ERC-Junior svårt skadad efter olycka, tippa juniorer en utmaning, Mikko till Dakar och Subaru-Roger har gått bort!

BloggGryazinKommande helg är det dags för ERC och för andra gången har Auto24 Rally Estonia fått förtroendet att stå som arrangör. Tyvärr har rallyt fått en mycket tråkig inledning då en av favoriterna i Junior-ERC Vasily Gryazin och hans co-driver Dmitry Lebedik skadats svårt i samband med en trafikolycka i helgen. 21-årige Litauern Gryazin, son till 2001-års Ryske rallymästare Stanislav Gryazin krockade på väg till sin egen shake down ”Võrumaa Rallysprint”. En turist i hyrbil misslyckades med en omkörning av en lastbil i en skymd kurva och frontalkrockade med Vasily strax utanför Riga.
Vasily fördes svårt skadad till sjukhus i Riga, bland annat med åtskilliga frakturer på båda benen, svåra inre skador, blodförlust och hjärnskakning enligt läkarrapporten.
Pappa Gryazin har berättat att sonen kommer att befinna sig på intensivvårdsavdelningen lång tid framöver.
Han har framför sig lång rehabilitering och åtskilliga operationer, enligt pappan.
Co-driver Lebedick klarade sig något bättre från olyckan, allmänt blåslagen men utan inre skador eller brutna ben.
Teamet är i chock efter olyckan, berättade team-koordinatorn för Sports Racing Technologies Sanita Smiltina.
Viktigast just nu är att Vasily lever och vi vet att läkarna gör sitt allra bästa. Vi hoppas att han snart blir bra igen men för tillfället kan jag bara konstatera att Vasily inte kör rally på många månader…
Gryazin var lite av favorit så här nära hemmaplan även om året hitintills inte varit lyckosamt. En elfte plats i Junior-ERC är vad Peugeot 208-föraren håller och femte platsen på Irland i våras blev med alla sannolikhet hans bästa placering för 2015.

*
BloggEmil kopia 17Annars är det just helgens Junior-ERC som väcker störst intresse om man är svensk eller norrman vill säga. Med tre svenskar och ett norskt ekipage i anmälningslistan är detta inte heller så konstigt. I går kom där ett erbjudande från Emil Bergkvists co-driver Jocke Sjöberg som jag hade svårt att stå emot.
Hej Tommy, hoppas allt är bra?
Jag har en utmaning, jag skulle vilja att du tippar topp 5 i Junior-EM i Auto24 Rally Estonia. (Du får självklart ge dig på ERC också ). Jag menar det måste vara rekord på 2000 talet iallafall med startande. Bergkvist/Sjöberg, Adielsson/Bäck, Ledin/Lindqvist plus Barth som hjälper vår kära landsman Rökland.
Sätter du 3 av 5 ska du få något roligt i överraskning.
Ha det gott
Jocke Sjöberg”.
Självklart antar jag utmaningen men det där med överraskningen är jag lite skeptisk mot, någon åktur i Emils R2-Opel kan du bara fetglömma…
Då kör jag tipset:
1. Emil Bergkvist Opel
2. Ralfs Sirmacis Peugeot
3. Steve Røkland Peugeot
4. Chris Ingram Peugot
5. Marijan Griebel Opel
Garderar så klart med både Mattias Adielsson och Mattias Ledin, men det blir inte lätt att som rena privatåkare slå sig in på topp-5 i det här 13 bilar stora getingboet…

*
BloggMikko Ett nytt äventyr startar för mig!
Orden är Mikko Hirvonens som nu gjort klart med X-Raid Team för att göra sitt allra första försök att vinna Dakar-rallyt. I en av teamets MINI:s ska Mikko prova sina vingar på ett helt nytt sätt och X-Raid Teamet lyckönskade.
Welcome to our team MikkoWRC, hope you have fun with the #MINIALL4Racing!

*
Magnus CarlsenNär norska schackgeniet och världsmästaren Magnus Carlsen passerade Wolfsburg passade den motorintresserade norrmannen på att få en åktur med Sebastien Ogier i hans Volkswagen Polo R WRC.
Fantastiskt hur Sebastien klarar av att hantera sin bil och hur han kastar den runt svängarna, berömde Carlsen.
Schack och rally har mer gemensamt än vad man kan tro. Båda två behöver koncentration och precision, och du måste alltid vara två steg före…
Ogier återgäldade artigheten.
Det var trevlig att träffa Magnus, en ”great guy” och en verkligt intressant personlighet.
Polo-åkaren blev också imponerad över han otroliga minne, ett krav som schackspelare.
Slår vad att han skulle kunna repetera hela specialsträckan utan att behöva kolla i noterna!

Men snälla Matton, nog kunde ni väl fixat en snyggare eller åtminstone bättre sittande overall till Carlsen?

*
Nås idag av det tråkiga beskedet att rallykämpen Roger Eriksson, Kolsva gått bort i en ålder av 68 år. Gammal Opelåkare som 1984 gjorde succé när han blev först att köra med 4WD i ”Saab-klassen” Standard B. För detta ändamål byggde Roger med hjälp av återförsäljarföreningen en liten kombi som passade perfekt i klassen. Första gången jag såg bilen live var samma år i Lunds SM-tävling ”Verdexarallyt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *