Inget Extra Förbundsmöte, nya WRC-klasser blev bingo för Tom K. sponsorer, lyckat PR-trick för Ekström med ”The Stig”, Rallyradion fortsätter med SRM, är SVEMO rätt förebild? och ta nu chansen alla Volvo-fans!

Då kom beskedet från SBF som vissa fruktat och andra hoppats att det Extra Förbundsmötet som skulle ha hållits den 14 mars ställs in. Istället får vi nu vänta på upplösningen på det här sällsynt trista förarbetet till ordinarie Förbundsmöte den 18 april. Direkt började kommentarerna hagla på sociala medier och att följa dessa trådar är allt för komplicerat för en som mig. Dock har jag lite svårt att bli upprörd över att man nu får vänta en månad längre på upplösningen av detta drama som vi faktiskt dragits med sedan i höstas. Det var efter att Upplands BF dragit tillbaka sitt krav på Extra Förbundsmöte som man enligt stadgarna inte längre hade dessa på sin sida för att kunna hålla något extra möte. I protokollet från den 5 mars går att läsa. ”Extra Förbundsmöte. Förbundsstyrelsen har idag beslutat att det extra Förbundsmöte som begärdes den 8 januari 2021 inte kommer att genomföras den 14 mars 2021. Anledning till beslutet är att det vore ett stadgebrott att genomföra mötet då kravet för att begära ett extra årsmöte inte längre är uppfyllt. Detta efter att Upplands BF:s tre ledamöter tagit tillbaka sitt stöd för begäran om ett extra Förbundsmöte. För att begära ett extra Förbundsmöte krävs enligt nuvarande stadgar att lägst 1/3 av det totala antalet 41 ombud (röster) står bakom begäran, d.v.s. lägst 14 ombud (röster). Begäran inlämnades av 15 ombud förfogande över 16 röster, av dessa kvarstår nu 12 ombud förfogande över 13 röster.”.

*

När FIA höll sitt möte för ”World Motor Council” blev det slutet för Rally4-bilar som VM-klass i WRC, de bilar som bland annat använts i Junior-WRC. De juniorer som från 2022 vill köra Rally4-bil får då inrikta sig på ERC som har kvar sin Junior-serie medan det i WRC blir 4WD även för juniorerna. Dessa får köra i WRC2 med Rally2-bilar medan de nya Rally3-bilarna som i helgen gör debut i Finland ska köras i WRC3. Faktiskt lite logik från FIA, i WRC2 körs med bilar för Rally2 och i WRC3 används Rally3-bilar. Här delar man då upp i två delar en för förare över 29 år (Open) och en för de under 29 år (Junior). Dock går det även i fortsättningen att köra i RallyVM med 2WD-bilar men utan någon mästerskapsklass. Rally1-bilar, dagens WRC-bilar får endast tävlas i WRC medan det i ERC blir Rally2 som precis som idag, kommer att utgöra toppklass. ERC 3 blir exakt som WRC3 med två klasser men junior är du i Rally-EM bara upp till 28 år. I EM kommer dock 2WD/Rally4 att fortsätta men bara för förare upp till 27 år och då fortsatt logiskt i ERC4. Som junior kör man även med automatik i ”Open” och det därför fullt möjligt att ”göra en dubbel” och vinna båda klasserna. Detta kan dock bara göras en gång då det inte blir tillåtet att starta i samma klass året efter man vunnit.

Lite kul är att när tunga amerikanska rallysajten DirtFish skriver om saken så gör man detta med en bild på Tom Kristensson/Jocke Sjöberg som blickfång. Ännu roligare för Toms samarbetspartners Kennys Bilservice och PE-Lack som därmed får lite bingo och en extra skjuts på den internationella marknaden…

*

En som verkligen fick extra skjuts var EKS JC med Mattias Ekström i huvudrollen när den nya RC 4 Audi A1 quattro i går avslöjades. Blev största grejen på Twitter under fredagen och ända bort till Japan spreds budskapet att Audi-ikonen byggt en rallybil. Att Mattias har näsa för PR är välkänt och att lansera bilen i en kostym som direkt förde tankarna tillbaka till mitten av 80-talet var säkerligen ingen tillfällighet. Vitt och gult dominerade men även den klassiska strajpen i rött, grått, svart fick plats på motorhuv/framskärm. Men allra smartast var ändå att bjuda in ” The Original Stig” alltså världsmästaren i Audi 1984, Stig Blomquist och låta honom provköra den nya bilen.

Foto. EKS JC

Filmen på You Tube spreds som en löpeld world wide och nu är där nog inte många rallyintresserade som missat vad som finns i Mattias garage. Måste kännas lite surt för spanska Oreca som sysslat med samma sak att bygga R4-bilar i flera år, men ändå haft svårt att nå ut med sitt budskap utanför de allra mest insatta.

*

Foto: Sainteloc Racing

Nu börjar det även dyka upp lite om kommande el-ersättaren till ADAC Opel Rallye Cup där det ska tävlas med Opel eCorsa. Välkända franska Sainteloc Racing är ett team som redan köpt in en Corsa för serien som planerar för premiär i i Sulingen den 8 ma.

*

Premiär blir det även för Rally Live i Rosenholm Asfalt SM den 4 april efter avtal med Svenska Rallymästerskapen om mediaproduktioner från samtliga deltävlingar i de tre SM-serierna från 2021 och framåt.  Med detta blir det som vanligt radiosändning genom Rallyradion som följs av tiotusentals lyssnare och ett koncept som blivit oerhört populärt bland rallypubliken. Från Svenska RallyMästerskapens tre SM, Asfalt-SM, Grus-SM och Traditionella-SM, kommer Rally Live finnas på plats samtliga tävlingar och sända rallyradio samt efter tävlingen leverera ett TV-magasin. Dessutom kommer Rally Live att producera live-tv från samtliga tävlingar i Asfalt-SM, som startar på påskdagen i Jönköping.

Foto: Rallyradion

För jobbet svarar Per Johansson, Erik Telehagen och Sebastian Bourghardt.

Det känns oerhört kul och hedrande att få fortsätta vårt långa arbete med Rally-SM över de kommande åren. Vi ser mycket fram mot att fortsätta ta förare, kartläsare och team på pulsen och leverera all spännande action mästerskapen bjuder på till alla lyssnare och tittare som följer tävlingarna runt om i världen, menar Rallyradions Sebastian Bourghardt . 

Vi har sedan tidigare ett bra samarbete med personerna inom Svenska RallyMästerskapen och ser mycket fram mot att få vara med och fortsätta utveckla SM-serierna. Att vi även kommer få möjlighet att sända live-tv ska bli oerhört roligt, inte minst för att i dessa pandemitider ta tävlingen hem till folks tv-soffor när publik tyvärr inte får vara ute på tävlingarna. 

Även SRM är nöjda förklarar Sara Mejving.

– Vi är mycket nöjda med att avtalet med Rally Live har skrivits till våra tre mästerskap!

*

I samma ämne så meddelar Hässleholm MK:s ordförande CG Wilke apropå SM Veckan i Halmstad där det ska köras SM-Sprint.

Det är planerat att sprinten skall köras lör 3/7 och att vi åker till Halmstad den 2/7 för att bygga och ”banda av”. Anmälan och bes från kl 1500.
Detta innebär lite datumkrock med Södra Sunnerbos ”Semesterturen” och Trelleborg MK:s framflyttade ”Rally Anderslöv”. Inte bara krock med SM-Sprint utan båda grustävlingarna ingår även i Bilsport Rallycup och körs alltså som det ser ut nu, samma dag den 3 juli…

*

I gårdagens Motorbloggen avhandlade jag lite om läget för rallysporten med utgångspunkt Covid -19 och där det nu ställts in runt 50 tävlingar trots att vi bara är i början av mars. Detta fick rallyprofilen från Hässleholm, Anders Åberg att kommentera på Facebook där han skrev.Tommy Svensson det är regeringen som hade gjort klokast att ändra inställning till ”möjlighetsorienterat” istället för ”restriktionsorienterat”. Det är få som vinner på att allt är stoppat istället för att man tar ansvar och arrangerar smittsäkert där det går. Annars stöttar jag Svemos ordförande. Mycket klokt tänkt: ”eftersom de riktlinjer RF och fhm dragit upp inte är anpassat efter vår verksamhet måste vi ta eget ansvar och göra åtgärder för att förhindra smitta i vår verksamhet”. Ungefär så sa Svemos ordförande. Klockrent. 100% mitt stöd. Men jag vet att där finns dem som verkar må bäst av att allt hålls stängt vare sig det är farligt eller ej. Tragisk inställning. Vad som är mer glädjande är att det just nu är 39st anmälda till rallyträningen på ring Knutstorp om 2v. Tydligen tycker många aktiva att det ska bli skönt att damma av ”vapnet” under ansvarsfulla former!”.”

Först vill jag gratulera till att det redan är så många som nappat på möjligheten att rasta av sig den värsta abstinensen genom att anmäla sig till Knutstorp den 20 mars. Vad gäller det andra så delar jag inte uppfattningen att SVEMO är exemplet som SBF borde följa. Tvärtom om jag ska vara ärlig, för det är ju så att är man med i ett förbund, klubb eller något annat så menar jag att man måste följa de regler som gäller för i förbundet/klubben. Vill man inte detta, så ”fine” men då måste man ju samtidigt ta beslut att inte längre vara medlem. Att stifta egna regler som strider mot de gemensamma, i det här fallet RF:s, skapar enbart kaos. Att hänvisa till att de inte ”passar våra syften” kan inte jag inse är något argument, ungefär som att säga till polisen när man bränt på i 150 knyck på hundraväg och blir stoppad. 

Jag tycker inte regeln om hastighetsbegränsning passar mig, därför kör jag enligt mitt eget huvud!

Kan köpa dina tankar om hur Regeringen borde tänka istället för som man gör nu, utfärdar samma regler för alla verksamheter. Men så länge det är så, så menar jag ändå att förbunden inom RF måste visa  solidaritet med varandra och följa det regelverk som finns. Att någon ”mår bäst av att allt är stängt” tvivlar jag på, själv gör jag det åtminstone inte utan vill precis som alla andra att allt återgår till det normala så snabbt det bara går. Men att vägen fram till dess skulle underlättas av att enskilda stiftar sina egna regler, tror jag absolut inte är rätt väg. Kan du få FHM, Regeringen, RF och i en förlängning SBF att anpassa reglerna så att de är bättre i fas med möjligheten att till exempel rally kan köras utan att någon riskerar att smittas, så är jag den förste att gratulera. Skulle även kunna tänka mig att nominera till Bragdguldet 2021 

*

Foto: Klaravik

Avslutar med att väldigt många tipsat om den pågående auktionen hos Klaravik med en Opel Rally Kadett från 1970 i huvudrollen. Nu har jag som bekant Silver-Kadetten och även min Laupiz Blaue Kadett från 1964 så den delen av garaget är fullt. Men jag tänker på mina mindre lyckligt lottade kamrater, de som tvingas att dras med Volvo och annat mindre kul i sina garage. Ta nu chansen att komma in i den lyckliga gruppen som har Rüsselsheim som huvudstad och staden kring vilket jorden snurrar. Priset är uppe i moderata 139 000 kronor men lär springa iväg med tanke på att där återstår nästan fem dagar innan klubban faller den 11 mars. 

Foto: Opel Team Sweden

Bilen ser fin ut men jag ställer mig lite frågande till beskrivningen ”Förvarad i garage i cirka 34år. Tillhörde Sverige Team Opel med Ragge Eklund och Ove Erikssons som förare och kartläsare.”. När man tittar på bilderna syns att den är metalic-blå i motorrummet och mig veterligen körde aldrig Opel Team Sweden med blå bilar. Silver, röda och gula, men inte blå och dessutom kombon med teamchef Ragge Eklund som förare och Ove ”Bus-Ove” Eriksson i kartläsarstolen känns också lite konstig. Om det nu skulle vara en ”äkta fabriksbil” från 1970 borde istället Bus-Ove kört och Hans Johansson ha varit kartläsare, dessutom i en röd Kadett. Men strunt i detta ni Volvo-fans, ta nu chansen innan det är försent… 

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *