Etapp2 i MSR blev inte lika dramatisk, VOC-gänget intar Rally Edane, 90-års jubileum i Falkenberg, Bäckmans på Red Bull Ring och en snabb Mathilda!

Först vill jag tacka för allt stöd under gårdagen efter det att jag berättade om den anmälan till Press Etiska Rådet som hänger över mitt huvud. Inte bara i FB-kommentarsfält utan även i mail har läsare uttryckt sin önskan att Motorbloggen ska fortsätta som vanligt vilket jag även planerar att göra så vida inget nytt skit stöter till. Dock kommer jag att vara ännu restriktivare med att i fortsättningen använda pressreleaser där det ställs ”krav” för att publicera. Ni kommer framöver själv att märka vad det blir mindre av i bloggen och därifrån dra egna slutsatser.

*

Midnattssolsrallyt etapp 2 blev inte lika tuff och dramatiskt som den första dagen och med två sträckor kvar av etappen när det fortfarande familjen Rådström, Arne och Dennis i topp. Den orangea 262:an har drygat ut ledningen till Patrik Dybeck/Johnny Norling i den vita Opel Kadett GSi och är nu uppe i 1.07,5. Även på tredje  plats är det oförändrat med Harry Joki/Toni Sundkvist i den guldfärgade 240;.an men har nu tappat och är dryga halvminuten bak Kadetten. Fyran Ola Axelsson/Curt Lundmark är bara en hostning efter eller 0.05,3. Volvo-åkarna har nu verkligen kopplat greppet och av topp-tio kör sju  Volvo. Undantagen är då Dybecks Opel, Mats Myrsell/Esko Juntilla som sexa med Porsche och på sjunde plats Mikael Oscarsson/Fredrik Jensen. Notabelt i mina ögon är att Vimmerbys fortåkarpar Morgan Olsson/Björn Jacobsson slagit sig in på tio bästa listan med en åttonde plats och så klart kör dom  Volvo. 

Bästa skåning är som tidigare Peter Strid/Ulf Lind, SMK Hörby och som sakta men säkert tuggar sig uppåt i listan.  Med två sträckor kvar av dagen håller paret 19:e totalt och i klassen är den vita Opel Manta 400:an trea. I klasserna med äkta MSR-känsla är det fortfarande Per-Arne Sjöstedt/Mikael Ense med sin vita Saab Sport som toppar ”Saab-klassen”. Nu över tre minuter före tvåan Kennet Jonsson/Hillar Veiksaar. I Volvo-klassen för samma årgångar är det en elfte plats för Hässleholmarna Christer Carlsson/CG Wilke medan Janne blom/Stig Bergkvist är i ledning.

På grund av tidsskäl måste jag nu lämna MSR och istället bjuder jag på en bildkavalkad från min lojala och duktiga fotografer på fältet, Pierre Skytt och Jan-Olof Johansson. 

*

Inte bara Midnattssolsrallyt i helgen utan i Brunskog startar Rally Edane i regi av MK Team Westom och där det stora är deltävling i VOC Mekonomen Rallys, Sverige och SommarSerie. För VOC-ansvarige Roger Fransson är det alltid kul att komma till ”svenskt rallys vagga” som han uttrycker det.

Man brukar skämtsamt säga att Värmland, rally och dansmusik hör ihop som en helig treenighet. Och hur förenklat det än må vara så ligger det faktiskt en hel del i det. Rally är stort med stort S, i Värmland det är inget tu tal om den saken.

För att ytterligare understryka detta så siar även Roger om en värmländsk fajt i A-klassen.

Hemmaförare och toppåkare Emil Andersson är en given segerkandidat även om han har haft svårt att hitta riktigt rätt i sin nya bil. Kanske spökar också en rejäl avåkning just här hemma i Arvikaskogarna i fjol höstas också i det undermedvetna, menar Roger.

Därför tror jag att det blir en fajt med Kristoffer Karlsson som varit superstabil i år, kanske är det äntligen året då Kristoffer får slippa dessa ständiga stolpe ut. Patrik Fredriksson tror jag blir huvudutmanaren till segern i högsta elitklass.

I B-klassen finns ”segerlokomotivet” (Rogers ord) Dennis Persson som verkar närmast oslagbar och här ”spikar” han i tipset. I 23 bilar stora C eller på VOC-språk ”Cupklassen” tror han däremot på en hel trio förare, Patrik Lundberg, Joel Norkvist och Robin Bäckström. Samma sak i Ungdomsklassen där en trio bestående av Oscar Östlund, Isak Vikman och Marcus Persson fajtas om segern.

*

På västkusten i Falkenberg firar ”Västkustloppet” 90 år och för att fira detta finns på plats TCR Scandinavia, V8 Thunder Cars, Ginetta GT5, SSK klass 1, 2 och 3, VolvoCupen, SSK Classic, Renault Junior, Citroen DS3, Aquila Cup, Legends Pro och Master och Superbike/Strandbaden Open. 

Till Falkenberg tar sig Brobys racinglöfte Eric Nilsson för ny deltävling i danska ”DS3 Cup” och det andra nordostskånska inslaget är Jocke ”JJ” Johansson i V8 Thunder Cars. 

*

På flitigt använda Red Bull Ring körs samtidigt TCR Europé med 34 bilar på gridden. Bland dessa finns syskonen Andreas och Jessica Bäckman, Hyundai som berättar om banan.

 Det är stora höjdskillnader på banan vilket gör att man måste anpassa bromspunkterna. Jag tror att kvalet kommer att bli jämnt, säger Andreas.

Sedan förra tävlingen har ”The Bäckmans” ägnat mycket tid i racingsimulater kombinerat med tuff fysisk träning berättar Andreas. 

Trots köruppehållet brukar mitt tävlingsfokus snabbt kicka in när jag väl står på startlinjen. Jag har dessutom studerat flera race från tidigare år för att lära mig så mycket som möjligt inför mitt första race på banan.

Syster Jessica väntar på en tuff helg i Österrike.

Tävlingsformen är bra och mitt fokus ligger i att sätta kurvorna, utan några misstag. Det gäller att få till ett bra flow och att klämma ur sig varenda tiondel och hundradel!

*

Idag har det varit besök på Åsum Ring där Rotax Euro Challenge är gäster och här träffade jag en både duktig men även samtidigt supertrevlig kartingtjej i Mathilda Olsson. Hon verkade trivas ute på Åsum Ring och hade satt mycket bra träningstider, samtliga i toppen av klassen Rotax MX. Inför helgen ligger hon på 18:e plats men med tanke på tempot hittills lär hon klättra efter söndagens finaler.

*

Trevlig helg önska Motorbloggen!

Motorbloggen hämtar sitt material förutom genom egna källor, via officiella pressreleaser och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. 

Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Tommy Svensson 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *