Kalle R. på väg mot WRC(?), finskt rykte Lappi och Hänninen till Toyota, Kungen bjöd på middag och intensiv motorhelg i ”södern”!

Ingen som haft lite koll på Kalle Rovanperä sedan den berömda ”You tube-filmen” där han åtta år gammal hanterar en Toyota Starlet kan väl någon gång ha tvivlat på utan att slutstationen för Kalle, nu 15 år är WRC. I helgens Rallye Liepaja körde han utan möjligheten att ta EM-poäng men på tider som matchade slutsegraren Ralfs Sirmacis, Skoda. BloggKalleNågot som gav Kalle ”Colin McRae ERC Flat Out Trophy” och som för första gången delades. Den andra var 17-årige hemmaföraren Mārtiņš Sesks som tog sträcksegrar i Junior-klassen.
Kalles tidigare framgångar har så klart gett ringar på vattnet och i samband med WRC i Tyskland fick han tillfälle att prova Toyotas WRC-utmanare. Tommi Mäkinen menade att målet var att studera Kalles attityd och självklart även hur han hanterade bilen. För den unge finländaren var det en otrolig upplevelse
The car was fantastic – I’m not sure I know how to describe it!, var omdömet om Tommis ”baby”.
Ett problem är åldern, i Finland får han inte tävla med en WRC-bil innan han fyllt 18 men menar Kalle det går att lösa.
Det finns andra länder där man bara behöver vara 17…
Även M-Sports Malcom Wilson är imponerad över Kalle och menade att det är otroligt vad han kan prestera trots sin ringa ålder.
Jag blev överraskad när jag såg videon med honom som åttaåring och nu har han utvecklats till en snabb un förare!

*
Så med åldern som hinder får ändå Mäkinen se sig om efter någon som kan köra nya Yarisen redan 2017. Enligt finska YLE ska det vara klart att Esapekka Lappi och Juho Hänninen är de tvåa som ska representera Toyota Gazoo Racing i WRC 2017. Inte speciellt överraskande då Hänninen varit med att testa fram nya bilen och Lappi är väl idag den hetaste föraren utanför WRC. Att båda sedan är landsmän till Tommi är närmast ren bonus. För Pontus Tidemands del måste en Lappi-flytt innebära att han sitter säkert hos Skoda till nästa år.
Ryktet säger också att Toyota planerar att köra en tredje bil i utvalda tävlingar men här har ingen förare ännu nämnts. Kan man få hinta om Emil Bergkvist

*
BloggPontus1BloggPOntus2Fast nu nöjer sig kanske inte Pontus Tidemand med mindre än att han får vara med bland de riktiga ”rallykungarna”. Detta efter att H.M. Konungen i fredags bjöd hem värmlänningen på middag. Sämre sätt finns det att tillbringa en fredag på…

*
BloggCitroenPå den stora bilsalongen i Paris i slutet av september kommer Citroën att presentera sin nya WRC-bil som döps till C3 WRC. Nu sprids det bilder på bilen som enligt uppgift ska vara mycket nära det slutgiltiga utseendet.

*
BloggGriebelI Rally Liepaja skulle det avgöras vem av Opel Motorsports förare som skulle knipa EM-titeln för juniorer, Marijan Griebel eller Chris Ingram. Till slut var det tysken Griebel som tog hand om guldet och då var Emil Bergkvist snabb att gratulera.
I fjol vann jag Junior-ERC och i år var det min vän Marijan Griebels tur. Stort grattis till dig och Opel!
Som tack för detta får Griebel köra en av Motorsport Italias Skoda R5:or i ERC-finalen på Cypern.
*
BloggFrankToreDet blev en elfte plats i Rally Liepaja i norska Ford-duon Frank Tore Larsen/Torstein Eriksens andra ERC-tävling någonsin. Detta trots en rullning där ändå R5-Fiestan klarade sig lindrigt undan, fast pappa Per hade en annan uppfattning, fast så klart med en ”smiley” efter..
-Du har gett mig mycket jobb!!!!!
Nu var detta inget som knäckte Frank Tore, tvärtom siktar han och Torstein på fler ERC-tävlingar 2017, ett riktigt program med EM-pallen i sikte.
– Jag gillar verkligen mästerskapet och vet nu att vi kan utmana. Så klart handlar det om att hitta sponsorer men det är här jag vill tävla, menar Frank Tore.

*
BloggLevinFrån det ena till det andra så kan jag lugna de mellansvenska 2WD-åkarna med att segermaskinen Andreas Levin, Lima MS och Nissan Sunny har fullt upp med att skruva hos Volkswagen RX Sweden. Det är lugnt på rallyfronten fram till senhösten avslöjade Andreas.
Hoppas åtminstone kunna köra Marknadsnatta i Skänninge!
Så där, då är ni andra förvarnade…

*
Som 1300 Rallycup inleder sin mediarelease efter helgens tävling Malmtjärn Runt, ” Adolfsson snabbast men Eriksson och Barncancerfonden vinnare!”. Sukka-åkarna har engagerat sig i Barncancerfonden för att dra in pengar till fonden. När dessutom en av cupens sponsorer HiQ och VD Lars Stugemo överlämnade sin dekalplats gav det resultat . Efter helgen har man fått in 23 400 kr av de 30 000 kr som är målet innan året är slut. även du kan ge ett bidrag, gå in på http://www.1300rallycup.se/index.shtml
I tävlingen blev det Patrik Adolfsson som vann före Jan-Erik Eriksson bara 4 sekunder skilde och trea Joacim Rydin. Nämnas bör också vinnaren i Ungdomsklassen, Eskilstuna MK:s Pontus Florin. Med pappa Björn Andersson i högerstolen på Suzukin höll man alla Volvo 940 bakom sig, dessutom idiotsnabba vägarna.
Nästa deltävling, den sista för året är Nattkröken i Fagersta den 22 oktober.

*
Kommande helg blir det mycket för den motorintresserade här nere i södern både STCC-finalRing Knutstorp och V8 Thunder Cars som kör sin sista tävling för året någon mil bort i Ljungbyhed. För den som bättre gillar när det sprutar grus så är det på lördag final i Sydsvenska Rallycupen i tuffa och med allt annat än ”idiotsnabba” vägar, Rally Blekinge.BloggBrink
På STCC är det även näst sista deltävling för RallyX Nordic där ledaren Thomas Bryntesson jagas av regerande mästaren Tobias Brink. 21 poäng skiljer mellan de båda, en marginal som Bryntesson i sin Gulf-lackade Fiesta är medveten om kan krympa.
Tobias är väldigt duktig på att ställa in bilen och att använda sin stora erfarenhet från racingen. Men till min fördel så tycker jag att min jämnhet talar. För även en dålig dag så brukar jag kunna ta många poäng. Jag tror också att jag åker lite jämnare varvtider vilket brukar löna sig i längden, menar Thomas.
Tobias ser ljust på sina chanser även om Bryntesson är en svår motståndare som kommer direkt från EM i Barcelona
Vi har erfarenheten av att vinna mästerskap, men Thomas är en startsnabb rackare och marginalerna är små. I och med att han är så snabb i starten så får han oftast en lite bättre resa genom heaten och slipper bli utmanad!

*
BloggSimonI den sista tävlingen för året i det tyska TCR-mästerskapetHockenheim blir det två svenskar på startlinjen 19 årige Simon Larsson, Bjärred och 23 årige Dennis Strandberg, Helsingborg. I världsmästarteamet Target Competition från Italien kommer Simon att köra Seat Leon TCR medan Dennis kör Honda Civic TCR.
De båda kamperade ihop i Sverige med Ginetta GT5 challenge år 2013, där Dennis blev delad mästare och Simon kom 5:a. På Hockenheim första helgen i oktober väntar en fajt med 30 bilar i startfältet och hela europeiska eliten samlad.

*
BloggKartingMer Tyskland och redan i helgen kör Kristianstad Kartingklubbs Noah Milell och Daniel Vebster finalen i det tyska mästerskapet. Noah jagar medalj medan Vebster står lite mer på tillväxt och vil komma  ”topp-tio”.

*
BloggAusraliaInte bara här hemma vi har problem att hitta funktionärer även ”down under” sinar det i leden av frivilliga. Till WRC-finalen Rally Australia försöker nu arrangören locka funktionärer genom att lotta ut en resa för två personer till Australian GP med flyg hotell och rubbet. Plötsligt känns presentkorten som vi ska lotta ut bland TV-Svängens funktionärer på torsdag lite futtiga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *