Estland nära WRC, första Corona-avhoppet i STCC, delad skånsk SM-ledning efter Höljes, V8-Eric på pallen direkt och Linus L. avslutade med ny seger!

Man kan nog mer eller mindre redan idag konstatera att det blir WRC för i sammanhanget helt nya Rally Estonia. Fler och fler tunga aktörer menar att det blir så och att FIA i nästa vecka bekräftar Estlands premiär som VM-arrangör. Fortfarande verkar inte datum spikad och som det verkar så kan hösten innebära flera nya rallyhelger för att få ihop programmet.

*

Nu drabbar även Coronapandemin deltagarna i STCC TCR Scandinavia och först att drabbas av tuffare budget är Brink Motorsports nya förare Fredrik Blomstedt.

Foto: Anders Helgesson

Vi såg verkligen fram emot att välkomna Fredrik till teamet, det är en förare vi tror stark på och vi tror att han har potential till att vara med och slåss om titeln i STCC 2020. Tyvärr blir inte detta möjligt vilket vi givetvis är ledsna över, säger Ted Brink, teamchef.

Teamet har jobbat en tid för att försöka hitta en ersättare men har nu beslutat istället fokusera än mer på junioren Hannes Morin. Brink Motorsport kommer att vara på plats med full styrka och tre Audi RS3 LMS-tävlingsbilar under det officiella STCC-försäsongstestet på Gelleråsen Arena på torsdag den här veckan. Hannes Morin och Tobias Brink kör båda full säsong för teamet och eventuellt även en ny förare i den tredje bilen.

*

Vet inte riktigt hur ansvariga för Rallycross-SM tänker men inte verkar deras högsta prioritet vara att delge yttervärlden vad som händer i serien. Nu kan detta bero på att jag inte är riktigt lika hemtam i den här sporten som rally och kanske mer initierade än mig har lättare att hitta resultat än jag. I min värld vore det annars självklart att gå in på SBF:s sida och därifrån tämligen enkelt gå vidare till en resultatbank där resultat från alla SBF-grenars SM-tävlingar läggs ut. Så är det till exempel hos både Svenska Fotbolls/Handbollsförbundet,  där alla matchresultat från Allsvenskan ner till div. sex presenteras löpande. Men så enkelt är det inte inom bilsporten här har alla grenar sina egna vägar att presentera tävlingsresultat om de nu ens presenteras vill säga. I ljuset av detta blir jag därför återigen väldigt trött på allt gnäll över medias dåliga bevakning av våra sporter. Högst förståeligt när det är så dj-la svårt att navigera i motorsportens värld och då är jag ändå ganska hyfsat insatt…

Framhåller därför de båda skånska juniorerna i delad ledig efter premiären i Höljes, SMK Hörbys Klara Andersson och Tomelillas Alexander Jeppsson. Båda hörde av sig efter helgen och jag låter Klara första berätta om sin helg.

Foto: Qnigan

”På lördagens tävling blev jag kvaletta och hade en bra känsla i bilen under hela dagen. Väldigt stark konkurrens hos juniorerna men känner att min bil och jag har utvecklats ännu mer från förra året. Blir 2’a i min semi och ligger på en fjärdeplats i finalen efter en tidig joker och bra fart. På tredje varvet hamnar jag olyckligtvis i en krasch med tre bilar och kröker ett styrstag. Bilen var sedan extremt svårkörd men lyckas ta mig i mål på en tredjeplats i finalen och samlar ihop bra med poäng från första deltävlingen!

Under söndagen känner jag mig ännu starkare då jag fått fler varv i bilen och kvalificerar mig som 2’a. Under söndagen börjar vädret ändras drastiskt och till semifinalen öste det ner regn. Jag startar i pole position och lyckas vinna min semi final med 6 sekunder före 2’an. Efter att min semifinal är avklarad hinner jag precis med att köra min E-sport Semi final i World RX E-sport Invitational Series, då vi har med oss simulatorn i tältet under denna helgen! Där placerar jag mig 5’a mot några av världens bästa e-sport förare, och banan vi körde på var Höljes – roligt nog! 

Foto: Qnigan

Så fort jag kört klart semin är det dags för finalen i JSM. Jag startar i polepositon, gör en bra start och leder med åtta  sekunder tills fjärde varvet, då jag är lite för vass på gasen och gör en snurr där det är som halast. Blir en femteplats i finalen vilket var väldigt tungt då jag kände stark segervittring, men misstag händer och jag vet att jag har vad som krävs för att vinna. Vi åker ifrån de två första J-SM-deltävlingarna i delad ledning, och är extremt taggade på revansch i Västerås om tre veckor där vi kör deltävling 3.

Riktig kul med två skåningar i toppen och där då Alexander Jeppsson är den som hittills bjudit Klara bäst motstånd totalt vilket innebär delad SM-ledning. Alexander slutade två på lördagen efter ett rafflande sista varv där han satte press på ledaren Filip Martinsson och var uppe jämsides två gånger. I söndagens regn dominerade Alexander fartmässigt men drog på sig en svartflagg på egen missbedömning och kvalade totalt in som trea. Han vann sin semifinal med fyra sekunder och startade i första led i finalen men motorn gick ner sig i starten och han var tyvärr sist av plattan.

Foto: Andreas Jeppsson

På sista varvet lyckades han med en våghalsig omkörning på Klara i yttern i näst sista kurvan och han slutade på en fjärdeplats.

Otroligt nog körde Alexander i helgen blott sin tredje tävling med bakhjulsdrivet och  2020 sågs som ett läroår, berättar pappa Andreas.

Han hade inte alls räknat med att hänga med men efter att ha satt snabbast varvtid på både torr och blöt bana har ribban höjts rejält och målet är givet!

Alexander har en brokig bakgrund med såväl karting på Åsum Ring fram till han fyllde 15 år med seger i Nordiska Mästerskapet i X30 junior på Åsum som främsta merit. Parallellt med KZ2 året efter  kördes även Renault Junior i SSK serien där han lyckades vinna deltävlingen i Falkenberg. Efter detta kombinerades Folkrace och Rallycross och ifjol blev det seger i Svampafestivalen, Skenefestivalen, Landskampen Danmark och även tvåa i Finnskogafestivalen. Blir onekligen spännande att se hur det går för de skånska juniorhoppen i resten av SM.

*

Samtidigt på en helt annan plats gjorde Brobys Eric Nilsson V8-premiär lite i smyg i samband med SSK-tävlingarnaFalkenberg. En premiär som smakade mera då det blev pallen direkt i den numera grön/vita Camaron.

Foto: Privat

Med lite strul  under lördagen fick Eric starta sist på söndagen men han fick fort in känslan i bilen i sitt första race, berättar pappa Peter. 

Sedan blev det en stark uppkörning  och kunde därmed köra in som trea i söndagens race.

Foto: Privat

Ett bra genrep då V8 Thunder Cars har sin premiär på samma bana den 17-17 juli.

*

Foto: Global Racing Group.

Linus Lundqvist avslutade sin Formula Regional Americas debut som han började, med seger på Mid-Ohio Sports Car Course. Ett nästan osannolikt facit av helgen med två segrar, två pole positions och två snabbaste varv. Med detta tog han ett stort kliv mot slutpriset, en fullt finansierad styrning i INDYCAR-supportande Indy Lights till 2021 står på spel.

Det har varit en helt fantastisk helg, en riktig drömstart på säsongen, svårt att ta in säger Lundqvist. 

Jag har varit här i USA i mindre än två veckor och att få med sig ett sådant här resultat direkt i premiären är otroligt. Stort tack till mitt team, Global Racing Group, som verkligen har välkomnat mig med öppna armar. Det här var ett teamarbete och vi visade verkligen att vi träffat rätt.

Foto: Global Racing Group.

Även om Tyresö-föraren dominerade så var det inga enkla segrar.

Naturligtvis har jag fått ta i för att vinna, men det har ändå varit väldigt mycket under kontroll och innanför marginalerna hela tiden.

*

  • Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *