Kalle snabbast på shake down, Gryazin rullade med ”game over”, glatt i Örkelljunga, är Kulings MS kanske landet mest ambitiösa, Kruse avstår SM, Tom o Andreas har tränat på att byta hjul, nya juniorbilen för STCC visas i samband med Karting SM och i dag var det Novas dag!

Ikväll klockan 18.08 drar Secto Rally Finland igång med tre kilometer långa ”Harju 1” och detta göres med Kalle Rovanperä i topp i såväl WRC-tabellen som efter dagens ”Shake down”. Kalle satte bästa tid i fjärde försöket men det var tätt då Toyota-kollegan Esapekka Lappi bara var 0,5 sekunder efter.

Foto: Toyota Gazoo Racing

Nästan lika långt skilde sedan ner till trean Ott Tänak med ny Toyota som fyra, Takamoto Katsuta. Elfyn Evans fullföljde Toyota-dominansen genom att köra in med femte tid, 1,6 långsammare än Kalle. Glädjande var Oliver Solbergs körning som gav sjätte tid och detta mindre än sekunden efter Hyundia-esset Tänak.

Foto. Hyundai Motorsport

Även om Oliver startar med den absoluta målsättningen att ta sig i mål och säkra poäng för Hyundai så blev det ändå lite ”on the limit” på dagens sträcka då han snurrade i första åket.  I går tippade jag Craig Breen som tvåa och det är möjligt att den irländske Puma-föraren mörkar lite, men en åttonde tid imponerar inte. Lika lite som WRC-tvåan Thierry Neuvilles nionde och då 2,4 sekunder upp till Kalle. Med en sträcka som är fyra kilometer lång innebär detta runt halvsekundens tapp per kilometer. Håller detta i sig så blir det mycket under ett så här långt rally…

*

Foto. Hyundai Motorsport

I WRC2-gänget satte inte alls förvånande Teemu Suninen bästa tid med Hyundai i20N Rally2 men mer förvånande var att näst mest bråttom hade paraguayanen Fabrizio Zaldivar, även han med Hyundai. Skrällarna fortsatte med polacken Mikolaj Marczyk som trea och sedan Junior-WRC-profilen Sami Pajari som bästa hemmaförare som fyra. Tungt favorittippad vid sidan av Suninen är Emil Lindholm men kom in på en elfte tid i sitt enda åk av tillåtna fyra.

*

Har varit mycket snack om ryssen Nikolay Gryazin som många velat se portad från både rallyt och landet men något som inte lyckades. Nu skötte Gryazin själv om detta genom att i sitt andra åk rulla senaste versionen av Skoda Fabia Rally2 Evo. Då hade han en femte tid från första åket med  sig, men nu blev det ”game over” och varken han eller kartläsaren skadades medan Skodan inte alls mådde bra efteråt.

Foto:Okänd

Ett av rören till buren har skadats så det blir ingen start för Nikolay, förklarar Toksports teamchef Serkan Guru.

Foto: Okänd

I bland löser sig saker och ting utan att man behöver anstränga sig…

*

Secto Rally Finland inleds strax efter 18 både i SVT och i verkligheten och då är det finske Rally4-föraren Raimo Kaisanlathi som ger sig iväg allra först. Först av WRC-åkarna är Jari Huttunen med Puma Rally1 som startar som 20:e bil medan Kalle Rovanperä ger sig ut på Harju som 31:a bil. Allra sist av de 43 ekipagen är enda återstående ryssen, Vitalii Antononv med Renault Clio Rally5.

*

En överlycklig tävlingsledare för SMK Örkelljungas DM-tävling ”Smedsvängen” nästa lördag, Kjell-Åke Olsson konstaterade idag.

Det blev helt perfekt med exakt 80 bilar anmälda, det trodde jag inte för någon dag sedan…

Med detta är alla frågetecken uträtade och de hårt arbetande ”Örkelljungaiterna” eller vad det kallas när man bor intill Hjälmsjön, kan pusta ut.

Nu laddar vi för att resten av tävlingen ska bli lika bra då är lyckan total, menar Kjell-Åke.

Foto. Tommy Svensson

En av de som var sist in med sin anmälan var SMK Hörbys Mitsubishi-åkande Sofia Sörensson. Ett tungt växelådsras i South Swedish Rally har betytt ofrivillig time out fram till lördagen den 13 augusti.

*

Jag är helt säker på att det i Sverige inte finns någon rallyarrangör som inte gör allt man kan för att just deras tävling ska bli så bra som det bara är möjligt. Sedan skiljer det så klart efter förutsättningar både yttre och inre, tänker där främst på hur många ”arbetsmyror” som finns tillgängliga. Vill absolut inte säga att jag har full koll på hur samtliga tävlingar i vårt land fungerar, men ändå vågar jag påstå att Kullings MS och ”Kullingstrofén” tillhör landets mest ambitiösa på rallyområdet. Tänker på den omfattande programtidningen som går ut i 2 300 exemplar och som kompletteras av seedad startllsta närmare tävlingsstarten som är i övermorgon. Just detta finns det en hel del exempel på tidigare men att göra en ”Instruktionsfilm” för publik och tävlande är för mig absolut unikt.

Vi  har gjort denna informationsfilm för att visa hur vi vill att de tävlande ska förflytta sig i samhället för att vi ska få det flöde vi vill och så klart för att underlätta för våra gäster, tävlande och deras team, förklarar ordförande i KMS Conny Hansson.

Den fem minuter långa filmen är både underhållande genom speakern Connys västgötska plus att man får en god bild av hur det ser ut i metropolen Vedum. Här berättar Conny var allt är beläget, kärrparkering (är det   lokalt betingat, i Skåne säger vi alltid släpparkering?), besiktning, anmälan, de olika serviceplatserna plus hur man bör köra in och ut ur Vedum så smidigt som möjligt.

Foto. Kullings MS

Idag fixade Conny dessutom en ny och gratis parkering för publiken men med en vädjan om att man skickar en slant via Swish.  Som arrangör i Svenska Rallycupen är det nog få som kan övertrumfa Conny&Co, tvivlar på att det ens i SM-leden finns någon som når upp till deras ambitionsnivå. Betyget blir fem kungar från mig så här långt! 

Här hittar du filmen, ”kullingstrofén_2022.720.mp4”

*

Idag kom ett tråkigt besked från SVT:s rallyexpert och tillika tionde placerade i Rally-SM:s ”Int.4WD”, Jonas Kruse. Team Nybe-föraren har fått en tumörlikande utväxt i näsan vilken i förbyggande syfte ska opereras direkt. Detta innebär att det inte blir någon start i kommande SM-tävling, ”Nattkröken”

Foto: Tommy Svensson.

Jag har haft problem med näsblod och en rinnande näsa under en tid, berättar Kruse.

När jag väl gick till läkaren har det gått undan och de senaste dagarna har jag varit på USÖ ( Universitetssjukhuset i Örebro) för utredning, och operationen ska ske i slutet av nästa vecka varefter jag kommer att vara i konvalescens i några dagar”.

Snabba ryck då det finns en möjlighet att tumörens kan vara cancerogen men ändå tänker Kruse fullfölja helgens sändningar från Rally Finland. Gör mig till en röst för hela Rallysverige när jag önskar dig lycka till och kämpa på, du behövs både i och utanför Rallyskodan!

*

Foto: Tom Kristensson Motorsport

I går avslutade Tom Kristensson och Andreas Johansson testerna inför morgondagens start i MARMA Rajd Rzeszowski. Även om det var en kort asfaltsträcka var den nyttig då parets Hyundai visade sig ha något knas med bränslepumparna. Foto: Tom Kristensson Motorsport När Kowax-meckarna bytt ut dessa fick bilen perfekt och till helgen är det ”ny bil ”för Tom vilket gör att inte alla grejor sitter exakt som på den gamla berättar han.

Vi har tränat på att byta hjul då det är en ny kaross och grejerna sitter inte på samma ställe,. men nu känns allt OK!

Foto. Tommy Svensson

*

Till nästa år kommer Juniormästerskapet NXT Gen Cup köras som supportklass i STCC för förare 14-25 år. Då kommer man att använda 230 hästkrafters LRT NXT1 som baseras på elektriska gatbilen MINI Cooper SE.Foto: Martin Öberg

-Detta är ett nyckelsteg framåt för återväxten av skandinavisk motorsport på ett hållbart och innovativt sätt med helelektriska LRT NXT1, säger Fredrik Lestrup, medgrundare av NXT Gen Cup.

Vi har jobbat stenhårt med utvecklingen under de senaste månaderna och att äntligen kunna avslöja bilen framför de entusiastiska framtida racingstjärnorna som samlats här under dagens lansering är en oerhört givande känsla för alla i projektet.

Med detta blir alltså STCC helelktriskt 2023 och en chans att kika på bilen kommer nu i helgen när det är Karting-SM i Kalmar. Här kommer även några av dagens STCC-bilar att visas upp.

*

I går var jag lite osäker på hur dagen skulle bli och om där skulle bli tid över för Motorbloggen, då detta inte är en vanlig dag utan Novas 2-årsdag. Efter morgonpromenaden bar det av på en annonsragg-runda för programmet till TV-Svängen innan vi landade i Hällevik för att äta stekt sill med potatismos. En rätt som verkligen föll födelsedagsbarnet på läppen även om hon ratade de rårörda lingonen.

Foto. Tommy Svensson

Ändå blev sillen bara tvåa för henne, för i Sölvesborg på kultförklarade caféet Ritz vankades hallonmousse-bakelse som gick direkt upp i topp. Tråkigt nog ur Novas synvinkel avslutades dagen med ett grundligt bad vilket direkt gick ner som bottennotering…

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *