Ingen Polo R5 i hemma-WRC, Sordo ryktas till World RX, ”Kung-Stoffe” svårslagen i SSRC-premiären och MP-Fridolin gillar att köra fort!

Det blir ingen premiär för nya Volkswagen Polo GTI R5 i Rallye Deutschland vilket nu även bekräftats officiellt. Riktigt vad som inte funkade tillfredsställande vid grustesterna i Mexiko avslöjas inte men FIA-homologeringen skjuts upp. Istället siktar nu Volkswagen Motorsport på att få bilen klar till Rally RACC Catalunya Rally de Espana (på svenska Rally Spanien) den 24-28 oktober.
I slutet av den här månaden ska grustesterna fortsätta och även mer körning på asfalt krävs enligt VW-bossen Sven Smeets innan homologering är tänkbar. Grabbarna som ska köra dessa är trion Pontus Tidemand, Dieter Depping och ”Ex-M-Sport-Pilot Eric Camilli”, allt enligt tysk media Ännu har inte ingenjörerna bestämt var testerna ska köras men tänkbart är Grekland eller Spanien.

*
Dani Sordo hos Hyundai är en av de förare som troligen sitter ganska löst när kontrakten ska förlängas. Redan i år delar spanjoren tredje bilen med Hayden Paddon och detta menar man bara är första signalen för Dani att leta ny ratt. En sådan kanske kan finnas i World RX och det är där spansk och fransk media nu vill placera sympatiske Dani. Ett rykte säger att han ska vara aktuell för Prodrive och deras nya Renault Megane Supercar RX. Kanske ingen tillfällighet att han passade på att besöka Petter Solberg när RX-cirkusen intog Barcelona?

*

I helgen körs FIA Trophy for Historic Regularity Rallies i spanska Rally Costa Brava Historic. Intresset för regularity på den här nivån är betydligt större än vad som är fallet i Midnattssolsrallyt, i Spanien tävlar en bra bit över 200 ekipage medan man i MSR precis segat sig över 30-strecket. Ett enda nordiskt ekipage har jag hittat i listan och det är danskarna (fast arrangören skriver ”UK” i anmälningslistan) Hans Kolby/Ole Frederiksen. Tidigare har tävlingen körts som en serie på 5-6 tävlingar men i år avgörs allt en enda helg norr om Barcelona.
Vi känner oss väl förberedda, berättar Frederiksen.
Tidigare i år körde vi en verkligt krävande tävling i Belgien och efter det har ”flotte Lancia Delta Integrale fået et grundigt tjek”. 

*
På lördag är det äntligen dags för gruspremiär med samarbetet Kristianstads MK/Älmhults MK och Silverkongen. Sex utslagsgivande sträckor bjuds (en har blivit kortad någon kilometer på grund av vädret) i samma området där SM-deltävling tre South Swedish Rally om några veckor även ska använda. Nu är det ändå ingen direkt anstormning av SM-åkare till första deltävlingen av Sydsvenska Rallycupen/Sydsvenska Mästerskapet, vid en snabb genomläsning av de knappt 200 anmälda hittar jag två handfulla namn från årets Rally-SM.
Lite konstigt att inte fler 4WD-åkare med SM-ambitioner tar chansen att känna på gruset innan det blir allvar 11-12 maj i SSR. Faktiskt bara en enda guldkandidat på plats och det är Tobias Johansson/Bo Holmstrand, Ludvika som därmed lär bjuda hårdast motstånd för ”Kung-Stoffe” (Nilsson) som har Jesper Johansson vid sin sida. Robin Adolfsson, Anton Eriksson och övriga i alla ära, men för att slå SSRC-vinaren 2017 på hemmaplan krävs mycket, väldigt mycket…
Återkommer i morgon med mer om startfältet och då så klart även årets första SSRC-tips till tävlingen som startar klockan 10.00 från Backemarks i Älmhult. Vädret verkar bli perfekt, sol och runt 10-12 plusgrader är att förvänta. Har fått en del frågor om var man kan köpa program till tävlingen och det kan göras på följande platser från klockan 14.00 i morgon fredag samt lördagen på tävlingscentra i Älmhult.
Preem Rondellen Kristianstad – Frendo i Lönsboda  – Ica i Liatorp  – Cirkle K Lars Dufva i Osby – AP Däck i Älmhult.

*

En stor nyhet inom svensk bilsport är onekligen att Svenska Bilsportförbundet fått ny ordförande efter Kenneth Thorén. En nyhet som dock passerat tämligen obemärkt och att ny på posten är Lars Pettersson. Det var vid förbundsmötet på Arlanda i helgen som Pettersson tidigare styrelseledamot, valdes plus två nya ledamöter i styrelsen Anna Elgtorp och Örjan Eriksson.
Kenneth Thorén slutar efter totalt 14 år i SBF-styrelsen, de fyra senaste som ordförande och gör det efter ett framgångsrikt år med fyra svenska världsmästare och mängder med internationella pallplaceringar.
Det är alltid lite vemodigt att lämna något som betytt så mycket under så många år, men samtidigt känns det helt rätt, summerar Thorén.
Nye ordförande Pettersson sätter upp tre punkter som han och styrelsen ska jobba med framöver.
Hur vi ska organisera oss inom rörelsen, hur vi ska nå nya målgrupper och hur vi ska kunna hitta starkare kommersiella områden!

*
I helgen drar populära Yokohama Mesterskabet Øst i gång med första stopp i Avedøre en förort till Köpenhamn. Knappt 50 anmälda men av dessa är åtta svenskar och där jag tippar Joachim Grahn/Rickard Nilsson i WRC-Focusen som lite av favoriter när man värmer upp inför Hässleholms GP nästa söndag. Övriga i blå/gult är Mats Lundahl, Håkan Oddshammar, Sune Larsson (bilden), Anders Karlsson, Skavomir Bronk, Michael Håkansson och Sven-Erik Nielsen. Intressant start gör norska 2WD-esset Sindre Furuseth med Jim Hjerpe i högerstolen på Opel Adam R2 och detta som ”shake down” inför DM2, Cimbern Rallye nästa helg.

*

Få bloggläsare kan väl ha missat att jag inte tillhör Miljöpartiets eller dess företrädares allra största beundrare. Via omvägar får jag tips om att språkröret Gustav Fridolin i ”Ekots” politikerserie ”Mitt Sverige” valt en gård i Borensberg som sin egen del av vårt land (märkligt att han inte tog något i Vittsjö-trakten där han kommer ifrån). Än märkligare var att det på den miljöprofilerade gården även fanns någon form av rallyverksamhet, något som jag inte alls sammankopplar med varken Fridolin eller partiet.
Vet inga som helst detaljer kring besöket, men fick se ett filmklipp där Fridolin tog plats i en Volvo 940 och sedan gasades det iväg med den E85-drivna rallybilen. Det var efteråt som jag för första gången fick höra ett helt sant uttalande från Vittsjö-sonen när han konstaterade.
Det är jätteroligt att köra fort, man kommer inte ifrån det!
Grattis Gustav, du har precis upptäckt exakt samma sak som många andra gjort före dig, låt nu detta även bli startskottet som ger dig en helt ny syn på verkligheten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *