Loeb vann, men Ogiers andra plats blev som en riktig WRC-seger, Latvala kom ut i snön och Icx snackade Silver-Voc!

Jaha då blev det som vanligt, Sebastien Loeb började 2013 på exakt samma sätt som han avslutade 2012 genom seger i WRC-premiären Rally Monte Carlo. Vet faktiskt inte riktigt om där någonsin varit någon någonstans som trodde något annat och detta blev nu Seb:s sjunde Monte-seger och 77:e WRC triumf. Måste jag skriva mer om denne legend tycker ni?
Då var det desto roligare att VW Motorsport fick en perfekt inledning på sitt nya WRC ”commitment” genom att Sebastien Ogier slutade tvåa, i praktiken etta eftersom Loeb bara ska köra fyra tävlingar 2013. En som var snabb att gratulera var ”testpiloten” Carlos Sainz som snabbt tog tag i Ogier när han dök upp i VW-tältet efteråt ( ok, tält och tält, för mig var det närmare en fransk gourmetrestaurang…). Carlos har haft mycket med testjobbet att göra även om Ogier själv gjort en stor del, snackades om cirka 800 test mil med nya Polon R WRC:n…
Testmilen gav uppenbarligen resultat och det var en märkbart nöjd teamchef Jost Capito som slevade i sig lite pasta efter Ogiers ”seger”. En seger som kom lite plötsligt sedan de två sista sträckorna ströks av säkerhetsskäl. Något som uppenbarligen ingen av förarna protesterade emot, det var helt enkelt vidriga förhållande i bergen norr om Monte Carlo.
Detta fick Jari-Matti Latvala erfara och han planterade Polon rätt i bergsidan bara några hundra meter efter start på sträcka fjorton Col de Turini, när klassikern skulle köras första gången.
– Mitt mål var enbart att ta bilen i mål, placeringen brydde jag mig inte så mycket om, förklarade en nedstämd Latvala när han kom till ”VW-tältet” en bra stund efter Ogier.
– Vi kom in ett snöigt parti och körde väl ungefär åttio kilometer när det bara släppte, först fronten i berget och sedan bakändan. Tror vi tappade tre hjul…
Nu var inte Latvala ensam om att få problem, samma öde rönte även Novikov och Hänninen och det var ett helt korrekt beslut att stryka de två sista vändorna menade Latvala.
– Absolut de värsta förhållanden jag någonsin kört under, hade man inte strukit avslutningen kunde vad som helst hänt!
För mig som förstagångs besökare på Col de Turini var det en otrolig upplevelse. Vi tog oss upp för serpentinvägarna sakta men säkert, då och då stoppade av ”Gendarmeriet” som hade stenkoll på det mesta. När vi hade exakt 9,8 kilometer kvar till sträckan började parkeringarna, alltså vi snackar om att publiken fick promenera nästan en mil i hällregn för att komma till publikstället nummer ett. Fattar ni, man gick en mil uppför en brant bergsluttning för att kolla på rally, försök fixa detta med fotbollspublik eller golfare…
Just vädret har annars varit den absolut mest negativa delen i besöket, tror aldrig att jag någonsin varit mer genomblöt än efter den här dagen. Lokalbefolkningen kallade det för ”snöregn” vilket är dj-ligt mycket blötare än vanligt regn. Så nu måste konsekvenserna bli att Monte Carlo Rallyt aldrig mer kommer att ingå i WRC. Åtminstone om man ska följa de ”svenska dögrävarna” som menar att Rally Sweden är tokslut så fort det inte är klarblå himmel, fem minusgrader och en halv meter snö…
Som ni vet är jag inte mycket för Formel 1 men när den gamle stjärnan Jackie Icx dök upp bakom ryggen på mig var jag tvungen att passa på. Jag och Jackie snackade ett tag och han undrade hur det gick med Silver-Voc:en så han fick en lägesrapport ( kanske lite överdrivet, tror inte ens han vet att jag har en 240 hemma i garaget, i hans värld kör jag väl fortfarande Kadetten!)
Till sist, PG och Anders Åberg fick bryta efter avåkning på sträcka fyra i Finnskogsvalsen så nu kanske det inte blir så mycket lättare att sälja Mitsan? Vann gjorde Eddie Hörbing medan Ramona Karlssons debut som föråkare aldrig blev av, Skodalådan ville inte som Ramona ville.
Nu väntar en ny transportsträcka hem till Skåne men lagom till söndagskväll kan det tänkas att det blir ett nytt inlägg.

3 svar på “Loeb vann, men Ogiers andra plats blev som en riktig WRC-seger, Latvala kom ut i snön och Icx snackade Silver-Voc!

 1. Tack för en trevlig rapport men till skillnad från Mr. Stewart så stavar belgiske Jacky sitt namn just så och efternamnet Ickx. Hur som helst en legend och en mycket trevlig sådan!

   1. Hej.
    Kollade ni klockslaget när jag skrev? Lägg till detta lite både rött/vitt vin någon öl, plus att rättstavningsprogrammet inte reagerade på felstavningen. Men ber om ursäkt och så får jag så klart på f-n nästa gång jag träffar legenden…
    MVH
    Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *