Nattsvart för SMK Hörby-duon i ERC/Tjeckien, Jonas Åkesson höll för favorittrycket när SM gästade Karlskrona och omröstning gick inte min väg…

Bara att konstatera att luften gick ur både mig och ERC Barum Czech Rally Zlin direkt i förmiddags. Först presterade Tom Kristensson/Andreas Johansson en bra 15:e tid på fredagskvällens långa stadssträcka inne i staden Zlin, 14,5 sekunder bak storfavoriten Jan Kopecky. En tid som Tom tyckte var ok trots att han aldrig fick något riktigt ”flow” på staden gator. I morse började det bättre och på svårkörda SS2 där till exempel Kopecky med Skodan fick däng av SMK Hörbys Hyundai-förare med en sekund.

Foto: Rallyservice/Dastax.com

– Tar inga risker och vi har bra känsla, meddelade Tom efter sin nionde tid på sträckan.

Men trots att säkerheten prioriterades i #10 från Kowax 2BRally gick det ändå åt h-e på sträcka tre. En klen tröst att många mer än Tom fick problem på den regntunga sträckan och allra värst gick det för nykorade Europamästaren Efren Llarena/Sara Fernandez.

Foto: erc.com
Foto: erc.com

Efter en våldsam rullning stannade MRF-Skodan långt inne i skogen medan motorn landade några tiotal meter bort. Både två fördes till sjukhus för kontroll men vad jag fått erfara, är de båda så gott som oskadda. Efter detta rödflaggades sträckan vilket gav Tom och Andreas gott om tid att försöka få igång sin bil men tyvärr lyckades man inte. Tom förklarar.

Foto: Mats Andersson

Vi hade en bra känsla på första sträckan idag, SS2 och det fortsatte in på SS3. Tyvärr gled vi ut lite i en högersväng och slog i bakhjulet mot ett nedfallit träd. Vi försökte komma igång igen, men eftersom hjulnavet hade knäcks hade vi inga möjligheter att fortsätta.

Foto: Tom Kristensson Motorsport

Att han och Andreas inte satt och petade navelludd i skogen är helt klart och dessutom var detta en erkänt svår kurva. 2013 gjorde Esapekka Lappi en likande avåkning på samma ställe.

– Vi provade att binda ihop det trasiga vänster bak med spännband men tyvärr funkade det inte, hjulet bara viker sig, förklarade Tom ute på sträckan.

Foto: Rallyservice/Dastax.com

Istället fick man invänta hjälp från Kowax-teamet som kom dit med ny hub och nya bromsar. Efter detta konstaterade Tom lättat.

Bilen är ihop igen och vi gör omstart imorgon, fortsätter att ha kul och bygga erfarenhet!

Foto: Tom Kristensson Motorsport

SMK Hörby-eländet tog inte slut med detta, för redan före Toms ”accident” hade Victor Hansen/Victor Johansson lite av en mardrömsstart på rallyt när en drivaxel gick sönder på SS2.

Foto: Mats Andersson

På detta tappades nästan två minuter och i praktiken ”game over” då det var två sträckor kvar före service. Även för ”2xVictor” förväntas omstart i morgon. Efter fem sträckor är det föga förvånade trippel tjeckiskt i topp genom ledande Jan Kopecky, 32 sekunder före Ford-åkande Erik Cais och som trea med en av rallyts få Skoda R5:or, Dominik Stritesky. Även det danska inslaget i rallyt, Jeanette Kvick Andersson som sköter notblocket hos tysken Norman Kreuter blev sträcka tre lite avgörande. Här tappades över en och en halv minut och istället för kamp om femte-sjätte plats är man nu 14:e i klassen RC4. Vill påminna om att ”Sportkanallen” sänder live i morgon med början klockan 11.00 från SS10 och sedan är det ERC-action i stort sett hela dagen fram till målgång.

*

Foto: Sara Meijving

Ingen knall i Grus SM:s deltävling tre  ”Karlskronapokalen”, där hemmafavoriten Jonas Åkesson/Nelie Karlsson med Team Nybe-Skodan genom två av tre sträcksegrar tog hand om första platsen. Enda allvarlig hotet var Mattias Adielsson/Maja Bengtsson som även vann sista sträckan och därmed bara var 1,4 efter Skodan. Som trea ny Team Nybe-medlem, Albin Nordh/Christoffer Bäck som dock hade 16,7 upp till Åkesson.Hårdsatsande Mattis Olsson/Marcus Sundh, Älmhult gick in som fyra dock halvminuten från toppstrid. Direkt på detta tappades runt 20 sekunder och så var dagen förstörd för Fiesta-duon.

Foto: Sara Meijving

Vinnaren i nationella 4WD, Jonna Eson Brådhe/Lars Andersson tog sin Mitsubishi Mirage R5 till seger, 9,1 före hemmaföraren Håkan Rönnebring med celbert besök i högerstolen, tidigare SM-vinnaren Robin Sandberg.

Foto: Privat

Inför helgens deltävling var målet för Hässleholms Johan ”Kalle” Green/Kevin Athley allra helst seger eller åtminstone ännu mer SM-poäng till sina tidigare för att kunna slåss om medaljerna längre fram. Men det gick inte rikligt som Kalle önskade sig.

Foto: Tommy Svensson

-Hittar inte rätt med fjädringen och även o det kändes bättre när vi vann i Hässleholm så var det ändå inte riktigt bra, förklarade Toyota-föraren.

Nu fick vi ändå en liten fingervisning om hur vi ska göra framöver…

Femte platsen (kan bli fyra då en förare framför var föremål för utredning)  var inget han var nöjd med.

Så klart inte och nu får vi se hur vi gör framöver, ska vi åka nästa deltävling i Vallentuna som kolliderar med  TV-Svängen som nästan är hemmavid eller så väljer vi Hörby, vi får se.

Foto: Sara Meijving

Vann klassen Nationella 2WD gjorde Tobias Pettersson/Åke Kjellgren, Gränna som med sin Golf var åtta sekunder före SM-ledande Magnus Karlsson/Jonas Sandberg, Saab och Norrköping. Trea slutade David Lindström/Jessica Svensson medan Tomas Pettersson/Alexander Glavsjö gick in på fjärde plats. Efter det två försa körningarna på Rosenholm var det annars Vimmerbys Victor Karlsson/Jonas Magnér som med Toyotan ledde klassen men roligare än blev det inte då man bröt före start på sista sträckan.

Foto: Sara Meijving

Stentufft i Standard-klassen som hastigt men mindre lustigt för de inblandade, fått RM istället för SM-status. Emil Friman/Tom Törngren, Vetlanda tog sin tredje raka seger med Volvo 940:an men den satt hårt inne och efter två sträckor var det SMK Hörby-familjen Tranström Christian och dotter Ellinor som ledde med Grupp F Golfen. På sista blixtrade dock Friman till och dängde till Tranström med strax över fyra sekunder och kunde då vinna med 3,3 sekunders marginal. Ytterligare 4,6 efter kom trean Rasmus Bengtsson/Torbjörn Ivarsson, Älmhult. Utanför både SM och RM fanns även nen klass för VOC och där Per-Ola Thörnberg/Oscar Almqvist var värst. Till och med så att man slog vinnarmaskin Friman i totalen.

*

Då det plötsligt erbjudits en möjlighet att få ”svinga dom lurviga” får tyvärr Laxå-rally och lite annat vänta till i morgon. Sambon och jag hade en omröstning om saken, bloggskrivnade eller dans och utan att avslöja vem som vann, så är jag nu på väg till duschen…

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *