ERC-tävling inställd, Hyundai laddar med tre WRC-bilar, Öhlins stöttar juniorer och sila mygg…

BloggSibiuNu har det fallit så mycket snö i Rumänien att arrangören av tredje deltävlingen i ERC, Sibiu Rally tvingas ställa in, detta trots att tävlingen är ett av tre ” winter event”. Man menar att vädret kan innebära en säkerhetsrisk och nu avser man att flytta tävlingen till oktober och då ändra till asfaltrally.

*
Ingen tvekan, Hyundai blev inte knäckta av den tuffa WRC-inledningen i Monte Carlo. Nu aviserar man tre bilar till start i Australien i september. Thierry Neuville är självskriven och hemmafavoriten Chris Atkinson likaså, däremot är tredje bilen fortfarande öppen. Inte med automatik alltså att Dani Sordo kör bil nummer tre, kan bli en ”local hero” då Australien är en av Hyundais viktigaste marknader. Att flirta med hemmafansen känns därför naturligt ungefär som om det koreanska märket anmält en tredje bil i Rally Sweden för PG Andersson. Medge att många svenska rallyentusiaster då sneglat åt Hyundai vid nästa bilbyte…

*
Idag kom där glädjande nyheter från Rally-SM, man har fixat en sponsor till de svenska rallyjuniorerna. Stötdämparjätten Öhlins går in och sponsrar med 70 000 kronor att fördelas i form av prispengar.
Det känns verkligen kul att ett Svenskt världsföretag som Öhlins är stöttar våra juniorer i rally-sporten, säger Mats Thorszelius på rallyutskottet.
Mer info kommer hur prispengarna kommer delas ut hälsar Mats Thorszelius.

*
Noterar att SBF offentliggjort de ”nya” rallyreglerna på hemsidan. Så mycket nytt var där dock inte, t.ex ” tävlingsnummer måste rivas bort eller täckas över om bilen körs på allmän väg efter att tävling avslutats”. Känns inte så dramatiskt. Då är det mer anmärkningsvärt att man inte tar till hårdare mot vrålsnabba specialsträckor. Medelhastigheten är satt till max 121km/t och så den ”tuffa” åtgärden om den överskrids. ” Då ska sträckan noteras i domarrapporten och en åtgärdsplan upprättas innan berörd sträcka åter får användas. Detta ska bevakas av SGA”. Vad betyder detta? Jo ingenting som jag ser det utan reaktionerna lär bli.
– F-n gick det så fort då får vi ändra till nästa år!
För alla i sporten är det väl ingen hemlighet att de höga hastigheterna är ett av de stora problemen och min åsikt är att dessa måste pressas ner. Handlar faktiskt om både publik, tävlande och sportens överlevnad. Mitt förslag är att en sådan sträcka stoppas omedelbart och används enbart som transportsträcka efter stoppet. Åtgärdsplan? Nästa år? Är det Länsstyrelsens miljöenhet eller någon annan byråkrat som gett idén till regelskrivningen…

*
Nu var detta inte de enda nyheterna, allra mest rödfärgad text hade man i stycket som handlar om ”reklam på rallybil”. Jag blir så trött, sporten är inne i en svacka, Rally-SM en skugga av forna storhetstid, allt svårare att hitta lämpliga vägar, funktionärerna är ett utdöende släkte och då fokuserar man på hur och var reklamen på bilen ska placeras. Talesättet ”sila mygg och svälja kameler” känns inte helt fel…

*
Nu till helgen är det dags för junior-EM lettiska Liepãja, landets tredje största stad belägen utmed östersjökusten. Mattias Olsson och Sophia Karlsson gör debut tillsammans i tävlingssammanhang. I dagarna har man avverkat en landslagsträff i Hälsingland, men även några testmil i den alldeles nybyggda färska Ford Fiesta R2.
Vi fick ihop bilen i fredags och körde runt 8 mil test med den på lördagen, berättar Mattias.
Det var en skön känsla för Mattias, som inte åkt fullfart på fyra hela månader.
Det är verkligen kul att vara igång igen, bilen kändes bra och vi fick till en bra känsla med de inställningar vi gjorde under testet.
ERC-tävlingen körs mestadels på fruset grus och med enhetsdäck av den smalare nordiska vinterdäckstypen. Denna ekvation varnar för ett hårt rally, speciellt för däcken.
– Konkurrensen är stenhård, den som åker smartast och kan hålla däcken fräscha genom sträckorna, kommer att ha med toppstriden att göra, menar Mattias.

*
BloggMiljöSäger grattis till Toarps MK och ordförande Dan Järbyn som fick ta emot SBF:s ”miljöpris” vid Bilsportgalan i Norrköping. Känns bra och då kan man vara helt säker på att Sprint-SM i juli blir ett arrangemang som inte ens ”Gröna Bilister” kan hacka på…

*
Åtta deltävlingar bjuder Bilsport Rally Cup i år. Premiären blir i Nybros Zabra-rallyt den 3 maj medan finalen körs i Nässjö och Novemberskölden 1 november. Så här ser den ”onotade” kalendern ut.
Zabra-Rallyt: 3/5Nybro AC.
Oknörundan: 24/5 Mönsterås MK.
Viks-8:an: 2/8 SMK Valdemarsvik.
Gruvrundan: 23/8 Åtvidabergs MK.
Gullaboknixen 6/9 Gullabo RC
Ekratten:20/9 Asarums MS.
Vätternrallyt: 27/9 Norrahammars MK.
Novemberskölden: 1/11 Nässjö MK

*
Nyheter från STCC är man inte bortskämd vid den här tiden på året men i dag kom där en, börderna Daniel och Philip Sporre går in som nya delägare i serien.
– Vi tror på motorsportens framtid i Sverige, säger Filip Sporre.
Med två starka serier i STCC och vårt nya RallyX Supercar Scandinavia-mästerskap som vi ska utveckla., kommer vi att arbeta långsiktigt med att sätta upplevelsen i centrum på våra evenemang.
– Redan i år ska det märkas skillnad!
Rickard Pålsson som nu alltså kommer att äga bolaget tillsammans med bröderna Sporre, kommer även fortsättningsvis att vara starkt engagerad i utvecklingen av bolagets affärsstrategier.
Daniel och jag har arbetat tillsammans tidigare och jag har ett mycket stort förtroende för honom, säger Rickard Pålsson.
Filip har stor kompetens inom evenemangsfrågor och tillsammans utgör de en betydande förstärkning av organisationen, och tilläger.
– Nu är det full fart framåt som gäller!
Känns mycket bra tycker jag. I fjol kändes det mer som att, okej backen låg inte i men mer än i friläge befann sig inte kärran…

*
Snö på E22 vid Nöbbelöv, minilastbil åkte av. Snö på E22 vid Nöbbelöv,Som vanligt fick dom inte rätt i år heller det blev vinter i Skåne trots att ” det aldrig snöar här nere och egentligen är vinterdäcklagen trams söder om Smålandsgränsen”. Det är inte sant, det är vinter i Skåne jag vet, för jag har ägnat stora delar av dagen att betvinga den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *