Klara med flerårsavtal för World RX, Toyota visade stort ”sportsmanship”, Breen körde i 33km/t när olyckan skedde, Rovanperä snabbast på shake down, Oliver tvåa i WRC2-gänget, Ditte hyllar sin förare, stort intresse för Ekebygropen, Krutcupen har premiär och möt stjärnorna i Hörby !

Breaking News i sin allra bästa form kom idag när CE Dealer Team annonserade att man skrivit flerårskontrakt med Klara Andersson för World RX. I förra veckan gick man ut med att kontraktet med Niclas Grönholm förlängdes men då nämndes inget om Klara, vilket om jag ska vara ärlig, gjorde mig lite orolig över hennes framtid i det gula teamet. En helt obefogad oro tack och lov.

 Foto: CE Dealer Team

-En sådan här chans är en på miljonen och jag är långt över att vara tacksam över att teamet tror på mig. Jag är supertaggad för att se vad vi kan åstadkomma tillsammans i framtiden, menar en superglad SMK Hörby-förare.

Lika glad över avtalet är teamchef Jussi Pinnomäki.

– Spelar ingen roll vem du är, första säsongen i World RX är tuff vilket Klara hanterade som en förare med mycket mer erfarenhet än hon. Tog stora steg framåt i utvecklingen och nu ser vi framemot en spännande säsong!

Premiär för World RX sker i Portugal och på Montalegre-banan med final i Hong Kong i början av november.

*

 Foto: Hyundai Motorsport

Blir rörd när jag ser att det finns ”sportsmanship” kvar i den gigantiska pengarullningen WRC. Efter Craig Breens tragiska öde beslöt Hyundai Motorsport att ändå  ”for Craig” fullfölja Croatia Rally, men med bara två bilar. Ett klart handikapp i Märkes-VM men då tog Jari-Matti Latvala och Toyota Gazoo Racing beslut att av solidaritet avanmäla Elfyn Evans för Märkes-poäng. Därmed är det två bilar för alla trea teamen i den delen av helgens rally.

 Foto: Toyota Gazoo Racing

I går släppte även Hyundai lite uppgifter kring olyckan med Breen där det konstaterades att vägbanan var hal av regn när bilen gled av vägen. Detta skedde i låg hastighet, enligt uppgift var hastigheten 33km/t när bilen gick med vänstersidan i ett bastant staket av trästolpar. En av dessa gick olyckligt in genom sidorutan och träffade Breen så illa att han troligen omkom omedelbart. Teamets läkare var snabbt på plats men kunde inte göra något då var Breen redan avliden. Både Hyundai och FIA jobbar nu med att undersöka alla aspekter av olyckan och så här långt har man inte funnit några som helst brister i varken vägen, bilen eller förarens säkerhetsutrustning. 

*

Som jag redan förklarat blir det en annorlunda och mer återhållsam rapportering från mig kring Croatia Rally. I förmiddags avverkades shake down och där satte Kalle Rovanperä bästa tid i tredje körningen, 0,8 sekunder före Ott Tänak och Sebastien Ogier. Esapekka Lappi fick fjärde tid medan Takamoto Katusta fick till en femte tid. 2,1 sekund långsammare än Kalle var Thierry Neuville som sexa medan det gick ännu sämre för Elfyn Evans vars Toyota fick problem direkt och transporterades till ”akuten” för felsökning. Därifrån har man meddelat att ”patienten” är fit for fight till morgondagens start och  det var turbon som hade packat ihop. FIA visade sig för en gångs skull också sportslig sida och Evans slapp tidstillägg trots att han inte fullföljde de tre obligatoriska  körningarna i shake down.

*

 Foto: Skoda Motorsport

Tjecken Erik Cais visade lovande tempo i WRC2 och var bäst med Skodan. Bara två tiondelar långsammare var Oliver Solberg som inte nominerat Kroatien till sina tävlingar för WRC2-poäng. Än mindre var marginalen till Yohann Rosell och mellan Cais och femman Nikolay Gryazin skilde bara 0,7 sekunder.

 Foto: Skoda Motorsport

Rallyt startar i morgon klockan 08.03 med 19 kilometer långa ”Mali Lipovec-Grdanjci 1”. Inga sädningar från SVTeller Sportkanalen så när som ett sammandrag på söndagskväll klockan 17.00.

*

Ännu har inte mycket sipprat ut från bansträckningen för ”ERC Royal Rally of Scandinavia” i början av juli. Klart verkar dock vara att det är Karlstad som blir navet i Sveriges första ERC-tävling. Någon sträcka promenadavstånd blir det dock inte då myndigheterna har satt stopp för sträckan i I2-skogen. Motivering till beslutet är att ”Djurlivet behöver skyddas”… 

*

Ibland är känslan av ”flipperkula” mer aktuell än annars. Nu med Breen, vårens på hemmaplan mest intensiva rallyhelg framför oss, Klaras nya VM-kontrakt och med ”Bilmånsson Rallysprint” fortfarande surrande i skallen är ”kul-känslan” påtaglig.

 Foto: privat

Blev glad när jag igår såg ett inlägg från ambitiösa danska co-driver Ditte Kammersgaard som i Hörby återigen satt vid sidan av rullstolsburna hemmaföraren Peter Blomquist. Ditte skriver: I söndags var jag äntligen tillbaka i Sverige för lite rally, Bilmånsson Rallysprint var ett helt toppen event. En rolig dag bland vänner jag inte sett på länge.

 Foto: Tommy Svensson

Jag gjorde detta event tillsammans med Peter Blomqvist i hans vackra Mitsubishi Evo IX specialtillverkad för sin funktionsnedsättning. Peter är en före detta känd svensk förare som tyvärr förlorade sitt högra ben efter ett svårt sjukdomsförlopp. Men det har inte hindrat honom från att göra det han älskar. Som någon stor en gång sa ”Låt aldrig någon sätta ner dig, för bara du vet din sanna potential”. Fina ord från Ditte och den hon citerar är Craig Breen!

*

Snudd på helgens mest populära rally när Eskilstuna MK på lördag samlat 136 ekipage i ”Ekebygropen” när deras sprintcup har premiär. Pierre skytt berättar mer. ”På lördag förmiddag startar man för att köra en slinga som mäter 2,2 km tre gånger. Många anmälda har det blivit och ett kul inslag är att den klassiska Back och Sprintcupen gör Eskilstunas Aprilsprint till sin första deltävling för året. Här är Eskilstunas Antti Johannesson en av favoriterna i sin Volvo. Men fler roliga gammelbilar är att vänta med bland andra  Hans-Åke Söderquist från Norberg i Hundkoja, eller Johnny Nilsson från KAK med en Renault Alpine. 

– Dom trodde nog själva att de inte skulle bli så många som 21 stycken, men vårt goda rykte som arrangör gör att många vill tävla hos oss, säger en nöjd Tävlingsledare Susanne Carlsson.

 Foto: Pierre Skytt

För övrigt kommer 20 talet fyrhjulsdrivna bilar till start, för att nämna några kommer snabbe Östgöten Jari Saarinen (bilden) i Hyundai R5 som vunnit många gånger förr i Ekeby, Sandvikens Jari Liiten i Mitsubishi. 

Susanne Carlsson som själv kallar sig ”gröngöling” som tävlingsledare har en rutinerad organisation omkring sig.

– Alla i organisationen har varit med förr och vet vad som ska göras, mycket rutin finns och det gör ju jobbet enklare, men visst skulle vi vilja ha in fler nya som vill vara med, menar Susanne.

*

Premiär är det även för Hasse Söderströms egen baby ”Krutcupen” och denna sker i Stenungsund påFurufjällsbanan. Cupen marknadsförs enligt, ”I grunden är detta ett Säkerhetsprojekt för att gasglada ska kunna få en möjlighet att få köra på säkra och lämpliga platser.Det är vi stolta över att kunna arrangera enkel bilsport i de olika serierna.  Vill du köra på ett lite enklare sätt så välkommen oavsett om du är första gången eller kört 1000 tals varv på bana. Lämpliga bilar är billiga enkla otrimmade bilar som gör att många har ekonomi för detta.”. Enligt cupen är kostnaderna för att köra högst rimliga och mer finns att läsa på http://www.enkelbilsport.se”.

*

Ingen rast ingen ro för SMK Hörbys medlemmar då det på söndag är dags för nytt event, den här gången dock med Hörby Rotaryklubb som huvudansvariga. Ett försök från dem görs i samarbete med SMK Hörby och handbollsklubben IK Lågan att locka mer ungdomar till klubbarnas verksamheter. Under parollen ”Stjärnorna i Hörby” ska intresserade i alla åldrar få möjlighet att träffa rallygänget Tom Kristensson, Victor Hansen och Julia Thulin. Rallycross-stjärnan Klara Andersson är fullt upptagen på annat håll och medverkar digitalt. Från insläppet klockan 12.30 i Lågehallen blir det möjlighet att testa klubbens e-sportrigg, få autografer med mera. Själva stjärnparaden drar igång klockan 13.30 och entrén är 50 kronor där hela behållningen från detta kommer att delas lika mellan SMK Hörby och IK Lågan. 

*

Medge att det är lite kusligt att både #42 och #43Craig Breen respektive Ken Block för alltid kommer att förknippas med deras förares tragiska öde…

4 svar på “Klara med flerårsavtal för World RX, Toyota visade stort ”sportsmanship”, Breen körde i 33km/t när olyckan skedde, Rovanperä snabbast på shake down, Oliver tvåa i WRC2-gänget, Ditte hyllar sin förare, stort intresse för Ekebygropen, Krutcupen har premiär och möt stjärnorna i Hörby !

 1. Silverratten.
  Hur tänkte Älmhults motorklubb när man endast skulle sälja program och karta på Ica i Liatorp. Besökte Lars Dufva idag för att få tag i program. Tyvärr sa man , Liatorp är väl knappast en ort man besöker dagligen . Det är inte lätt att få nya besökare.

 2. Ok, bara 33 km/t sidledes för allas vår Craig Breen! Bara så olyckligt! ♥️

  Jag har en enda gång under de 20 härliga rallyåren med inte fullt 400 rallyn hamnat på sjukhus!

  Min händelse är kusligt lik Craigs:

  Vid Umeås Vinter-DM-Special -85, så var det en vändsträcka, där vi strax före målet gled med kanske oxå 33 km/t sidledes mot ett träd på min sida!

  Min hjälm träffade då buren och jag var borta ett kortare tag!

  Så de transporterade oss till sjukhuset, där vi fick stanna över natten för att kontrollera om vi hade fått någon hjärnskakning!

  Tacksam var så inte fallet och vi fick åka hem nästa dag!

  Med hjälp av fina kompisar var Asconan ”fit for fight, någon vecka senare och vi hade då anmält oss till den andra Umeåklubben, som oxå hade en rallyspecial, där även denna vändsträcka oxå ingick……

  Snacka om glädje när vi denna gång fick se målskyltarna! 😊👍🏁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *