Kankkunen gör come back i Rally Finland.

Markus Grönholm gjorde det i årets Rally Sweden och nu lutar det åt att även landsmannen och rallyikonen Juha Kankkunen gör come back i Rally-VM. Juha är väldigt sugen på att köra Rally Finland i slutet av juli och anledningen till detta säger han, är att det är sista året med WRC-bilar och det vill han inte missa.
Just i hemmatävlingen tog han sin sista av totalt 23 VM-segrar år 1999. Året före la Juha beslag på VM-titeln för fjärde gången. Först året var1986, nästa -87 och sedan ett hopp till 1991.
Men nu vill han vara med i leken igen och bilen han ska ratta om ryktena talar sanning, är en WRC-Ford Focus, precis som Grönholm gjorde i Värmland. För honom gick det inget vidare i come backen, bland annat krånglade den svarta Focusen en hel del. Kankkunen har säkerligen inga högre ambitioner att vara med och slåss med Hirvonnen, Loeb och de andra toppåkarna. För honom är det nog mer en kul sista rallyupplevelse innan WRC-bilarna pensioneras. Men att han har mycket kvar att ge visade han för några veckor sedan i den historiska delen av Rally Portugal. I en bakhjulsdriven Ford Escort utklassade 51-åringen allt motstånd och vid sin sida då satt Colin McRaes gamle co-driver Nicky Grist.
Har haft förmånen att se Kankkunen live under många år i Värmland och mycket kan man säga om honom. Men att pruta på gasen har han aldrig gjort!
Ett citat som jag aldrig glömmer var när han skulle förklara en av sina många häftiga krascher.
– The speed was OK, but the corner was to tight ( farten var Ok men kurvan var för tvär)…
Bara en riktig fullblodsgasare ser på en avåkning på det här sättet.
I hemlandet är han otroligt populär och 1993 valdes han till Finlands populäraste idrottsman. När får en svensk motorstjärna samma status här hemma?
Ser även till min glädje att Petter Solberg har flera intressanta co-drivers på gång. Några namn har han inte släppt ännu, men till nästa VM-tävling i Bulgarien ska det vara klart. Får kolla med Brorsson om han står på listan…

2 svar på “Kankkunen gör come back i Rally Finland.

  1. Hej-
   Helt rätt, det var så enkelt att det var tryckfel i den artikel jag fick fram när jag ”gogglade” hans namn, inte ens jag kan hålla ordning på allt i min ytterst begränsade hårddisk. Kollade in en annan sida och där stod precis som du sa 1993. Kul med alerta bloggläsare!
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *