Kristoffersson vann även ROC i Mexiko, Audi med skidor, Stugemo Polo-testade i -30, Röjsel imponerade stort och så även Myrsell och Östen blev ”Årets Veteran” i Södra BF!

Ingen kan beskylla Johan Kristoffersson för att slappa och peta naveludd trots att varken Rally, RX eller WTCR-året för honom börjat på riktigt.  I helgen har Johan varit i Mexiko och deltagit i ”Race of Champions” och i morgon är det dags för den stora Idrottsgalan i Stockholm med utdelning av Jerring-priset. ROC-insatsen sköttes också galant och Johan vann i par med Le Mans-legenden Tom Kristensen som ”Team Nordic” delen kallad ”Nations Cup”. I finalen ställdes den dansk-värmländska duon mot Mick Schumacher och Sebastian Vettel och så klart även avgick med seger. Något som inte Vettel gillade när han sträckte sig mot Johan vid segerparaden och sa. 

Så det blev du som spräckte min nio år i rad långa segersvit…

Stort grattis Johan och Tom! 

*

I går försvann en av landets WRC-bilar ut från Sverige. Det var Mats Jonssons Skoda Fabia som nu hittat hem igen, alltså en ny ägare som bor i Tjeckien. Huruvida den 61-årige  ”Mr Rally” i fortsättningen kommer att nöja sig med att enbart åka Appendix K-Mazda eller om det blir jakt på en 19:e SM-titel är inte känt… 

*

Kolla noga på den här bilden från Zeel am See när man körde ”GP on ice” och berätta sedan vilken av de tre Audi-bilarna som är mest ”ståpäls-framkallande”. Är det Walter Röhrls Sportquattro, René Rasts RS5 DTM eller Daniel Abt med en e-tron FE 04? Mitt svar är enkelt och det får ni gissa er till, men inte ger elbilen mig någon märkbar pälsreaktion…

Roligast efter blotta anblicken av Rörhl och quattron måste ändå ha varit när DTM och elbilen sladdade runt på fulldubbade däck. Dessutom tog Abt en tur med en skidåkare hängande efter sin Fe 04. Kanske en miljövänlig framtidssport, ungefär som vattenskidor fast på land och inga utsläpp alls… 

*

Fick en fråga idag från Brösarpsboende Vara-medlemmen Kjell Larsson som noterat att det på testerna inför Rally Monte  Carlo lyser en liten lampa precis framför vänster framhjul på WRC-bilarna som här på Sebastien Loebs Hyundai  Nu undrar Kjell vad detta är för lampa och vad den fyller för funktion, någon som vet?

*

Samtidigt med Bergslagsrallyt körs även Arctic Lappland Rally i de kylslagna trakterna kring finska Rovaniemi. Hit åker Lars Stugemo och Kalle Lexe för att för första gången köra nya Volkswagen Polo R5. I helgen har finska Printsport som driver Polon haft tester dit då även Stugemo och Lexe begett sig.

Fryser, runt 30 minusgrader men ändå grymt kul, konstaterar Stugemo mellan testpassen.

I samma tävling ska F1-föraren Valteri Bottas göra rallydebut med en WRC-Fiesta och detta delvis med stöd av finska bilsportförbundet. Förstår tanken med att ha Fiestan folierad i blått och vitt, men speciellt snyggt blev det inte om jag får tycka lite…

*

Om Oliver Solberg och farbrorn Henning Solberg imponerade i Lettland respektive Norge så gjorde onekligen Daniel Röjsel samma sak i SMK Dala Faluns ”Tractive Winter Rally”. Med Mikael Johansson vid sin sida slutade lördagen med klar 2-WD-seger men det som inponerar än mer, upp till toaltsegraren skilde bara 3,2 sekunder. Om inte detta är imponerande, att med en liten Opel Corsa hålla nästan hela ”4WD-Maffian” stången så vet inte jag vad som, skulle kunna imponera ännu mer? 

Det var inte förrän på den tredje och sista sträckan som Mitusubishi-åkaren Peter Johansson med rutinerade Jim Hjerpe vid sin sida kunde passera Röjsel och Corsan. Med nyuppdaterad Corsa var numera smålandsboende Röjsel 1.36,3 sekunder före tvåan i 2WD. Även här en Opel, men en Ascona innehållande  Mats och Christoffer Bäck, Hedemora.

Har gått klockrent sedan första kilometern med bilen under 2019. Redan nu är vi på precisionsnivå så att jobbar med detaljer, menar Daniel.

Trodde faktiskt inte att vi skulle kunna utmana om totalsegern i detta startfält med några riktigt snabba 4WD-åkare…

Segern satt fint och gav härlig råg i ryggen inför nästa lördags SM-premiär i Ludvika. Här kör Daniel om både Junior-SM och ”vanliga SM” när nu klasserna är sammanslagna.

 Upplägget med att jag som junior även kan köra om SM-guldet är något jag väntat på länge, säger Opel-åkaren som tävlar för just SMK Dala Falun.

Jag tror det passar perfekt då tempot helt klart räcker för att utmana om båda SM-tecknen!

Urban Janssons bild ser man också att Daniel hyllar den brittiske kvalitetsbilstillverkaren Vauxhall genom att använda en grill från systerbilen till Corsan, Vauxhall Nova, respekt!

Näst bäst i 4WD och trea totalt slutade Steen Skodborg/Olof Björk från Borlänge, även dom i en Mitsubishi  och 7,4 bak vinnaren. En heroisk insats gjorde även Mats Myrsell som hade placerat Esko Juntilla i sin vit/orangea Appendix K-Porsche. Kombinationen innebar bästa Appendix K-åkare plus åtta totalt. Om inte detta skulle vara tillräckligt för att kalla det som ”heroisk insats” så är det bara att kika på vem som blev näst bäst i gänget från Rallyklassikerna nämligen en Opel Kadett GSi körd av Arbogas Joachim Nilsson med Markku Kangas i högerstolen. Ni ser själv, Mats körde ifrån en Opel det måste väl räcka för att klassas som heroisk insats…

I klasserna för de riktigt gamla bilarna var det Håkan och Jesper Holm från Vallentuna som tog sin Volvo Amazon snabbast runt de fyra milen vintrigasträckor som det bjöds på i lördags.

1300 Rallycup hade även dom premiär precis som Rallyklassikerna och snabbast av ”Sukkorna” var Joachim Rydin/Magnus Siemensen MK Ramunder. Nästan exakt minuten bak slutade Katrineholmarna Andreas och Tobias Abrahamsson. I sin första  Suzuki-tävling kom Nässjös löfte Calle Carlberg med Torbjörn Carlberg till höger femma i 1300-klassen och blev även bästa C-förare.

Bland dom som försvann var en och även kanske storfavoriten till seger, Stig Andervang. På sträcka tre hamnade Mitsubishin i diket och då försvann segerdrömmarna.  

*

När DASU danska motsvarigheten till SBF hade ”Præmiefest Dansk Motorsport Award 2018” utsågs Formel 1-föraren Kevin Magnusen till ”Årets Bilsportskører 2018”. Med en nionde plats i F1-VM och en stigande formkurva var inte valet svårt att för tredje gången utse Kevin till den tyngsta utmärkelsen.

Till ”Årets Talent Rally” ville juryn se 19-årige Patrick Brill Clausen som bara kört rally i två år men redan vunnit i flera titlar i ”klubrally”. Till ”Årets Rallyteam” utsågs Rasmus Sørensen/Heidi Knudsen och ”Årets Motorsportevent” blev DM-tävlingen ”Dansk Super Rally Horsens”.

*

Efter detta är det lätt att gå över till Södra BF:s motsvarighet som hölls i går i Malmö i samband med den årliga ”Konferens Syd”. Tyvärr följer även distriktet den policy som verkar gälla i det mesta som har beröringspunkter med SBF, ”största möjliga tystnad”. Istället för att i förväg informera media om vad som är på gång så väljer man konstigt nog, ingenting. Så mycket har jag dock lyckats få reda på trots ”locket på”, att till ”Årets Veteran” utsågs Östen Andersson.

Sällan har väl en jury hittat så rätt som när man i går hyllade 70-plussaren från Eslöv. Med en aktiv karriär som sträcker sig tillbaka till mitten av 60-talet fram till i dag (bilden från TV-Svängen 1970) är det klart att Östen med fog kallas veteran. På bilden gratuleras Östen av en  som också skulle kunnat klassas som ”Årets Veteran”, SMK Hörbys mångårige kassör Bertil Gunnarsson. Nu fick Berti dock nöja sig med att vara nominerad i kategorin ”Årets Eldsjäl” som då inte hamnade hos honom utan gick till SSR/MAS/TMK-profilen Lasse Mattsson, boende i Degeberga.

Har också sett att min klubbkamrat Victor Hansen fick ta emot pris som ”Årets Komet” och även kartisen Ida Lidebjer Granberg hedrades. Tidningen Bilsport Rally&Racings ambitiöse redaktör Mikael Johansson tilldelades Södra BF:s ”Special Award”, även detta synnerligen välförtjänt. Nu vill jag inte sänka statusen på just det här priset, men Mikael jag har faktiskt också fått samma utmärkelse för några år sedan. Å andra sidan kanske jag ska tänka tvärtom, statusen har istället ökat kraftigt när nu någon som Mikael som verkligen förtjänat den, också får en ”Special Award”… 

Här tar det slut, mer pristagare kan jag nämligen inte hylla då som sagt, ”locket på” verkar gälla. Vid sidan av alla ”Årets” var det så klart även utdelning av alla olika DM-tecken men dom mottagarna är ju sedan länge kända…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *