Olsberg-Henriksson har gått bort, Loeb väntad WRC-etta och klokt inlägg i funktionärsfrågan!

En av svensk motorsports stora profiler, Göran “Olsbergs” Henriksson från Eksjö har lämnat oss. När Göran klev in på scenen var han för mig helt okänd men det dröjde inte länge förrän han blev mer välbekant med sitt brinnande rallyintresse. Ur svenska företagares synvinkel var Eksjöfabrikören minst sagt udda som valde att sponsra duktiga rallyåkare istället för fotboll och hockeyspelare.
Thomas Rådström, Daniel Carlsson och Tobias Johansson var tre förare som t.ex. hade stor glädje av Görans rallyintresse, vilket bland annat innebar att det inhandlades WRC-bilar, både Toyota och Subaru stod där i Olsbergsgaraget. De senaste åren övergick intresset mer till racing vilket lämnade ett stort tomrum på rallysidan. Tråkigt nog fanns där ingen mer “udda” företagare som ville fylla upp hålet. Göran Henriksson blev 75 år.
Idag presenterade de internationella rallyförarna IRDA 2012 års ranking av 1026 förare från 79 länder. Inte helt oväntat placerar sig Sebastien Loeb först med Miko Hirvonen som tvåa och IRC-mästaren Andreas Mikkelsen på tredje plats. För mig överraskande att Mikkelsen placerade sig före Mads Östberg och Petter Solberg. Trions rankning innebär också att Norge nu med gott samvete kan utropa sig till världens bästa rallynation.
Konstigt tycker jag också det är att Sebastien Ogier inte placerar sig bättre än trettonde man, trots allt han som ska vaska fram ett WRC-guld till VW Motorsport..
Mycket tråkigt men inte oväntat är det så klart att inte hitta någon svensk på ”topp femton-listan”.
Så här rankar IRDA för 2012.
1. Sebastien Loeb France 6505
2. Mikko Hirvonen Finland 6225
3. Andreas Mikkelsen Norway 5868
4. Mads Ostberg Norway 5250
5. Petter Solberg Norway 4815
6. Jari-Matti Latvala Finland 4725
7. Juho Hanninen Finland 4236
8. Jan Kopecky Czech Rep. 4070
9. Thierry Neuville Belgium 3990
10. Evgeny Novikov Russia 3840
Då ser det lite ljusare ut på co-driverfronten där Jonas Andersson som åker med Östberg klämmer in sig som fjärde man. Precis före sig har han Ola Floene som i år lotsade Mikkelsen men som inte fick fortsatt förtroende i Polon 2013. Bäst är så klart Daniel Elena följd av Jarmo Lethinen. Ilka Minor är enda tjej i sällskapet och rankas på plats tretton.
Nu vill Sebastien Loeb spänna bågen ännu ett snäpp och aviserar att en start i Dakar Rallyt framöver kan bli aktuellt. Rally i den formen har ”Seb” aldrig kört men tycker nu att det verkar intressant, men inte i en Citroén.
– Blir det något framöver så blir det i privatregi och med något annat märke, menar Loeb i autosport.com
I Värmlands Folkblad bekräftar nu Svenska Rallyts vd Glenn Olsson att man fått en förfrågan om att gå in som arrangör av Midnattsolsrallyt. Något beslut är inte taget och framtiden för rallyt förblir därför i ovisshet till efter att Rally Sweden avslutats. Måste säga, det känns inte helt bra, efter Rally Sweden är det i runda slängar fem månader till den tänkta starten. Inte mycket tid kan jag tycka…
Har ju traggat en hel del här om det bristande intresset för funktionärer i rallysporten. Har också fått många mejl där” folk som vet och kan” påstår att detta inte är sant och att jag istället borde fokusera på de verkliga problemen i sporten, ”nya Grupp H t.ex.”. En som dock förstått problemet är Mikael Johansson på tidningen Bilsport som skriver ett mycket initierat och klokt inlägg i frågan. Saxar lite ur Mikaels text som inleds med: ” De allra flesta arrangörer av biltävlingar kan vittna om hur det blir allt svårare att hitta funktionärer till sina arrangemang.
Det oroande fenomenet kan bero på två saker. Dels på grund av ”gamla rävar” som vägrar lämna ifrån sig ”sina” uppgifter till yngre förmågor. Och dels på grund av att den ideella verksamheten inte är tillräckligt lockande för att attrahera ungdomar.
Att ställa upp som ideellt arbetande funktionär kräver förstås både engagemang och stort intresse. Av de allra flesta funktionärer krävs ändå bara en dags insats, medan själva tävlingen pågår.”
Lite längre konstaterar Mikael, ” En god vän till mig som är mångårig ordförande för en SBF-ansluten klubb kommenterade att han i flera år har försökt lämna över tävlingsledarrollen till yngre förmågor men att de inte har axlat ansvaret fullt ut. Han ber varje år valberedningen att söka en ersättare att ta över ordförandeklubban men ingen verkar villig att ta ansvaret.
Med rutin och erfarenhet kommer ett lugn i styrande uppgifter. Fast högst sannolikt bedrivs arbetet efter många år i samma spår som vanligt. Det blir ju enklast så.
Och den ideella föreningsverksamheten behöver, precis som näringslivet, föryngring och förnyelse för att må bra och att utvecklas.”
Artikeln avslutas med ” Ideella funktionärsuppdrag är krävande men ger i rätt sällskap och miljö fantastiska upplevelser och en värdefull fritid. Och kom ihåg att utan alla ideella funktionärer har vi snart ingen bred idrottsverksamhet över huvud taget.”
Kunde inte skrivit dessa tänkvärda ord bättre själv, säger bara ”Mikael for president”!

Ett svar på “Olsberg-Henriksson har gått bort, Loeb väntad WRC-etta och klokt inlägg i funktionärsfrågan!

  1. Det blir ju lite svårt, som aktiv, att se problemet när det arrangeras fler tävlingar än någonsin (?), åtminstone i söder (något för dig att kolla kanske Tommy?). Det klart att TV-soffan lockar allt fler normalfuntade en lördag än risken att blå våt, skälld på och fattigare för att ställa upp som funktionär på rallytävling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *