Oliver behöver ”a clean run” enligt rallyorakel, Röforsloppet ställs in och generösa Örkelljunga!

När i WRC väl insatta DirtFish kikar på de anmälda förarna till helgens Secto Rally Finland är det tyvärr så att oraklet Luke Barry väljer att ranka Oliver Solbergs chanser lägst och i  andra änden av ”formtoppen” finns självklart Kalle Rovanperä. Rankingen är inte direkt oväntad med tanke på att både Oliver och Hyundai inte direkt rosat marknaden så här långt. Dessutom bröt värmlänningen i sitt första och enda försök i fjol med i20 Rally2 plus att hans ”speed” i Estland inte var på topp. Men skriver Barry.

Foto: Hyundai Motorsport

Räkna ändå inte bort honom, Solberg har fortfarande kvar sin talang och behöver bara ”a clean rum”för att återuppbygga självförtroendet!  

Oliver är i gott sällskap då Esapekka Lappi bara rankas aningen högre trots sin seger här 2017. Högst av Hyundai-piloterna sätter Barry Thierry Neuville, ändå tror han inte på seger för belgaren.

*

När bara två ekipage (Ted och Katarina Malm var ett av dessa) anmälde sig till premiären i Hörby i april för Rallyklassikernas ”Back &Sprintcup”, var detta en god fingervisning på hur säsongen skulle bli.

Foto; Henrik Åkesson

Intresset var alltså iskallt och nu ställs även kommande deltävlingen ”Röforsloppet” in berättas det från Rallyklassikerna.

Anledningen är att det ansågs vara för få anmälda, vilket gav en alltför stor ekonomisk risk. Vill poängtera att det är jätteviktigt att ni tävlande anmäler er i tid till tävlingar för att ge arrangören lite framförhållning!

Även härifrån har man börjat inse verkligheten och man skriver.

Eftersom 2022 visat sej vara lite av ett mellanår med färre tävlande än vad många arrangörer hoppats på, så kommer vi inte att utlysa någon reservtävling för Röforsloppet. Däremot så hoppas vi att få se fina tävlingar på de 2 kvarvarande racen i vår Back & Sprint Cup.

De som återstår är Tossebergsracet i Värmland den 10 september och Granatloppet i Uddevalla den 6 oktober. Här måste jag reagera och undra hur man tänker då Tossebergsracet krockar med KRC-tävlingen i Hörby, TV-Svängen? Att det i dessa tider med massor (alldeles för många enligt mig) av olika cuper och serier att där manövrera utan att köra på någon mina i form av datumkrock är i stort sett omöjligt. Men att samma arrangör väljer att lägga två tävlingar i varsin del av landet på samma dag, då tar åtminstone jag mig för pannan.

Till Röforsloppet fanns 59 anmälda vilket i min värld inte alls är så illa en uppfattning uppenbarligen inte SMK Arboga delar. Då är där visserligen vänlig mix av fordon, allt från Crosskart, Rallycrossbilar till Appendix K. Gänget som kör för poäng med Rallyklassikerna var strax över 20.

*   

Med nästan exakt 24 timmar kvar av anmälningstiden för SMK Örkelljungas tävling i Södra BF:s Rally-DM är det fortsatt knappt 20 bilar för lite för att tävlingsledare Kjell-Åke Olsson enligt inbjudan, ska släppa loss rallyåkarna den 13 augusti. Tyvärr följer ”Smedsvängen” trenden och anledningen till det lite klena intresset är svårt att förklara och anmälningsavgiften för att köra de fyra unika sträckorna som enligt inbjudan håller ”mycket hög Örkelljunga klass” är fullt rimliga 1800 kronor.

Foto: Henrik Åkeson

När dessutom notskrivare Anders Martinsson är så gentil att han bjuder på noterna finns helt klart inte orsaken att finna här. Lika generösa är klubben mot sina egna förare som har helt fri start vilket tråkigt nog bara två ekipage nappat på. Södra BF:s SGA-team Ola Schönström och Sebastian Steiner förklarade vid rallymötet för någon vecka sedan att en rimlig siffra på antalet aktiva rallyåkare i distriktet torde röra sig kring 50-60 vilket jag i mailform fick stark reaktion på. ”Reagerarna” menade att detta var helt fel och antalet torde istället ligga på minst det dubbla. Nu överlåter jag till er att själv välja vem som ligger närmas sanningen, men i ”Smedsvängen” finns för närvarande 55 ekipage med Södra BF som hemadress. Nu håller jag och säkerligen många med mig, tummarna för att antalet fylls på de sista timmarna så det återigen blir rally på de klassiskt fina sträckorna kring Örkelljunga. 

*
Lite kortare Motorbloggen än vanligt men i dag har det vari fokus på att återställa ”ordningen” i garaget efter sambons ”kasta skit Bonanaza”. Med lite tur klarade både jag och Nova oss från att gå samma väg…

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *