Ogier expert på täta toppstrider, 44 anmälda till WRC Orlen Rally Poland, ERC-vinnaren i Ungern värmer upp i Norge, SRC populärare än MAS och premiären för Euro RX inställd…

Kan inte vara en tillfällighet att Sebastien Ogier varit inblandad i tre av fyra WRC-segrar med minsta marginal. 0,2 sekunder skilde i helgen när Ott Tänak vann efter att fransmannen fått punktering på sista sträckan. Samma marginal men på rätt sida för Ogier var det i ”Rally Jordan” 2011. 

I ”Rally New Zealand” 2007 saknades Ogier, istället var det Sebastien Loeb som spöade Marcus Grönholm med 0,3 sekunder. Nästan ljusår i jämförelse med i helgen var det i ”Rally Croatia” när Ogier var 0,6 för Toyota-kollegan Elfyn Evans. Mest imponerande är ändå Nya Zeeland som var snudd på tio mil längre än Sardinien och med nästan en timmes mer körning än i helgen. Ändå skiljer bara 0,3 sekunder…

*

Idag släpptes ”Entry List” för ”Orlen Rally Poland” 27-30 juni. Totalt 44 anmälda varav 23 i WRC2 där nu Oliver Solberg/Elliot Edmondson gör ett försök att komma ifatt bortflyende ledaren Yohan Rossel.

Foto. Skoda Motorsport

Med svenskt i klassen då även Gus Greesnmith med Jonas Andersson till höger är anmäld för poäng.  Någon större knall är det inte att helgens femma och lite av nationalidol i Polen, Kajetan Kajetanowicz kör för nya poäng i klassen. ”Kajto” har sällskap av landsmännen Michal Solowow, Mikolaj Marsczyk, Adrian Chwietczuk, Jaroslaw Koltun och Wojciech Musiof, alla i Skoda. Rally1-klassen får för en gångs skull ett nytt namn bland de nio anmälda. Rally2-föraren Martins Sesks får göra debut med Ford Puma från M-Sport Ford och går ut precis bakom Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen Hyundai. 

Långt rally väntar kring polska semesterparadiset Mikolajki, över 30 mil och 15 sträckor…

*

Norska barmarkspremiären ”Aurskog-Høland Rally” åker lite snålskjuts på ”BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia”  och har fått storfrämmande i helgen. Vinnaren i ”ERC Rally Hungary”, Simone Tempestini tar chansen att ladda upp lite extra inför Värmland med Skodan.

Foto: erc.com

Rumänen har vid sin sida Itu Sergiu och kan bli en svår nöt att knäcka för de mer ”lokale helter”, Frank Tore Larsen/Laars-Håkon Lundgren, Polo som även är anmäld till Värmland. Anders Grøndal sätter Ola Fløene i Skodan medan Henning Solberg som vanligt har Ilka Minor som sällskap i Skodan. I tio bilar stora Klass 5 kör tävlingsflitige Adam Grahn/Marcus Sundh med Ford Fiesta Rally4 och möter då bland annat ”segermaskinen” Steve Røkland/Martin Homdahl, Peugeot.

*

”Dackefejden” har hård konkurrens i helgen och då inte bara från Norge och Staffanstorp med ”RS-DM”. Även Svenska Rallycupen/1300 Rallycup/ DM för Stockholm och Södermanland-Västmanland kör på lördag med ”Kolsvarundan”. Till slut stannade räkneverket på 151 bilar att jämföra med antalet i Kosta som använder MAS Rallycup, Sydsvenska Mästerskapet och DM för Småland som draghjälp, ändå blev det bara lite över 60 bilar.

Foto. Tommy Svensson

I Kolsva är det tunt med ”moderna” 4WD-bilar, bara fyra anmälda där närkingen Fredrik Grahn/Jonas Magnér (bilden) får räknas som favorit. Mer är dubbelt så många i de årgångar där Mitsubishi och Subaru är gångbara. Sätter en slant på SM-ledaren Kim Nydén/Jonas Sandin. 

*

Lite lustig känsla inför World/Euro RX om man ska landa på fötterna efter fjolårets turbulenta säsong eller om sporten befinner sig på ett sluttande plan? I torsdags meddelades det att premiären för Euro RX på franska banan Essay i helgen har ställts in. Franska Bilsportförbundet har inte lämnat några övriga kommentarer och resten av Euro RX samkörs med World RX så förhoppningsvis går detta att genomföra.  Med detta besked blir det premiär för båda serierna i Höljes 6-7 juli.

*

I morgon väntar ett projekt som kan dra ut på tiden,  blir det en Motorbloggen så blir det om inte har jag ändå varnat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *