Lappi cool inför Rally Finland, Mikkelsen vill uppåt, Dennis och Emil har huvudrollerna i J-WRC, nytt RX-team söker förare, Block är beroende och Silver-Kadetten och ”show time”!

I dag drog reccen igång för WRC Neste Rally Finland och på Twitter har inläggen från detta strömmat in. Massor av bilder och kommentarer från när WRC-besättningarna skriver noterna inför VM-seriens snabbaste tävling.  Coolast av dom alla när det gäller kommentarer, levererades ändå fjolårets segrare Esapekka Lappi, Toyota. En reporter ställde frågan hur han skulle kunna förbättra resultatet från 2017? Sällsynt korkad fråga, är man etta så är det ganska svårt att placera sig högre. Lappi bara log och svarade.

Vi kan ju försöka få större tidsgap ner till tvåan…

*

När nu WRC går in i halvtid är det bara att konstatera att många förare säkerligen känner sig lite besvikna över hur säsongen utvecklats så här långt. Mest besviken borde så klart Kris Meeke vara som fått sparken av Citroën. Jari-Matti Latvala är säkert inte heller speciellt belåten med säsongen 2018, nia inför Finland. 

Andra som hoppades på ett riktigt genombrott är Hyundais Andreas Mikkelsen/Andreas Jaeger. Men än så länge har det gått lite knaggligt för Hyundai i20 Cupé WRC #4 och en sjätte plats i tabellen är långtifrån vad man hoppats på innan premiären Rally Monte Carlo. Nu kommer man till Finland för att för allra första gången köra en bil enligt nya reglementet 2017. Efter att Volkswagen lagt ner blev paret arbetslösa och startade inte i Finland i fjol. Nu är det enbart på test som Andreas känt på den nya mer ”powerfull” Hyundaien över de finska hoppen.

Finland är verkligen ett fint rally men samtidigt den tävling som fruktar mest och som alla helst av allt vill vinna, förklarar norrmannen.

Även i Finland är det torrt om än inte lika torrt som här då lite regn har fallit. Resten av veckan blir det dock bara sol och runt 25 grader vilket bäddar för ett ”very fast rally”.

Greppet är inte stabilt på de stenhårda sträckorna så du måste vara ytterst bestämd med bilen för att åka fort, menar Andreas.

Inför Sardinien hade han höga förhoppningar om en bra placering men av detta blev det inget.

Oerhört besviken efteråt att vi inte fick någon chans att visa vad vi verkligen kan. Förhoppningsvis hittar vi ”good pace” direkt och sedan ”push” för att få ett bra resultat med oss hem!

*

I avsaknad av Pontus Tidemand och Jonas Andersson i WRC2 och om övriga blågult anmälda ursäktar, så är det ändå Junior-WRC som är mest intressant för oss. Ledaren Dennis Rådström/Johan Johansson har chans att rycka i poängräkningen i händelse av nya seger. Genrepet i Autoglym Ralli gick bra för värmlänningen och nu ser man framemot att få en mycket kul helg.

Högfartssträckorna är fantastiska och när de så kantas av tusentals rallyfans skapas en otrolig känsla, menar J-WRC ledare Rådström.

Förberedelserna har varit minutiösa och här fuskar inte Dennis och Johan. Hela tiden jobbas det för att hitta ny fart och inte bara Autoglym ingick i testerna inför Finland, även vid sidan av har man testat mycket.

Tuffaste hotet är så klart tvåan Emil Bergkvist som återigen lotsas av sin gamle parhäst Joakim Sjöberg sedan Opel-tiden (bilden). Senast i Portugal gick det tungt för Emil som även hann med att rulla sin R2-Fiesta. Nu kommer paret till Finland som han kört tidigare och även gillar skarpt.

En av tävlingarna där vi siktar på seger, avslöjar Emil.

Emil tycker också att J-WRC är extremt osäkert, med många vinnarkandidater.

En sak är säker, det kommer att bli oerhört svårtippat!

En av dessa svårtippade är J-WRC debutanten Henri Hokkala som korats om ”Future Rally Star” av Finska Bilsportförbundet. Debutant i J-WRC men absolut icke på finsk mark som alltså är hans hemma plan. 

Premiär både här och i Fiestan, samtidigt den längsta tävling jag någonsin kört, erkänner Hokkala.

Kommer självklart att göra att allra bästa, är optimist så får vi vad framtiden bjuder!

För juniorerna är detta näst sista tävlingen i VM, bara Rally Turkey återstår. 

*

Ännu har märkligt nog inte ERC uppdaterat poängen i tabellen efter Rally di Roma Capitale. Något som inte kan medföra godkänt betyg för promotorn, trots allt i söndags som tävlingen avlutades.

Sticker inte under stol med att jag är färgad av min klubbkompis Tom Kristensson och Henrik Appelskogs framgångar. Trots allt har jag följt Tom sedan han var en lite mullig påg som följde pappa ”KK” på olika tävlingar ochatt  nu se honom i den hetluft som heter ERC ger ståpäls över hela kroppen. Ett tips, kolla in den film från Rom som gjorts av Opel Motorsport #opelmotorsport #fiaerc,

*

I vintras slog R-sportsweden på stora trumman och aviserade en ambitiös juniorsatsning i Rally-SM. Som förare aviserades Jari Liiten och Pontus Åhman som båda skulle köra Peugeot 208 R2. Vid sidan av skulle även chefen själv Johnny Andersson köra sin R5-Fiesta. Men tråkigt nog blev inte teamet långvarigt och nu är det enbart Jari Liiten som finns kvar i SM men nu i egen regi. Varken Johnny eller Pontus har fullföljt sina SM-planer.

Istället dök teamägare Andersson upp i Höljes där han körde i klassen RX-Light. Uppenbarligen fick Säter-föraren blodad tand för nu aviserar han ett likande upplägg i rallycross som han tänkt sig i Rally-SM. R-Sport-Sweden söker nu förare och skriver .” R-sportsweden planerar för ett 3 bilsteam nästa år. Med start redan i höst med träningsläger och planering inför 2019. Vi söker dig med rätt inställning.  Vi ska höja och hjälpa varandra för att nå våra mål snabbare och enklare. Tillsammans gör vi det möjligt. WE MAKE YOUR DREAMS POSSIBLE”.

*

Blev som bekant en dyr helg för Ken Block sedan han eldat upp sin kära ”Cossie” vid en rallytävling i Maine. Nu hänger inte Hoonigan-föraren med huvudet även om han medger att det hugger i hjärtat när han ser de förbrända resterna av sin Ford Escort Cosworth 4×4. På Twitter erkänner han sitt beroende.

– ”Carcaine” är en helvetets drog och jag erkänner att jag är beroende. Förkrossad över att ”Cossie” eldades upp i fredags men självklart måste jag bygga en ny!”.

Block har till och med tryckt upp t-shirts med budskapet och vill du köpa en sådan, gå in på #HooniganDOTcom. #RIPCossie

*

Idag har Silver-Kadetten fått lite extra kärlek, tvättats lite extra noga, dammsugits och är därmed klar för ”show time”. Lite lugnare än när det är tävling, då det istället är dags för årets höjdpunkt, julafton eller kalla det vad ni vill men det är dags för ”Stora Opel-träffen” intill Dalabadets Camping i Trelleborg på lördag. Under tiden 12.00-15.00 bjuds det på Opel i alla former och då så klart även en Silver-Kadett. Måste även tillägga för att detta skulle bli möjligt fick jag låna en kylarslang av Opel-fantasterna från Hässleholm, Rune Nilsson och Göte Karlsson. Men när jag i går beställde ny från Opus Motor i Svärdsjö visade det sig att jag inte hade behövt att låna, för redan i förmiddags levererade Postnord paketet i Hörby. Inte alltid som det strular när dom är i farten, detta var toppklass!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *