Neuville sörjer, OMSE byter till Honda i GRC, Volkswagen RX visades, 41:a SSR, Milell i Italien och rockikoner till V8-finalen ”Lemmy 500”!

BloggNeuvilleI’m Brussels, I’m Paris, I’m Ankara, I’m Kenya, I’m Beyrouth, I’m Bardo, I’m Mali, … and I don’t want to add any names anymore to this list too long. All my thoughts to the victims and their families in Belgium and all over the world.
Orden är Hyundais WRC-förare och belgare Thierry Neuville efter gårdagens meningslösa bombdåd i Bryssel. Hans önskan stämmer nog de flesta här på jorden in i…

*

BloggOMSEVid en presskonferens i New York presenterades det nya samarbetet Honda och svenska Olsbergs MSE med Andreas Eriksson som ”top dog”. Teamet som ska köra Red Bull Global Rallycross byter nu från Ford till Honda Civic Coupé.
Bilen har utvecklats gemensamt av Olsbergs och Honda Performance Development (HPD) och får en turbomotor som uppges lämna ifrån sig runt 600 hästkrafter och göra 0-100 på runt 1,9 sekunder.BloggOMSE2

Team Hondas förare blir Sebastian Eriksson och finnen Joni Wiman. Snygg line-up där Wiman vann hela serien 2014 medan svensken slutade tvåa i fjor.
Riktigt kul är också  att få in ett helt nytt märke i rallycrossen och jag kan tänka mig fler som borde kunna vara intressanta. Opel till exempel…

*
BloggPoloSamtidigt på en helt annan plats på jorden, mer exakt Stockholm var det dags för nya svenska rallycrossteamet, Volkswagen RX Sweden att visa upp sig inför 2016. Deras Volkswagen Polo RX Supercar ska delta i alla tolv deltävlingar av årets FIA World Rallycross Championship Presented by Monster Energy.   
Tillsammans med teamets VD, Jan Marklund, och sportchefen Tommy Kristoffersson, leds Volkswagen RX Sweden av teamchefen Michael Schneider.
Det är med stor glädje vi presenterar vår bil för 2016. Våra konkurrenter har inte stått still i utvecklingen och de fortsätter att utveckla sina bilar – men det gör även vi, säger Schneider.
I fjol tog Johan Kristoffersson hem segern när premiären för rallycross-VM avgjordes i Portugal. För att förbereda sig inför årets mästerskap har han kört rally över vintern.
Den nya bilen ser helt fantastisk ut och jag känner mig stolt över att se mitt namn på den, säger Kristoffersson.
Anton Marklund, med en pallplats som bästa resultat i rallycross-VM, är tillbaka på heltid i en Volkswagen Polo RX Supercar vid sidan av Kristoffersson.
Teamet kommer att genomföra ett testprogram för inför premiären av FIA World Rallycross Championship nästa månad i Portugal.
Det nya färgschemat på den Volkswagen Polo RX Supercar som teamet ska tävla med är baserat på den svenska flaggan och varumärken från olika partners med Bauhaus och Bergteamet i spetsen. Volkswagen RX Sweden är en sammanslagning av Kristoffersson Motorsport och Marklund Motorsport har Boliden som vinterbas.

*
BloggEklundPer Eklund lovade att när Alexander Hvaal blivit officiell som ”Eklund-chaufför” skulle det inte dröja länge innan han skulle presentera föraren av ”den gamla” Beetlen” I dag kom beskedet att det blev Finlands Joni-Pekka Rajala som kör för Eklund Motorsport med en Volkswagen Beetle Supercar i FIA European Rallycross Championship. En serie där Rajala slutade fyra 2015 då med en av teamets Saab 9 3:or. Bilen han kör har tidigare använts av Daniel Holten och Henning Solberg.

*

BloggSSRPå tal om Solberg så är det i dag bara lite styvt sex veckor till den 41:a upplagan av South Swedish Rally. Även om vi får ett späckat startfält första helgen i maj så lär det ändå inte leva upp till forna tiders glans.

2002 05 26 Segrarna i South Swedish Rally Cato Menkerud, tv och Henning Solberg. Bild. Tommy svensson

Tänker som exempel på när WRC-åkaren Henning Solberg 2002 vann totalt i par med Cato Menkerud. BloggSSR3Eller när WRC-tvåan Mads Östbergs pappa, Morten Östberg plockade ner ADAPTAS WRC-Subaru året tidigare. Tider som flytt skola man ej sörja, men ibland känns det svårt…

*
BloggMilellKristianstads ”fabriksförare” i karting Noah Milell har varit i Italien och tävlat i tuffa WSK supermasters i Neapel.
– Jag fick ett tufft kval, blev påkörd, snurrade sedan i slutet och fick därmed inte sätta någon bästa tid, utan det räckte bara till 21:a plats, berättar Noah,
Sedan var det att kämpa i tre heat plus förfinal och till slut finalen där jag lyckades komma åtta.
Noah summerar med att placeringen trots allt var bra även om han siktat på pallen
Sedan kör jag mot dom bästa seniorerna i världen och då kör man inte genom fältet hur som helst!
Nu väntar test i norra Italien och sedan direkt ner till södra Italien för ytterligare en stor tävling.

*
BloggmazdaMycket nytt på bilfronten och i dag premiärvisades även nya versionen av ”Kultbilen” Mazda MX-5RF på bilsalongen i New York. RF står för ”retractable fastback” men fansen känner ändå spåren av den tidigare versionen med nedfällbart tak.

*
Vet inte om jag missat detta eller det är en nyhet som hamnat i skymundan men när V8 Thunder Cars nu brutit sig loss från STCC söker man nya vägar. En av dessa är att finalen kommer att köras på Ljungbyhed den 24 september. Man försöker nu stuka till serien ännu mer åt det amerikansk hållet och därför är finalen döpt till ”Lemmy 500” och hit kommer då även världsberömda brittiska rockbandet Saxon. Saxon kommer att ge en konsert till minne av Motorhead legendaren Lemmy Kilmister och där även gamla Motorhead-medlemmar deltar.
Inget race blir mer prestigefyllt att vinna än Lemmy 500, menar Alexander Graff från V8 Thunder Cars.
V8 Thunder Cars kör 2016 enligt följande.
7-8 maj ”Spring Break”, Mantorp Park
11-12 juni ”Power Meet”, Ljungbyhed*
9-10 juli Västkustloppet, Falkenberg
20-21 augusti ”Brith Memorial”, Falkenberg
10-11 september ”The Great Baltic Race”, Häämenlinna
24-25 september ”Lemmy 500” Ljungbyhed.

*
F.d Idrottsbladet medarbetaren Håkan Thonér gjorde en liten reflektion angående Idrottsbladet i går.
Som en extra kommentar till detta, Tommy, kan jag berätta att om Svensk Motorsport hade hållit ut ytterligare nio månader år 2009, hade tidningen IB fyllt 100 år. Den 1 juli 1910 utkom det första numret av Idrottsbladet och det första halvåret utkom tidningen med hela tre nummer i veckan. OS-året 1948 hade tidningen en upplaga av 48000 ex. Då som veckotidning.”.

*
BloggGMFullt gångbart i mitten av 80-talet, men kanske mer tveksamt idag, jag snackar om brittiska GM:s annons i det officiella programmet till RAC-rallyt 1985. Kjell Larsson, Brösarp har tittat i programmet och skriver. ”Du brukar ju någon gång tala om för oss hur bra Opel är som rallybil. Fast du har aldrig nämnt vilka snygga mekaniker dom har eller hur ändamålsenligt klädda de är. Annonsen är från RAC-rallyts officiella program 1985.”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *