Hänninen i en fjärde Yaris-WRC, tuffa tester inför Rally Liepaja, Millebygden bjuder på Johan K:s första ”SM-grus”!

Trodde ett tag att Toyota Gazoo Racing taggade upp för försöken att vinna Märkes-VM även om Hyundai för närvarande har bäst utgångsläge som ledare. Detta efter beskedet att Tommi Mäkinen anmält fyra Yaris WRC till Rally Sardegna. Men så får jag besked att Juho Hänninen inte kör i ”fabriksteamet” utan är anmäld av Tommi Mäkinen Racing. Man ska alltså stället se hans i par med Timo Touminens comeback  i WRC som ett led i utvecklingsarbetet. Som en sidoeffekt får ”förste testpilot” Hänninen en chans att hålla sina ”WRC-skils” intakta. Under karriären som avslutades i Rally Wales GB 2017 där en rundbal satte effektivt stopp (jag var där så jag vet…) hann 38-åringen från Punkharju med 55 sporadiska WRC-starter. Dessa gav en pallplats och tio sträcksegrar under tio års tid, något som kanske kan utökas efter Sardinien…

*

I morgon eftermiddag inleds ERC Rally Liepaja med shake down som startar klockan 14.30. Själva rallyt körs sedan under lördagen och söndagen med målgång runt klockan 18. Idag har det testats för fullt på vad som verkar vara både snabba och snustorra vägar. Tester som inte gick så bra för Mattias Adielsson då hans Citroën C3 R5 helt enkelt stannade på sträckan. Under eftermiddagen jobbade mekanikerna i Sainteloc Racing för att lösa problemet och någon fara för starten lär inte finnas. 

En som det inte gick bra för alls var unge tjecken Erik Cais som möblerade om sin nya Ford Fiesta R2 rejält under test. Cais som ligger åtta i klassen ERC3 Junior (samma som Elias Lundberg, Sindre Furuseth och Steve Røkland kör) kan nog få lite problem att få bilen körklar till fredag. Ser ut som att skyddsburen fått sig en knäck där bak och detta är inget som FIA-tekniker gillar…

*

Om en dryg vecka är det äntligen dags för gruspremiär i Rally-SM och South Swedish Rally i Älmhult. Först ut på fredagskvällen är Millebygden Arena som körs som sträcka ett innan det är nattuppehåll. Efter SM-premiären Bergslagsrallyt är så klart vinnaren där, Johan Kristoffersson lite extra favorittryckt när han kommer till Älmhult med Volkswagen Dealer Team Bauhaus R5 Polo. Att SM-guld är Johans mål är inget han sticker under stol med när han nu provar en tredje bilsportgren. Rallycross har han redan lagt under sina fötter och likaså banracing åtminstone på nationell nivå och nu är det dags för rally.

Det är riktigt kul med rally också, så vi satsar på hela SM. Det känns fortfarande ovant och speciellt nu när vi går över på grus, så det ska bli väldigt spännande med SSR, menar Arvika-föraren.

Första chansen att känna på ”SM-grus” blir alltså på Millebygden Arena där sträckan är ”ombyggd” sedan förra året och mäter nu över en mil. En publikmagnet, med många utställare på plats och olika serveringar.

Här har publiken möjlighet att se flera bilar samtidigt och vi livesänder från sträckan, säger Anders Martinsson, ägare och eldsjäl till Millebygden Arena.

*

Kort Motorbloggen i dag men ett överdj-ligt arbetsschema anges som orsak…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *