ERC i Värmland blir ”hemmatävling” för Østberg/Barth, ”party” utlovas på Colins Crest, Oliver fick tidstillägg i efterhand och idealväder utlovas till Asfalt SM på Sturup Raceway.

Nedräkningen för första ERC-tävlingen i Norden, ”BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia” har nu börjat och om en dryg vecka (torsdag den 6 juli är det shake down) på ”Bäck-Hult” bara en liten bit öster om Karlstad. I morgon förväntas att anmälningslistan bli officiell och då blir det spännande både att se hur många som anmält sig till ”Rally Sweden på grus” och inte minst, hur många svenskar det finns i listan. En som definitivt finns med är Patrik Barth som nu på hemmaplan ska lotsa fram Mads Østberg med ungerska Tagai RT:s Citroën C3 Rally2. Med fyra tävlingar kvar ligger paret på tredje plats och har 44 poäng att knapra in på ledande Hayden Paddon. Året har inte rikligt gått som Mads tänkt vilket  resultatraden 2-4-3 är bevis på och nu jagar han och Patrik första segern. Nästan så att även Mads kan klassa rallyt som hemmatävling då det bara skiljer två timmar mellan hemmet i Moss och Karlstad.

 

Foto. erc.com

Har många fina minne från rallyt på vintern och nu ser jag framemot att köra sträckorna utan snö och is, berättar Mads för erc.com.

Han är dock medveten om att de flesta sträckorna är utbytta mot VM-tävlingen men att kunna återvända till Karlstad ser han framemot och konstaterar.

– Jag tror detta kommer att bli en fantastik upplevelse, lite  som Finland men utan alla hopp. Men jag vet  inte helt säkert och har ingen erfarenhet alls av sträckorna på sommaren, jag är bara van vid snövallar…

Senast slutade Mads och Patrik på en stark tredje plats i  ”Tet Rally Liepāja” vilket stärkte självförtroendet då det ändå finns likheter mellan karaktären på sträckorna.

-Fortfarande arbete att göra men det fanns positiva saker och nu måste jag se om det finns saker vi måste göra annorlunda. Vi har försökt mycket sedan Polen (4:a) och vi måste fortsätta vår utveckling för att se om vi kan hitta lite mer ”pace”, förklarar Madsoch tillägger.

Det måste vi göra om vi vill slåss i toppen!

*

Möjlighet att köpa biljetter till rallyt har nu öppnat sedan några dagar tillbaka och detta kan göras antingen via nätet eller i någon av Coops butiker i tävlingsområdet. Exakt information  om var och till vika priser, finns på rallyts hemsida ercroyalrally.com Viktigt är att ingen biljettförsäljning sker ute på sträckorna utan detta måste åskådare ha fixat i förväg.

Till exempel väntas hårt tryck till ”Colins Crest” SS12 och SS16, då som avslutande power stage. Här har arrangören gått ut hårt med att sätta ”party-stämpel” vid hoppet och redan vid 09.00 börjar ”festen”. Här bjuds det på rockmusik under dagen och vid 13.30 fylls sträckan av ”rallylegends”.

Med start cirka 13.30, drar historiens vingslag in över Colin’s med riktiga rallylegender som visar upp sig själva och bilarna som var med när det begav sig – världsmästare och publikfavoriter. Petter Solberg, Stig Blomqvist, Pernilla Solberg, Henning Solberg bara för att nämna några. Audi Quattro S1, Toyota Celica, Citroën C4 WRC och Mitsubishi Lancer utlovas, förklarar arrangören.

*

Oliver Solberg är garanterat en som publiken gärna ser i ”Entry list” för rallyt 6-8 juli men om det blir så får vi vänta tills i morgon för att få se. Att han och Elliot Edmondson är av ett speciellt virke står klart när man ser att Skoda-paret i år avverkat 128 specialsträckor. Av dessa har man vunnit nästan hälften eller exakt 59 sträcksegrar kan Oliver sätta på sitt konto. 

Foto. Skoda Motorsport

I Safari tappade han bara två sträckor och båda på grund av punkteringar. I efterhand straffades Oliver av de flitiga FIA-delegaterna med två minuters tidstillägg för att ha använt ett däck för mycket. 26 däck var tillåtet medan Oliver använde 27, använde och använde. Det felade däcket var tillbaka lämnat till Pirelli och aldrig kört, men hade skannats in och då räknas det oavsett. Nu hade straffet ingen påverkan på slutresultatet i klassen vilket däremot Thierry Neuvilles uteslutning hade. När han försvann klättrade Oliver upp till nionde plats totalt.

*

Väldigt få asfalt-åkare som gillar regn när dom tävlar och länge såg det ut som att just detta skulle bli fallet på lördag när det är deltävling tre i Asfalt SM ”Sturupsprinten”. Nu har dock meteorologerna ändrat uppfattning och för ”Sturup Raceway” där tävligen körs, förväntas uppehåll men molnigt vilket så här långt känns nästan idealiskt. Första bil att ut av de 41 anmälda ger sig iväg klockan 10.00. 

Foto: Tommy Svensson

På bilden är det Hässleholms Rolf Grybb som i en text från SRM döpts om till  ”Rolf Grym” vilket i och för sig inte är helt tokigt då han är just ”grym” med sin R5-Citroén. Tråkigt nog rasade transmissionen i hemmatävlingen HGP vilket gjorde att han även missade deltävling två i Asfalt SM, men på lördag är allt OK. Då är också Rolf och sonen Tobias med automatik en del av snacket om seger…

*

Fick för en liten stund sedan reda på att min hjälp krävs på Kristianstadsbladet/Norra Skåne i morgon vilket innebär att Motorbloggen får stryka på foten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *