Noter i Midnattsolsrallyt, rally i Karlavagnen och skidskytte i TV4!

Då har verkligheten hunnit i kapp även det mest klassiska av allt, Midnattsolsrallyt. Noter blir för första gången tillåtet i årets upplaga och måste säga, jag är överraskad över beslutet. Noter har nämligen varit snudd på ett skällsord i klassikerkretsar och att nu tillåta detta i det allra heligaste, känns märkligt.
Nu blir det inte alla klasser, bara i de ”nyare” och snabbaste med bilar från 1970-81 får man använda arrangörsnoter. En av anledningarna till beslutet är uppenbarligen att det tjuvtränats mer än måttligt inför de tidigare Midnattsolsrallyna. Något man hoppas kunna stoppa i och med det här. Jag är dock skeptisk om det hjälper…
Så här skriver rallyt på sin hemsida:
”Midnattssolsrallyt har de senaste åren fått information från av boende och klubbar att det mer och mer körs på special sträckorna innan tävlingen, Det har även framkommit att det har funnits anteckningar i tävlingsekipage. Inför 2011 har tävlingsledningen bestämt
 att för att få en så rättvis tävling som möjligt så kommer det att finnas möjlighet för deltagare i Historisk Rally från perioden G2 upp till period I att köpa och kunna använda arrangörsnoter.
 Det är absolut förbjudet att vistas eller köra på 2011 års specialsträckor innan tävlingen.
 Midnattssolsrallyt kommer att kontrollera innan tävlingen att regeln följs så att ingen kommer att vistas eller köra på special sträckorna innan tävlingen. Om någon deltagare ertappas före tävlingen på en specialsträcka så blir det startförbud i årets rally och likaså för kommande 2 års Midnattssolsrallyn”.
Sedan kommer information som jag tycker är mycket intressant, ” Tävlingsledningen kommer att ge ett förslag till SBF angående att kartläsare som inte har gått notkurs ska på ett förenklat vis få tillstånd att läsa noter under tävlingen utan att behöva gå SBF notkurs”.
Detta kan väl ändå inte vara rätt väg att gå? Man ska ha klart för sig att de här bilarna går minst lika fort som många 2WD-bilar i nationella klassen, för att inte snacka om hur mycket vassare de är än Volvo Orignal och Grupp E. I de här klasserna finns det vad jag vet inga planer på en ”förenklad” väg för att få co-driver licens. Tycker absolut heller inte att man ska kunna göra så bara för att det gäller Midnattsolsrallyt. Att läsa och köra efter noter är helt klart en säkerhetsfråga, som felhanterat kan bli ödesdigert. Att då införa någon sorts hobbynivå för MSR känns i mina ögon lite farligt.
Förstår uppriktigt sagt inte heller varför just MSR-deltagarna inte kan gå notkurs på vanligt vis? Det lär ju inte vara av ekonomiska skäl åtminstone!
Vill även puffa lite för kvällens Karlavagnen i radions P4:a. Programledaren Bosse Pettersson har lovat att hela programmet ska handla om rally och lite racing. Känner du att du har något att delge radiolyssnarna, ta tillfället iakt och ring in.
Snudd på landssorg om jag förstår det rätt, skidskyttet har köpts över av TV 4 till nästa säsong. Koft-Pops och Vinterstudion är naturligtvis i chock, själv upplever jag det inte som något större trauma. Frågan jag ställer mig är bara, TV4:a? Vad är det för fel på TV 9, TV10 eller TV 11…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *