ska Sverige gå i bräschen med miljötänkande och då är inte motorsport rätt på något vis, det är iaf. en av anledningarna att TV4 eller SVT inte vågar visa någon motorsport

  oj, vad bitter jag lät men det är tyvärr en del av sanningen

 3. Nej, det finns ingen chans idag att få se någon svensk köra någonting med motor. Eller ….det finns ju speedway i direktsändning! Vad är det då som på några år placerat en ganska udda mc-sport live i rutan utan att det egentligen finns svenska segerchanser? Svaret handlar om ett långt och ihärdigt positioneringsarbete av förbund och arrangörer och aktiva….och naturligtvis av organisatören av hela VM-serien. Dels för att sälja in grenen och spänningen och allt det andra, dels för att sälja in TV som kommunikationskanal till en hängiven publik.

  När det gäller svenska bilrace-förare eller rallyförare finns tyvärr inget stöd från förbund och arrangörer på samma nivå. Därför finns heller ingen bevakning och därför sitter vi fast i det moment 22-läge som varit rådande ända sedan Janne Svanlunds dagar på TV-sporten. Det får alla motorsportutövare lida för och just nu syns ingen ljusning för någon, varken på 2 eller 4 hjul. Utan nationell bevakning i TV och andra media är förarna närmast ointressanta som delar av internationella team, helt enkelt för att de inte kan bli språkrör och annonspelare för den svenska marknaden. Tyvärr. Se bara på de arbetslösa svenska WRC-förarna och alla duktiga crossåkare!

  Lösningen finns sedan länge på nära håll. Finland kan det här och får hela tiden fram förare i nästan alla former av motorsport. Och de syns i alla media. Bara att se och lära, egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *