Oliver dominerade i Wales, Tom K. kör Kowax nya Rally2 Hyundai i Lausitz, Liiten ”OS-hyllades”, av Pirelli, Nässjö låter alla som vill köra och Timmy H. vann första halvlek i Barcelona.

Att Oliver Solberg fortfarande har kvar R5/Polo-känslan stod klart när han fullständigt utklassade sina brittiska och irländska konkurrenter i Visit Conway Cambrian Rally. Efter att de tio sträckorna avverkats där Oliver och  Craig Drew vann åtta blev segermarginalen nästan två minuter till Ruairi Bell, Skoda. Senast han körde Polo var i ERC Rally Islas Canarias 2020 med en total fjärde plats som resultat och nu blev det alltså seger, den 18:e i karriären. Ett tag sedan senast Oliver fick kliva högst upp på pallen, mer exakt ett år, fyra månader och 16 dagar. Då var det i italienska Rally di Alba förra sommaren.

Foto. Brittish Rally Media

Enormt roligt att vara tillbaka på toppen av prispallen, förklarade en glad Oliver.

Det var länge sedan jag log så brett och hade så här  roligt i en rallybil så ett stort tack till teamet och mina sponsorer som gjorde detta möjligt!

21-årige Oliver är bland de yngsta vinnarna av tävlingen som kördes delvis på välkända sträckor från tiden när WRC hade deltävling Wales. Allra yngst är ändå Andreas Mikkelsen som vann rallyt bara 17-år gammal år 2006.

Foto: Oliver Solberg Motorsport

Oliver instämmer i den bitvis våldsamma kritik mot WRC-promotorn och FIA som inte heller till nästa år släpper in UK i värmen. 2019 samma år som Oliver gjorde debut i WRC2 var senast man hade VM-status i Wales. Helgens vinnare är också helt på det klara med vad han tycker.

Jag tycker att de här vägarna är helt unika och att ”Rally Britain” borde återfå en plats i VM-kalendern!

Detta är också en åsikt som han delar med många andra tunga rallynamn och då inte enbart brittiska namn utan just Wales är många WRC-åkares favorit…

*

Nästa helg avslutar Tom Kristensson/Andreas Johansson sin succésäsong i hop med Kowax 2BRally och deras Hyundai i20 R5 och detta sker i  tyska Boxberg med ADMW Lausitz Rallye. Ett rally som körs på ”schotter” (grus) och som i många år varit populärt för både svenskar och norrmän att köra. I år dominerar de blågula med sju anmälda ekipage mot tre ”lusekoftor”. Faktiskt så att Sverige är fjärde största nation bara Tyskland (48), Polen (19) och Tjeckien (11) har fler bilar i elden nästa helg.

Foto: Tommy Svensson

För Tom blir det dock inte SR 0325M som blir ”tjänstebil” i Boxberg utan det blir i stället teamets nya Hyundai i20 Rally2. En bil som Tom bara använt en enda gång och detta i säsongsupptakten hemma i Hörby, ”Bilmånsson Rallysprint”. Då gick det sådär för Tom som blev så tänd av stunden att han körde ett varv för mycket och då hjälpte det föga att han sedan var snabbast i sista heatet.  Rallyt arrangeras av Rallye-Renn- & Wassersport-Club Lausitz, en klubb med som synes många olika verksamheter och nästa helg blir det att husera tävling för över hundra ekipage berättar Tom. 

Lausitz Rallye  har som vanligt lockat många namnkunniga ekipage men vi hoppas ändå kunna avsluta säsongen på topp!

Foto. Skoda Motorsport

Bland de som Tom måste runda för att kunna fullfölja ”på topp” är WRC-rutinerade Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen som kommer med helt nya Skoda Fabia RS Rally2. Även tjecken Erik Cais blir svårslagen med Yacco ACCR Teamets Ford Fiesta Rally2. Arrangören hyser dock höga tankar om Tom och Andreas som går ut med #3 på bilen vilket stärker självförtroendet då erkänt snabbe Filip Mares, Skoda går ut direkt efter svenskarna. Så även hemmafavoriten Matthias Kahle, Skoda och flerfaldige Lausitz-vinnaren Anders Grøndal som fått #6 på sin Skoda.  Totalt 20 bilar finns i Toms klass, RC2 och bland dessa Kowax-ägaren Martin Vlcek som dock får nöja sig med att köra en R5-Hyundai. I klassen har även på slutet tillkommit SM-tvåan i Grussprint, Jonna Eson Brådhe/Jesper Samuelsson.

Foto: Tommy Svensson

Detta blir andra starten i rallyt för Jonna och som vanligt kör hon sin R5 Mitsubishi. Andra med svenska flaggor på sidorutorna är Lars Stugemo/Kalle Lexe som här ingår i Kowax 2BRally med deras Hyundai R5 och Arvid Johansson/Andreas Sigfridsson, Skoda Rally2. I 2WD dyker det för mig lite överraskande upp att Eslövs Simon Andersson/Jörgen Jönsson inte ska använda den segerrika Opel Adam R2 utan nu ska det köras Peugeot Rally4 i stället. Volvo 240 kör både Mikael Svensson och ”youtubern” Tim Liljegren som har Stefan Ahl till höger. Nästan svensk även om där är Österrikes flagga på Mitsubishi, är Karl och med sonen Oliver Rumpler. I år har det blivit fyra rallyn för den lite rallygalna familjen Rumpler varav tre i Sverige och då SM-tävlingarna i Boden, SSR och Rally Arvika. Den fjärde var i Kroatien där det då också gick allra bäst med en fjärde plats i klassen.

*

Jari Liiten och John Stigh körde in på nionde plats totalt i bilsportens eget OS, ”FIA Motorsport Games” med racingbanan Paul Richard som nav. 13 sträckor på nästan exakt lika många mil gav till slut hemmaseger för Skoda-föraren Mathieu Arzeno, dryga minuten före Pepe Lopez, Hyundai.

Foto: FIA

På tredje plats kom tävlingsflitgie Georg Linnamäe med Polo R5. Liiten med Skodan hade runt sex minuter upp till segraren men gick ändå inte lottlös från helgen då FIA och Pirelli belönade paret för att ha gjort bra ifrån sig i sin allra första internationella tävling och dessutom första på asfalt.  Det sistnämnda köper jag men Jari körde faktiskt i Finland 2021 och då i SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli där han och Jim Hjerpe slutade sjua. Liiten konstaterar att det inte var en enkel asfaltdebut.

– Det har varit svåra och utmanande vägar men vi har verkligen gett allt och gjort det vi kunnat för att få så bra tider som möjligt. Väldigt lärorikt och nyttigt att få köra en hel tävling på asfalt, en erfarenhet som vi helt klart tar med oss hem och förhoppningsvis blir det fler asfalttävlingar framöver.

Foto: Liiten Motorsport

Uppmärksamheten från Pirelli värmde berättar han.

Jag tog mig igenom tävlingen med bravur och dom var imponerade över tiderna som jag satte första gången med en bil på asfalt och första gången med däck från Pirelli. Att även få beröm av de andra förarna och höra att även dem är imponerade stärker självförtroendet!

*

Strax före att anmälan stänger för Bilsport Rallycup-finalen ”Novemberskölden” nästa lördag är där exakt 200 tävlande anmälda. Detta är 20 mer än vad Nässjö MK före tävlingen hade satt som maxgräns men i den frågan har klubben ändrat sig.

– Smålands BF, domare och Länsstyrelsen i Jönköpings län har tillsammans med Organisationskommitén för Novemberskölden beslutat Punkt 10 i inbjudan utgår!

Denna punkt innebar att det var max 180 startande vilket nu är borta och alla som betalat anmälningsavgift kommer att få lov att starta den 5 november. Med första start klockan 10.30 är det nog vettigt för de som ger sig iväg allra sist, att se till att extraljusen är både kopplade och rätt inställda… 

*

Just nu pågår World RX för fullt i Barcelona i denna ”Double header” och där Timmy Hansen i går snuvade Johan Kristoffersson på möjligheten att redan i första möjligheten bli klar världsmästare

Foto: Joerg Mitter Photography

. Då hade redan Arvika-föraren med sin Bauhaus-Polo visat att han väldigt gärna ville punktera VM-serien men så blev det inte. Väl i final gick det snett för Johan och han hamnade sist och istället var det den ena av ärkerivalerna bröderna Hansen, Timmy som tog sin och teamets allra första ”el-seger”. En seger som var hans 13:e men få har nog varit så efterlängtad som den här och Timmy håller med.

Ville inget annat än att vinna och jag har varit så nära men idag var det äntligen dags!

Foto: Joerg Mitter Photography

I förspelet var lillebror Kevin och Kristoffersson inblandade som båda blev uttryckta i första kurvan vilket lämnade fältet fritt för Timmy. Med detta  klättrade han upp till placering två i tabellen, 36 poäng bak guldfavoriten. CE Dealer Teams Klara Andersson nådde aldrig finalen vilket teamkompisen Niclas Grönholm gjorde. Här blev det en andra plats för den gula PWR-bilen och som trea rullade Gustav Bergström in. I dagens tävling jar Johan dominerat totalt och vunnit allt  han kört, senast i ”Progression” med Ole Christian Veiby närmst efter. Klara Andersson slutade trea 1,5 sekund före Kevin Hansen. I andra halvan av samma del i tävligen var det Timmy Hansen som var snabbast med Grönholm tätt efter. Finalen beräknas inte att köras förrän vid 17.30 tiden så till den återkommer jag…

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *