Meeke kritisk, Yaris WRC som ”hyrbil”, dansk J-ERC satsning och Solberg ROC-tvåa!

Med bara drygt en och en halv vecka till starten av Rally Sweden kommer lite oroande signaler från Citroën och med Kris Meeke som avsändare. Nordirländaren menar att nu måste C3 WRC bli bättre om man ska ha möjlighet att köra hem segrar framöver. Till WRC.com berättar Meeke att C3:an var den långsammaste bilen i WRC-fältet i Monte Carlo, bara Bryan Bouffier som körde för första gången en 17-WRC bil var långsammare
Det var en mycket tuff helg och mycket måste förändras helt om vi vill vara konkurrenskraftiga i Monte, slår Meeke fast.
Att det till slut ändå blev en femte plats för honom berodde inte på något annat än att konkurrenterna klantade sig. Ytterligare ett problem inför Värmlands-trippen är att teamet inte synts vintertesta alls lika mycket som de övriga tre. Kan med andra ord bli ett tufft Rally Sweden för Citroën…

*

WRC-åkande Nasser Al-Attiyah har som bekant taja band med Toyota och körde bland annat en Hi Lux i Dakarrallyt. Nu avslöjas det att han kan bli den förste privatförare att köpa/hyra en WRC-Yaris. Framemot andra halvan av säsongen, kanske redan till Portugal kan Tommi Mäkinen ha en bil startklar för honom. Al-Attiyah från Qatar har tänk sig att trycka in max fem WRC-tävlingar i sitt digra program som förutom rally även innefattar Sportskytte på VM-nivå.

*
I samband med Motormässan i Herning släpptes nyheten att danske Opel-åkaren Simon Vallentin planerar att åka Junior-ERC med Jeanette ”Kvicken” Kvick som co-driver. Detta är dock bara början och projektet som är döpt till WRC2022, har som mål som namnet antyder WRC-start om fem år.
Men först gäller de sex junior-deltävlingarna i ERC 2018 men det är långtifrån säkert att det blir med en Opel som paret tar sig an uppgiften. Det kan lika väl bli med Peugeot eller Ford allt hänger på finansieringen.

*
Tidningen Auto Motor & Sport har satt upp ett nytt pris till landets bästa bilförare, Ronnie Peterson-priset. Bland de nominerade är bland annat SMK Hörbys duktiga rallycrosssare Magda Andersson och så även Rally Sweden aktuella Jonna Eson Brådhe. De slåss bland annat med Mattias Ekström, Johan Kristoffersson, Pontus Tidemand, Thed Björk, Felix Rosenquist, Marcus Ericsson.

*
Det blev en andra plats för Petter Solberg i ROC (Race of Champions) som avgjordes i Riyad, Saudi Arabien. Ende föraren som var värre än den svenske norrmannen var F1-föraren David Coulthard som han mötte och förlorade mot i finalen. Dessförinnan hade Petter vunnit alla heaten men sedan blev Coulthard för svår. Då hade han mött Johan Kristoffersson i semifinal och vunnit. Samma sak för Coulthard som körde ifrån meste Le Mans-vinnaren Tom Kristensen.
Joel Eriksson gjorde sitt första ROC och provade bland annat på hur hårda murarna var som omgärdade banan. På sin väg mötte han både Johan Kristoffersson och Petter Solberg och med marginalen åtta tiondels sekund gick Solberg vidare.
Något av det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, och bland det mest utmanande, menade Joel.
Det har varit en helt otrolig vecka och hade förstås varit kul att gå lite längre, men jag är stolt över min prestation. Jag slog Lando (Norris) båda gångerna vi möttes, vilket var ett av mina stora mål som revansch för F3-säsongen, och jag kan leva med att förlora mot Petter (Solberg) som gjort den här tävlingen så många gånger och som vunnit både rally-VM och rallycross-VM.
I lagtävlingen Nations Cup, som föregick den individuella tävlingen, bildade Eriksson och Kristoffersson lag som Team Sweden och vann fyra av sina sex heat i grundomgången. Trots det räckte det dock inte riktigt, och det svenska laget missade avancemang i en tävling som senare vanns av Team Germany (Tyskland) med Rast och dubble sportvagnsvärldsmästaren Timo Bernhard i uppställningen.

*
När ABB FIA Formula E intog Chile och Santiago slutade det med en fjärde plats för Felix Rosenquist, Mahindra Racing. Med detta ligger nu Felix på andra plats i mästerskapet, bara fem poäng efter nya ledaren Jean Eric Vergne, Techeetah. Nästa tävling i Mexiko första helgen i mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *