Edling gör comeback i Rally-SM och när Tobiasson & Co attackerade Litokurvan!

En mindre bomb slog ner när jag läste att gamle SM-kämpen Torbjörn Edling ska åka Rally-SM 2012. Dessutom med det minst sagt udda greppet att ha allsvenska hockeyklubben Almtuna som huvudsponsor. Reaktionerna på artikeln i Uppsala Nya lät inte heller vänta sig, hockeyfansen rasade här mot den nedflyttningshotade klubbens nya satsning. Själv tycker jag bara det är kul att man lyfter blicken översargen i jakt på mer publik.
Torbjörn Edling, nu 56 år var en hårdsatsande förarbegåvning för tjugoett år sedan, då han senast satt i en rallybil. Då var det en Mazda 323 i Grupp A som var Edlings tävlingsredskap och med vilken han tog många segrar, inte minst i SM-sammanhang. Första gången jag stötte på Edling var i Svenska Rallyt i början av åttiotalet, då åkte han och Ingvar Carlsson den lilla framhjulsdrivna Mazda 323 i Standard B-klassen. Har ett svagt minne av att båda bröt tidigt efter en våldsam satsning. Någonstans i bakhuvudet ringer något om att dom dessutom krockade med varandra. Kan vara helt fel, hårddisken är inte alltid att lita på…
Själv fick jag en åktur med honom inför ett South Swedish Rally tror det var 1989. Edling, fabriksförare hos Mazda Team Sweden var förhandsfavorit och hade bjudits in för att skjutsa media på en extremt krokig vägbit i Bockeboda utanför Kristianstad. Tack och lov kom Edling med en grupp 1 variant av den fyrhjulsdrivna Mazdavärstingen. Tack och lov, för den här gick ändå alldeles för fort för min smak. När jag fått på mig hjälmen och spänt fast mig, klev Edling av kopplingen och en rent ut sagt djävulsk färd tog sin början. I en tajt vänster gled Mazdan ut i ett buskage och så saknades det plötsligt en backspegel. Under vansinnesfärden pratade Edling oavbrutet om hur kass bilen var, inget tryck i motorn jämfört med Grupp A-bilen förklarade han. Sträckan var som tur var bara någon kilometer lång och det var på lätt skakiga ben jag klev ur. Edling skällde samtidigt ut teamchefen varför han behövde köra en sådan slö skrotbil när det fanns ”redia doningar” inom räckhåll. Om jag säger så, Edling var inte världens mest ödmjuke förare vid den här tiden…
Robert Dahlgren skrev inte helt oväntat på även han för TTA och Volvo Polestar Racing. Vad återstår för STCC? Inte mycket verkar det som och nu ser det mest ut som en vandring i dödsskuggans dal…
Fick ett ilsket mejl från en som menade att jag skulle lägga ner ”drevet” mot TTA, ”du begriper ändå inget om racing” var slutklämmen. Helt rätt, mina kunskaper på området är ytterst begränsade. Men så mycket kan jag säga. Har man stått på Ring Knutstorp och sett Rune Tobiasson med fyrhjulskaas på den ljusblå Opel Rekorden attackera Litokurvan, i bakskärmen sniffar Saabs mästertrimmare Sigge Johansson i sin röda V4, på yttern pressar Brage Sundström i Aamazon medan Raine Johansson avvaktar på rätt tillfälle med den röda Rally Kadetten. Har man sådana syner för ögonen då vet man vad riktig racing handlar om. Sedan må detta ha varit hur orättvist som helst, Sigge hade ju t.om rattväxel på Saaben. Här handlade det om fajt man mot man och grabbarna bakom ratten sket högaktningsfullt i rättvisan. Först till den svart/vit rutiga flaggan var det enda som räknades!
Fick ett lite påhopp i kommentarsfältet om gårdagens inlägg om att jag bara skrev av andra nyhetssajter. Självklart är det så att det bland annat är här jag hittar stoff att kommentera, för det är att kommentera som är bloggens huvuduppgift. Någon nyhetsförmedlare ska man alltså inte se Motorbloggen som, då finns där betydligt rappare och snabbare kanaler!

9 svar på “Edling gör comeback i Rally-SM och när Tobiasson & Co attackerade Litokurvan!

 1. Animo, Amigo!!!
  En blogg är en blogg är en…………..
  Nyheter hittar vi på andra ställe, INFO hittar vi hos dej. Ibland beblandar sej de båda. Hurra! Det är med glädje i sinn jag letar efter Motorbloggarens kommentarer, inte alltid i gäng med mina åsikter, men alltid med en glimt i ögat. Det gillar jag! Fortsätt så, Tommy.
  Förresten inte bara Tommy, utan även alla ni som gör inlägg på sidan, jag lär mej mer och mer varje dag och ni är alla en stor källa från lärdomens källa.
  Gracias a todos y felices fiestas!
  Skoda-Nilsson

 2. Din blogg är ju något av det bästa man kan fördriva tiden med på internet! Att alltid några skall vara avundsjuka och leta fel!
  Kör på med huvudet högt, vi är många som följer dig dagligen!

 3. Tack Tommy, för att Du ger oss nyheter på Ditt eget trevliga sätt!!
  Det finns ju alltid dom som kan å vill glänsa å låt dom göra det för men inte förstöra för oss andra som med ett leende på läpparna läser Din Blogg :).

  1. Hej Ottosson och tober1.
   Känns kul att ni uppskattar bloggen och mitt mål är just att hos de flesta framkalla ett litet leende….
   Ha det
   Tommy

 4. Kör Hårt Tommy , som vi vet är det svårt att göra alla glada.

  Verkar som Johan har en bror eller avlägsen släkting:).

  Mvh
  Asfaltkungen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *