M-Sport Ford med tre bilar i WRC, inga in-car videos till de tävlande i Ypres, Sordo kompletterar i Hyundai för Grekland, Tom K. stöttas av Hörby-kompisar i Belgien, Opels rätta värde vad är det och ”gåsen” är lite irriterad…

Medan M-Sport Ford sett både 2020 och 2021 som riktiga mellanår där det bara handlat om att överleva är tveklöst. Istället har siktet varit inställt på att göra nya Hybrid-Puman till vinnare direkt när Rally Monte Carlo drar i gång i slutet av januari. Men för detta krävs inte bara en vinnarbil, än viktigare är en riktig vinnarskalle bakom ratten på samma bil. Foto: M-Sport Ford WRT

Senast detta begav sig under Malcolm Wilsons vingar var under ”The golden days with Ogier” eller 2018 där han tog ännu ett VM-guld med den av många redan uträknade WRC-Fiestan. Nu drömmer man i Dovenby Hall om att upprepa detta vilket inte alls är omöjligt då M-Sport är kända för att leverera vinnarbilar i början av varje ny ändring det tekniska reglementet. Vad gäller nya Puman ligger man en bra bit före både Toyota och Hyundai som mer eller mindre precis fått sina hybridbilar klara för test. Detta medan både Adrien Fourmaux och Matthew Wilson (Malcolms son) till och med kört Puman inför publik vid flera tillfällen. Nu behövs bara rätt förare i bilarna som enligt säkra källor planeras bli tre till nästa år. Craig Breen nämns som en blivande förare i Puma Rally1 och troligen får framtidslöftet Adrien Fourmaux också en plats. Men ytterligare vinnarpotential lär behövas, vilket då skulle öppna för en tredje bil vilket rallybossen Richard Millener berättat. Den bilen finns redan men som vanligt är problemet ekonomin för att få in den i teamet till nästa år.

Vill bara Malcolm släppa till lite mer pengar till WRC så skulle det vara intressant att se vilka möjligheter vi har på förarmarknaden inför nästa år, förklarar Millener till DirtFish.

Foto: Hyundai Motorsport GmbH

Som jag redan berättat så finns fortsatt Andreas Mikkelsen med i allra högsta grad. I synnerhet som han till sin stora rutin och snabbhet, även kan lägga till egna sponsorer. Det ryktas även att Mikkelsen kommer att köra en WRC-Fiesta i Rally Finland till vilket han fått OK från sin nuvarande arbetsgivare i WRC2, Toksport. För honom med sin nya ännu icke namngivna kartläsare, krävs två starter till i WRC2 för att kunna bli världsmästare. En av dessa är tvingade finalen Rally Japan, då Toksport stod över Safarirallyt och en tävling utanför Europa krävs av FIA.  Sju tävlingar kan Mikkelsen köra i WRC2 och har kört fem så den sjätte, lär då bli nygamla grekiska ”Acropolisrally” i nästa månad. Om nu Mikkelsen får som ryktena säger, chans i WRC-Fiestan så lär det bli på bekostnad av antingen Fourmaux eller Sunninen, kanske till och med båda får lämna plats för norrmannen. Gus Greensmith är garanterad full säsong och det vågar nog inte Millener tumma på då det kan innebära avtalsbrott med dryga ekonomiska konsekvenser.

*

Nästa stopp för WRC är i nästa vecka och där det fortsatt enligt rykten, jäser bland de tävlande. Anledningen är att arrangören inte gör som brukligt och erbjuder ”In-car-filmer” från alla sträckorna. I Belgien är detta speciellt viktigt då det är nya sträckor för alla, möjligtvis undantaget Hyundais Thierry Neuville och Craig Breen som båda kört här förut. Istället har belgarna beslutat att sträckvideos enbart kommer att delas ut för sista dagen, vilket då inte kommer att göras förrän under fredagen.

Foto: Ypress Rallye

Nu rasas det bland de tävlande mot detta, som många menar är ett klart regelbrott och även lär innebära en FIA-anmälan mot arrangören. Skälet till att inte låta de tävlande plugga in sträckorna i förväg verkar ingen heller riktigt förstå, utan känns mer som ett eget påfund av tävlingsansvarige och f.d Hyundai-toppen Alain Penasse. För inte kan det väl vara så att man gör detta för att ytterligare stärka hemmaikonen Neuville och Breens chanser till seger och för belgaren då fortsatt guldhopp?

*

Samtidigt med detta så släpper i dag Andrea Adamo och Hyundai Motorsport namnen på de som får förtroendet i Grekland. Neuville och Tänak är självklara och som ”back up” får de i ”Acropolisrally”, Daniel Sordo. För honom blir det VM-debut med nya co-drivern Cándido Carerra på de tuffa grekiska grusvägarna. Förresten borde inte Carrera vara kartläsare i en Porsche istället? Hyundai laddar även fullt i de återstående tävlingarna för WRC2 och till Grkeland åker både Oliver Solberg och Jari Huttunen med helt nya i20 N Rally2. 

*

I Ypres Rally Belgium är Tom Kristensson/David Arhusiander ett av fem ekipage i WRC2-klassen. Ett litet problem uppstod när Ypres kolliderar med SM-premiären ”Rally Killingen” och det var att Toms ena halva av ”grusnotteamet” (konstigt nog heter det så även fast det är asfalt), Team Nybes Maja Bengtsson är upptagen med notläsning i Jonas Kruses Toyota Corolla.

Foto: Tom Kristensson Motorsport

En krock som varit känd sedan länge men som nu Tom löst med hjälp av klubbkompisen, ambitiösa kartläsaren Julia Thulin.

Det blir kanon med Julia vid sidan om Mats (Andersson) och vi har kört ganska mycket noter ihop så hon vet hur jag tänker, bekräftar Tom.

Foto: Bengt Johansson

Just nu förbereder han sig för avresan på söndag till Belgien och på planet till Bryssel har han även med sig SMK Hörbys ordförande Lars Servin. För första gången i sitt liv så ska Lars kränga på sig en ”meckaroverall” med The Blue Oval-loggan på ryggen. En kulturkrock för den store Volvo-entusiasten men som Lars så ärligt konstaterade.

Vad gör man inte för att hjälpa en klubbkompis! 

Anledning till inhoppet under M-Sport Ford-tältet är att britter har det väldigt krångligt på grund av pandemin, att resa in och ut ur landet. Eller i klartext, det rådde brist på kunniga mekaniker till Toms Ford Fiesta Rally2 och då kom kavalleriet i form av Lars till hjälp. Inte heller första gång han ”tvingats” till att skruva på moderna bilar. När Mats Andersson kört med Opel Adam R2 så har KIA-profilen från Hörby också mer än gärna gärna ställt upp frivilligt…

*

Fick ett tips av en Opel-kompis som regelbundet brukade kika på Blocket efter fynd, vilket lyckades den här gången. Han skriver.

Kolla priserna på de här Rally Kadetterna, nu börjar de närma sig sitt rätta värde eller vad tycker du?

Kan väl hålla med men än är där en bit fram till att priserna går i takt med bilarnas verkliga värde…

*

Få saker gör mig både trött och helt ärligt irriterad och det är när det från ”läktarplats” delas ut råd om hur rallyarrangörer borde jobba för att föra sporten framåt. Ingen tvekan utan att detta verkligen är en misson som alla tycker är bra och lovvärd, heller ingen tvekan utan att de allra flesta arrangörer gärna tar emot både goda råd/tips och hjälp för att förbättra sporten. Det som jag däremot inte köper är när ”läktarröster” gör gällande att dagens eldsjälar som jobbar med blodsmak i munnen veckor före och efter tävling, att dom borde anstränga sig lite mer för att bättre tillfredsställa samma röster. Inte för att jag på något sätt kan mäta mig med med de verkliga arbetsmyrorna som jobbar 24/7 för att i ett allt mer hårdnande tillståndsklimat, ändå få till rally om helgerna. Foto: Tommy Svensson

Oftast med egenbetald matsäck för att inte påverka klubbens ekonomi så jobbar dom oförtrutet på för att göra det bästa möjliga med tuffa ramar från både SBF/Tävlande/Myndigheter. Merparten av dessa eldsjälar har också passerat bäst före datum både i arbetslivet och i motorsporten, men ändå strävar man vidare med lågan för rally fortfarande starkt brinnande i hjärtat. Det är när den här gruppen blir måltavla för ”gänget på läktaren” som jag reagerar. Foto: Tommy Svensson

Nu är jag inte speciellt hårdhudad utan har mer samma egenskaper som gåsen, det mesta rinner av men inte allt som ni kanske märker…

*

Foto: Tommy Svensson

Idag är det ingen vanlig dag utan Novas födelsedag vilket så klart innebar presenter. Ett torkat grisöra är alltid uppskattat och ett bra sätt att fira att man fyller 1 år. Grattis Nova!

*

 Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *