Drama direkt när ERC tog till Grekland, SM-tipset bl.a med två Opel i topp, Joel E. återvänder till Ungern och ny ”svensk” Skoda…

Då har EKO Acropolis Rally rullat igång och dramatiken startade direkt på första Superspecialen ”Hippodrome” i den här tredje deltävlingen i ERC 2018. Den som svarade för detta var ledande ryssen Alexey Lukyanuk som plötsligt glömt sitt nya körsätt och understyrde istället rätt i en jordvall. Punktering höger fram gav honom 12 sekunder sämre tid än den som var snabbast, ungraren Norbert Hertzig i en Skoda. Den förlorade tiden var säkert inget större bekymmer för Lukyanuk brättade han medan han bytte hjul.

Värre är att vi nu inte har något reservhjul kvar och en tuff stenig tremil sträcka framför oss…

Mer nöjd var då den lite överraskande ledaren Hertzig.

Fin sträcka och en bra uppvärmning, menade Skoda-åkaren.

Vi försökte spara däcken till nästa sträcka men en kul sträcka för publiken!

Tvåa var polacken Hubert Ptaszek och även han i en Skoda. Inte så konstigt då14 av de 17 startlistan som tävlar i huvudklassen ERC1 kör tjeckiskt. För övrigt bara två R5-Fiestor, Lukyanuk och Eyvind Brynildsen som sedan kompletteras med cyprioten Alexandros Tsouloftas i en C3 R5. Brynildsen med Veronica Engan fick till en bra start, sjätte tid och bara 1,8 sekunder från ledaren.

It was really good fun, tyckte Brynildsen.

En ”clean run” utan dramatik, rallyt startar först på nästa sträcka!

Snabbast på ”Q-stage” igår var ERC-debutanten Juuso Nordgren som spås en framtid i WRC men nu i Skoda Motorsports Fabia R5. Körde avvaktande på första sträckan och var tre tiondelar långsammare än Brynildsen. Sträcka två startar senare i eftermiddag medan målgången efter de tio sträckorna sker på söndag strax före lunch.

*

Dags för årets fjärde SM-tips nu i Rally Askersund och som vanligt lätt i vissa klasser medan det är näst intill omöjligt i andra. Börjar med den absolut lättaste, J-SM Otrimmat.

J-SM Otrimmat.

 1. Jari Liiten            Peugeot
 2. Albin Nordh        Renault
 3. Victor Karlsson   Ford

För att rubba Liiten och Mikael ”Mr Hankook” Kjelllgren krävs ett tekniskt alternativt mänskligt fel, för ingen i gänget åker ifrån årets guldmedaljörer.

J-SM Trimmat.

 1. Daniel Röjsel        Opel
 2. Markus Theorin     Golf
 3. Pontus Jakobsson   Toyota

Från enkel tippning till svår och så klart borde ledaren Pontus Lönnström vara självklar men ”tre är tre” och då finns han inte med den här gången. Röjsel med tillfällige kartisen Mikael Johansson behöver och får nu en välförtjänt framgång, likaså Theorin.

Otrimmat.

 1. Tom Kristensson      Opel
 2. Jonas Bodin             Peugeot
 3. Robert Andersson    Peugeot

Med ny databox i Adam efter SSR blir Tom självklar favorit i den här tunna klassen, SM-ledande Bodin får ursäkta.

Trimmat 2WD.

 1. Daniel Wall              Volvo
 2. Patrik Flodin            BMW
 3. Elias Lundberg        Volvo

Kanske allra tuffaste klassen att tippa och Wall/Nina Jonasson är ett lite chansartat tips i en klass med minst fem-sex tänkbara vinnare. Nu kommer SM-ledaren Kristian Johansson med sin ”reservplan” en knallgul Ford Fiesta då motorn i Golfen ännu inte är fixad efter SSR. Genrepet blev så där då kopplingen rasade vid gårdagens test men fixades under natten, men räcker bilen till för att matcha Volvo/BMW? Johan Green/Kevin Athley hittade bra set up i SSR och var detta proppen ur för Hässlehomaren? Som skåning hoppas man så klart…

Trimmat 4WD (R5)

 1. Mattias Adielsson  Skoda
 2. Nikolay Gryazin    Skoda
 3. Martin Berglund    Skoda

Lyckas Mattias med detta så är det onekligen en fin skalp göteborgaren klipper i Askersund.

4WD Övriga

 1. Tobias Johansson        Mitsubishi
 2. Jari Saarinen                Ford
 3. Michael Wickström     Ford

Med lite rattrost och inte med någon WRC-Focus utan en Super 2000 Fiesta får troligen Saarinen svårt att matcha snabbe Tobias men chansen finns.

*

För ett år sedan tog Joel Eriksson emot priset för F3-segernHungaroring iklädd studentmössa då tävlingen sammanföll med hans examen. I år kör Joel i DTM för BMW men återvänder i år till Ungern för deltävling tre i mästerskapet.

Budapest är en av de tävlingar jag ser allra mest fram emot den här säsongen, menar Joel.

-Jag gillar både stan och banan, och det gick bra där under båda mina besök i Formel 3, tog pole, hade snabbaste varv och vann där förra året.

Så här långt ligger Tomelilla-åkaren som är yngst i DTM, elva i tabellen.

*

Då har där kommit ännu en helt ny Skoda Fabia R5 till Sverige eller nästan i alla fall. Det är den svenskboende (Träslövsläge i Halland)  dansken Roland Poulsen som hämtat hem en Skoda. Premiär med bilen och med co-driver Ole Fredriksen blir i Avd.4 i Danska Mästerskapet, Djurs Rally den 9 juni med HQ i Kolind strax utanför GrenåJylland. Totalt 65 anmälda och hela DM-toppen på plats så nog får Poulsen/Fredriksen något att bita i. Dessutom är rallyt lite speciellt ur dansk synpunkt då nästan hälften eller 45 procent av de elva sträckorna avgörs på grus.

*

Till sist påminner om Hässleholms nya rallysprint Temahallen Grussprint i morgon lördag. Första start klockan 11.00 från Temahallen i Vinslöv med beräknat avslut runt 14-tiden. Storfavorit bland de 75 anmälda är Stoffe Nilsson med sin Subaru WRX.

*

Trevlig helg och ingen Motorbloggen på lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *