Lukyanuk bröt i ERC-ledning, ”Schwedischer Doppelsieg”, 16 svenskar till Gammelrand och skatt hittad i Tollarp!

BlogglUkyanukSå här är det!
Med de här enkla orden förklarade Alexey Lukyanuk vad som hände när han tvingades bryta i ledning på ERC-auto24 Rallye Estonia. På allara sista sträckan, runt fyra kilometer från mål var ett hopp där landningen blev för tung för R5-Fiestan.
En styrarm klarade inte detta förklarade, den snabbe ryssen efteråt.
Vi var på vägen, linjen var bra, helt normal körning med bra grepp. Hyggligt tempo men ingen satsning, bara otur!BloggSirmacis
Istället blev det Skoda-åkaren Ralfs Sirmascis från Lettland som nu tog sin och så klart lite turliga, andra seger i årets ERC.
Det var inte på det här sättet jag ville vinna, konstaterade Sirmacis vid målgången på sista sträckan. Tvåa blev ERC-ledaren Kajetan Kajetanowicz som inte var riktigt med i toppstriden och till slut blev marginalen 1.34,5 bak Skodan. Trean och vinnare av ERC2-klassen blev hemmaföraren Rainer Aus, Mitsubishi.

*
BloggGryazinTufft även i Junior-ERC där SSR-bekantingen Nikolay Gryazin satsade våldsamt för att komma i kapp hemmaföraren Miko-Ove Niinemäe i en Peugeot 208 R2. En jakt som slutade på taket för Gryazin med någon sträcka kvar att köra. Istället blev det Opel Motorsports Marijan Griebel som var bäst i Adam-gänget och slutade tvåa, med Adam-kollegan Chris Ingram som trea. Fyra slutade unge Gustav Kruuda.
Polske Opel-åkaren Lukasz Pieniazek var med i toppstriden, låg fyra inför sista sträckan men rullade i början och rasade ner i listan.BloggPolskadam
Nästa tävling i ERC är polska asfalttävlingen Rally Rzeszow’s som avgörs i de Karpatiska bergen i sydöstra hörnet av Polen. Tävlingen körs första helgen i augusti.

*
BloggAdamVisst ger den tyska rubriken ”Schwedischer Doppelsieg im ADAC Opel Rallye Cup” lite ståpäls? Det är så klart Pontus Åhman och Tom Kristensson som är de ”Schwedischer” som det syftas på i rubriken. Nu fick för en gångs skull suveräne cupledaren Jari Huttunen lite problem, han träffade något hårt i en chikan vilket sedan även gav 30 extra sekunder. Nu innebär detta att toppen av cuptabellen ser exakt likadan ut som den gjorde före Thüringen Rallye, med Huttunen som ledare, Åhman tvåa och Kristensson trea.Bloggåhman
Närmast väntar det ultimata utmaningen för gänget när ADAC Opel Rallye Cup kör WRC ADAC Rallye Deutschland som nästa deltävling. Start och mål som vanligt i Trier och detta samtidigt som det körs Rally-SM i Snapphanerallyt den 19-20 augusti.

*
Nästa helg lördagen den 23 juli är det dags för de sydsvenska asfaltåkarnas danska julafton KOMO:s välkände rallysprint i ”NCC’s Grusgrav” i GammelrandSjälland.

Rickard Nilsson och Joachim Grahn, Simrishamns MK.
Här har mången svensk mött både glädje och sorg i sin jakt på hemmaförarna men senast blev det svensk segrare genom Simrishamns Joachim Grahn och Rickard Nilsson i WRC-Focusen. Nu är man ett av de totalt 16 anmälda blå/gula-ekipagen och vid en snabb genomgång av anmälningslistan så vilar nog favoritskapet tungt på den Hankook-skodda Focusen.
Danska kartläsaresset Jeannette Kvick dubblar sina åtagande, sitter både i sambon Kenneth Kolbe Jensens vassa Peugeot 205 och Olofströms Peter Nilssons, gröna (!) Mitsubishi. Ett nytt träningspass inför WRC i Spanien blir det för Eslövs Mats Andersson med nya Opel Adam R2.

*
BloggSchönIngen större tvekan utan att Katrineholms MK fått till ett hellyckat koncept med ”Slottsprinten” i trakterna kring Eriksbergs Slott (en av få skåningar var Nisse Schön med sin välljudande Mercedes som Pierre Skytt fångade på bild). Ett litet smolk i bägaren är de inlägg som nu florerar i sociala medier om de brister i säkerheten (har även fått mejl i samma ämne) som verkar ha förekommit. Nu är det väldigt svårt för mig att kommentera händelser som jag inte sett med egna ögon men av rapporterna att döma, har man nog lite att fila på till nästa år.
Tycker det är bra att de här frågorna debatteras och lyfts fram. Handen på hjärtat alla rallyåskådare och inte minst arrangörer, visst är det så att säkerheten många gånger ”går med en trå i röret” som vi säger i Skåne. Man sätter stor tillit till både tur och att de tävlande ska vara så skickliga att de inte kör på någon och visst, oftast går det bra…

*
BloggGroschHelgens lyckligast måste vara Håkan Grosch som hittade en donatorkaross till sin Opel Kadett GT/E. Detta dessutom i Tollarp mellan Hörby och Kristianstad. Att där fanns en sådan gömd skatt hade jag ingen aning om men bara att gratulera Håkan. De 63 milen enkel resa för att hämta Kadetten är ju inte ens värda att nämnas. Finns säkert de som gärna skulle korsa Europa för samma sak…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *