Kristianstadstuk på invigningen av Rally Sweden, vad händer hos Hyundai, Adielsson tog knock-out seger, Sandell Safari-tvåa, Østberg toppar i Qatar, Hansen ”goes electric”, Sainz fortsätter med Sanz och redan plockat ut vinnarna i Lima!

Nu börjar det komma lite mer livstecken från Umeå och Rally Sweden där det faktiskt  varit lite tyst vad gäller de officiella nyheterna. Idag presteras Prins Carl Philip som invigare av ”The Red Barn Arena” och på måndag öppnar biljettförsäljningen till Rally Sweden i butikerna.  ”The Red Barn Arena” på I20-området är Umeås motsvarighet till “Colins Crest” i Värmland. Här har det med hjälp av elever från Forslundagymnasiet byggts upp en gigantisk snöläktare som är hjärtat i den specialdesignade arenan. Tre sträckor körs på ”Röda Logens Arena” men där publiken med hjälp av storbildskärmar även kan följa dramatiken på övriga sträckor.
Nu tar vi rallyt in till stan igen och det här är en fantastisk chans för Umeborna och alla tillresande att se världens bästa rallyförare på nära håll, berättar Vd för Rally Sweden Glenn Olsson.

Vi har byggt en snabb arena med tre rejäla hopp där förarna kan hålla riktigt hög fart som gör att vi ändå behåller rallykänslan som om det vore ute i skogen!

Arenasträckan är 1,5 kilometer, innehåller tre hopp (där bilarna kan flyga upp till 40 meter i det största hoppet) och de nya hybridbilarna kan komma upp i toppfarter på över 150 kilometer i timmen. Totalt har arenaområdet plats för cirka 30 000 människor. Foto: Tommy Svensson

Här finns även allt som även fanns tidigare i Torsby (bilden) som ”food courts”, artister, utställare, storbildsskärmar, souvenirförsäljning, barer och VIP-områden. Det blir också kunglig glans på fredagen då Prins Carl Philip deltar i invigningen.

Prins Carl Philip har ett genuint motorintresse och vi är glada och stolta över att Prinsen kommer att närvara när Rally Sweden avgörs i Umeå för första gången, säger Glenn Olsson.

 Med ”The Red Bull Show” bjuder skoterfreestyle-trion Marcus Ohlson, Rasmus Johansson och Anders ”Flanders” Eriksson publiken på bakåtvolter och skoterakrobatik både fredag och lördag precis som tidigare gjorts på Färjestad Travbana. Blev så klart väldigt glad när jag upptäcker att Kristianstads egen showare och barnens favorit, ”Pidde P” uppträder två gånger under lördagen.

Foto. Tommy Svensson

På måndag inleds försäljningen av biljetter och Rally Magazine i Coop-butiker i Umeå och närliggande kommuner. Noterbart är att det är fri entré för alla barn under 15 år i sällskap av vuxen under hela helgen på alla sträckor, The Red Barn Arena samt serviceplatsen. 

*

Många undrar vad som händer hos Hyundai  Motorsport och då inte bara över den klena premiären i Monte utan än mer vad det betyder att nyckelpersoner i ledningen lämnat teamet. Senast var det ansvarige för Customer-avdelningen”  Andrew Johns som aviserat sin sorti och om detta skett på eget initiativ eller uppifrån är oklart. Klart är åtminstone att deltagande i WRC2 verkar bli lidande på beslutet och nu är där inga ”Fabriks Hyundai” anmälda till Rally Sweden precis som i Monte. Senast var det RedGrey-team (Ott Tänaks och Markko Märtins eget team) som skötte koreanernas WRC2-tävlande och då med både Oliver Solberg och Ole Christian Veiby som förare.

Foto: Hyundai Motorsport GmbH

Vid sidan av WRC-delen sköter nu Julien Moncet även WRC2-engagemanget och han lovar att presentera en ”line up” redan nästa månad. Ryktet säger då att Teemu Suninen är en som ska köra ljusblå bil i WRC2 men på detta svarar bara Moncet.

Kanske, ja! 

Andra namn som nämns är spanjoren Pepe López annars är det väldigt dimmigt på den fronten. 

*

En av Hyundais största rivaler i WRC är M-Sport Ford som nu kommit ur startgropen i WRC2 i och med Rally Sweden. Mattias Adielsson/David Arhusiander kör sin egen Fiesta Rally2 under M-Sports-flagga i Umeå medan Jari Huttunen/Mikko Lukka  får en Fiesta direkt från teamets HQ i Cumbria. När M-Sport Ford väljer att visa upp deras Fiestor ”stridsmålade” vinner Adielsson en knockout-seger. Finns två kulörer som jag har väldigt svårt för på rallybilar, grön och grundfärgsgrå. När man så kombinerar dessa två på en och samma bil medan det i andra ringhörnan finns en blå och guld, är vinnaren solklar. Sorry Jari och Mikko!

*

Foto. Tuthill

I East African Safari Classic Rally gick Ken Block/Alex Gelsomino ut som ledare i dag med en av Tuthills alla Porschar i rallyt. Men på dagens andra sträcka, över tio mil lång gick det åt ”Hälsingland” för Block och tappade där över åtta minuter. Att han sedan tog tillbaka 34 sekunder på dagens sista sträcka är som man säger ”piss i Mississippi”. Ny ledare är hemmaföraren Baldev Chager, även han med Porsche och med #4 Patrik Sandell/Henrik Bolinder som tvåa, två minuter efter. Foto: Tuthill

Ken Block har halkat ner till tredje plats, nästan fyra minuter för att ta sig tillbaka till ledning. Ingen knall men sist och näst sist är det två som kör Renault ”Fyra-Laban”. Dock väldigt lika då det bara skiljer två minuter mellan de båda, men upp till ledning har man över 13 timmar…

*

Mads Østberg/Ilka Minor kände sig för lite början av ”Qatar International Rally” och lät SRT-kompisarna Kris Meeke/Chris Patterson vinna de två först sträckorna innan det blev norsk  dominans.

Foto: SRT

På stäcka fyra tappade så ”The Ulsterman” 1.29 till Østberg vilket ger honom en total femte plats efter dag ett. Leder gör då Østberg/Minor med Skodan före enligt lokala experter oslagbare Nasser Al-Attiyah, Polo R5. Bara 12 sekunder skiljer medan trean Al-Kuwari har över minuten upp till ledning. Sex sträckor har Kris Meeke kvar för att ta in de 1.22,9 som skiljer upp till Østberg. 

*

Foto: Red bull Content pool

Ingen direkt överraskning att Hansen Motorsport gör som Kristoffersson Motorsport och beslutat att ”go electric”. Med ett flerårigt avtal utmanar nu Götene-teamet i World RX med en eldriven Peugeot 208.

*

El är även det som gäller i Extreme E som har första deltävlingen nästa helg i Saudi Arabien. Idag bekräftades att Carlos Sainz fortsätter samarbetet med spanjorskan och multitalangen Laia Sanz.

*

Covid-19 ställde till det för Bilsportgalan i januari men nu har SBF hittat ny dag för sin stora prisutdelning. Platsen är densamma, Norrköping men ny dag är den 7 maj. Bokade biljetter gäller med automatik till nya dagen.

I morgon smäller det i Lima-kiosken och där nu antalet startande friserats ner till 187 bilar, fortfarande en fantastiskt bra siffra. Räcker att jämför Supercupens deltävling två i morgon och motsvarande ”Mas Rallycup” i Sandviken nästa lördag. Hit fick man ihop 77 bilar med det ambitiösa och ”SM-liknade” upplägget, medan ”The Sune Way”  alltså lockade nästan tre gånger så många…

Foto: Lollo

Skulle kunna lägga många rader om tävlingen i Dalarna men nöjer mig med att underlätta för prisutdelaren och plockar ut klassvinnarna. R1=Johan Holm, R2 FWD=Andreas Levin (bilden), R2 RWD=Martin Broberg, 4WD= PG Andersson, Appendix K=Arne Rådström, frågor på detta? 

*

Trevlig helg!  

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *