Katsuta med WRC Yaris i Rally Sweden, går bra för Mäkinen, Cook jagar stålar, Grahn jag Falsterbo-seger, runt 190 i Nässjö med extraljus, STCC-nytt och dags för Motorfredag!

En sak som rallyvetenskapen fortfarande står helt frågande till är vad som hände under hjälmen hos japanen Takumo Katsuta när han gick mål som WRC2-vinnare i årets Rally Sweden. Likt en blixt från klar himmel åkte Tommi Mäkinens ”påläggskalv” (tror inte Tommi själv valt utan ett beslut från högre ort borta i ”日本”) från alla inklusive Pontus Tidemand på sin egen hemmaplan. En seger som också var en starkt bidande orsak till att Pontus sedan aldrig kom ikapp årets vinnare Jan Kopecky. 

Efter detta har Katsuta fört en mycket anonym tillvaro i WRC2 och en åttonde plats i Korsika med R5-Fiestan är enda poängplaceringen förutom de 25 han fick i Torsby. Detta gör att han efter sina sex tävlingar slutar som 14:e man på 29 poäng. Inte så mycket att bygga på inför nästa år då det till och med aviserats att han ska få testa Yaris WRC någon gång. Den gången verkar enligt till en mig närstående finsk källa, kunna bli redan i Rally Sweden. Där funderar TGR att köra med fyra Yaris WRC och då en till Katsuta vilket i ljuset av årets seger kan kännas lite logiskt. Går detta sedan bra ska även en start ”hemma” i Rally Finland vara aktuell för japanen.

I Spanien slutade Katsuta tolva och var uppe som elva när allt stämde. Annars var det enda minnet av hans framträdande här det som låg kvar i servicetältet, en bucklig dörr och knäckt stötfångare. Inte så mycket att minnas om jag ska vara helt ärlig…

*

Lite skvaller med anknytning till detta och då gällande Tommi Mäkinen. Det går bra för den gamle rallyåkaren som jag träffade första gången i Värmland när han körde en privatanmäld ganska medfaren Lancia Delta Grupp A, bör ha varit i skärningen 80 och 90-talet. Då fick han vända på varenda finsk mark för att få ihop till det dagliga brödet men det är nu ett minne blott. I dag redovisades det i finsk media vad olika kändisar tjänat under 2017 och där stod TGR-basen för nästan 20 miljoner svenska kronor i inkomst. Drygt hälften kom från jobbet med att lotsa fram Toyota till VM-guld och resterande från smarta ekonomiska investeringar. Som sagt går bra för Mäkinen…

*

En som inte heller hade lyckan på sin sida i Salou var energiske för att inte säga nästan maniske, brittiskan Louise Cook. Hon kastade sig in i WRC3-klassen i Rally Sardinien vilket slutade med en tredje plats (hör till saken att klassen är tunn…). Detta gav blodad tand men till Finland fick hon inte ihop pengar så det blev till att avanmäla. Efter detta har hon lyckats bättre och har nu kört de fyra senaste tävlingarna. Senast i Spanien blev det på nytt som trea i klassen efter en hel del strul. Detta ger henne sjätte plats inför Australien (samma WRC-klass är Emil Bergkvist trea och Dennis Rådström fyra) där hon är fast besluten att avsluta sin säsong. Men det krävs mer ”kulor” vädjar Cook.

Glad Halloween, men vill ni höra en riktig skräckhistoria så har jag mindre än sju dagar på att få ihop 30 000 pund för att kunna starta Rally Australia…

Sju dagar det är ju runt femtiotusen spänn om dagen i en hel vecka, kan bli tufft…

*

När ERC startade på Azorerna i mars var det med spanjoren Efren Llarena som trea i Junior U.27. Krasch på Kanarieöarna innan han fortsatte jakten på Tom Kristensson och Martins Sesks. Nu nådde inte den av spanska bilsportförbundet sponsrade talangen ända fram, utan blev trea i klassen bakom Tom som tvåa medan Sesks tog hand om guldet.

Llarena fanns även på plats när det kördes WRC i hemlandet men där gick det inget vidare med R2 Peugeoten. Körde i den nationella delen av rallyt och fick ge upp på grusdelen men startade om på lördagen. Detta enbart för att bli toksist av de 53 som kom i mål.

*

Har skrivit lite om FIA:s R4-reglemente som inte alls tagit fart i Norden utan verkar vara mest en grej längre österut plus i Spanien. Här ska den 25-åriga walesaren Osian Pryce och ASM Motorsport ge ett Oreca-bygge sitt elddop i Rallye Ciudad de Granada. Med en 4 WD Etios VR4K (ingen aning vad detta är, ska visst vara någon sorts Toyota-kaross…) ska man starta i finalen av spanska grusmästerskapet. Hittills har R4-bilarna endast använts utom tävlan som förbil och liknande men i Granada blir det första gången i tävling.

*

Klockan 18 i dag stängde anmälan till Trelleborgs MK:s skånska rallyavslutning ”Falsterbo Rallysprint”. 67 namn i listan som enligt inbjudan ska kokas ner till 60 men känner jag mina kamrater i TMK rätt så får nog alla starta.

Den 10 november är det dags för Joachim Grahn som vunnit här förut, på bilden från 2016  med Focusen att den här gången släppa loss R5-Fiestan för sista gången 2018 på skånskt grus.

*

Nästan 190 anmälda fanns det när Nässjö MK lottade för finalen i Bilsport Rallycup, Novemberskölden på lördag. Upplagt för en riktigt onotad rysare men med bättre väder än förra helgen i Skänninge. Någon risk för snö lär inte föreligga men med tanke på att solen går ner strax efter klockan 16 uppmanar arrangören att det monteras extraljus. Om tidsplanen håller kommer nämligen knappt halva startfältet att köra sista sträckan i mörker. Nässjö MK fick även problem med Trafikverket vilket gjort att man fått korta ner två av sträckorna. För att behålla sträcklängden körs därför SS1 även som SS5. 

I ”tyngsta klassen” A-förare 2WD eller på BRC-språk ”Klass 8” står striden mellan ledaren Lars Engström och utmanaren Håkan Tagesson, fyra poäng skiljer mellan de två Volvo-åkarna. Det är faktiskt också bara dom här två som kört alla deltävlingarna i år.  I klassen hålla jag min skånska tummar för Kristianstads Johan Kastenman och min klubbkompis Pontus Berglund. Må bäste Volvo vinna…

Mattias Ledin har hållit en låg profil under en tid och mest figurerat i Folkrace och var en av huvudrollsinnehavarna i tv-programmet ”Det stora racet”. Nu gör han en ny rallystart med sin R2 Peugeot och i högerstolen sitter nya STAR-ordföranden Valkyria Edlund. Första start klockan 10.00 på lördag.

*

När Felix Rosenqvist gjorde sitt första testpass i Indycar för Chip Ganassi Racing imponerade svensken stort. Med nytt ”body-kit” på bilen satte han tider som pressade teamkompisen och årets Indycar-vinnare Scott Dixon på banan i Barber. Två tiondelar långsammare var Felix trots ovanan vid bilen vilket framkallade applåder i depån.

Felix är bra, han var bekväm i bilen och ”the pace was good”, summerade ingenjören Chris Simmons.

Nu väntar vi bara på att Marcus Ericsson gör sina första Indy-pass för att se vem av de två som får mest favorittryck på sina axlar.

*

I går släppte STCC sin tänkta tävlingskalender för 2019 och där största nyheten är att det körs race väldigt långt norrut. I Skellefteå ska det den 15-16 juni köra Midnattsolsloppet men även fler race och testdagar är några av nyheterna 2019.

Den utökade kalendern för 2019 är en viktig del i vårt långsiktiga arbete att utveckla STCC på alla fronter. Detta är också ett första steg i att låsa datumen för kommande år så att team, fans och partners kan planera i god tid, precis som för andra stora idrottsevenemang runt om i landet, säger Karin Bååth, COO för STCC AB.

Kalendern utökas från sex till sju tävlingar och där två fortfarande har ”TBA” som adress. Antalet officiella tester kommer också att utökas där det officiella försäsongstestet körs på Ring Knutstorp den 16 april. Ytterligare två testdagar kommer att hållas under säsongen i anslutning till tävlingar.

Kalender STCC 2019

Datum – Bana – Tävling

03-04/5 – Knutstorp – Premiären

TBA – TBA – TBA

15-16/6 – Skellefteå – Midnattsolsloppet

13-14/7 – Falkenberg – Västkustloppet

17-18/8 – Gelleråsen Arena – Kanonloppet

TBA – TBA – TBA

04-05/10 – Mantorp Park – Grande Finale

*

I morgon är det fredag men då det är så kallade ”tidningsfri dag” på lördag blir det därför ingen Motorlördag i Kristianstadsbladet. Istället blir det redan i morgon ”Motorfredag” med reportage om Petter Solberg och Volkswagens comeback i Rally-VM som helt dominerar uppslaget. Samt så klart Motorlistan med de tre delrubrikerna ”Sebastien Loeb”-Marcus Ericsson””Hässleholms MK”. Motorstoppet i sin tur handlar om World RX. God läsning.
*

Vet att det egentligen var igår som Halloween skulle firas men jag gör det i dag istället och detta med hjälp av Alexey Lukyanuks och hans ”Monster-Fiesta”.

Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *