Calle på väg mot ERC Juniors, Evans rally tog slut i en lada, Neuville är ny ledare före Rovanperä, Lindholm kör klokt, Lappi har fullt stöd från teamet, YM-finalen fick kortas och kusiner vann över WRC.

Ser onekligen ljust ut för att Calle och Torbjörn Carlberg kan få köra Opel Corsa Rally 4 i ERC Juniors under Opel Motorsports flagga 2024. Efter sex körda sträckor i finalen för ”ADAC Opel e-Rally Cup” som samkörs med WRC i ”CER” leder Nässjös stolthet med 4,3 sekunder före österrikaren Luca Pröglhöf. Trea är hemmaföraren Raffael Sulzinger men då nästan minuten efter ”Die Carlbergs”. Egentligen är detta ointressant, det intressanta är att enda utmanaren mot småländsk cupseger, Max Reiter ligger sexa och en bit över minuten efter.

Foto: privat

Nu återstår en sträcka idag och två i morgon innan vi får en  upplösning som kan ge oss ytterligare en svensk i Opel Motorsport. Tidigare har Emil Bergkvist och Tom Kristensson haft samma ära… 

*

Drama i ”CER” blev det även under en bitvis regntung lördag och där då Elfyn Evans föll offer för halkan. I en halvsnabb höger släppte Toyotan och trots att Evans försökte rädda det hela med hjälp av handbromsen, blev det inte stopp förrän i en tysk lada, ”game over”. Där gick också hans VM-dröm återigen i kras, nästan exakt som jag  förutspådde i onsdags. 

Foto: Okänd

Före detta hade även Kalle Rovanperä råkat illa ut men som vanligt klarade sig ”underbarnet ” undan med blotta förskräckelsen efter en allt för sen inbromsning. Tappade dock över 20 sekunder, men behöll ändå ledningen fram till att han nåddes av beskedet om Evans ”off”. Efter detta släppte Kalle klokt nog av och efter tolv körda sträckor är han nu tvåa, 14.5 efter Thierry Neuville

På kuppen fick plötsligt Ott Tänak pallkänning, trea med nästan en och en halv minut från Neuville. Fyra är Sebastien Ogier, femma Takamoto Katsuta och så sexa Teemu Suninen.

*

I WRC2 visar Emil Lindholm stor mognad och låter sig inte stressas även om Nicolas Ciamin bara är 12,9 efter. Han i sin tur har en tuff match med Erik Cais, 4,9 sekunder skiljer. Lindholm och Reeta Hämläinen hade dock ”a big moment” på sträcka 12 berättade han.

Foto. Henrik Åkeson

Bromsen gick i hela vägen till botten, så det var lite skrämmande!

Foto: Skoda Motorsport

Enda blågula flaggan sitter på Gus Grensmiths Skoda där Jonas Andersson sköter kontoret. Så här långt efter diverse trubbel är man sjua med en halv minut upp till sexan, Mikolaj Marczyk. Om man räknar in alla Rally2-bilar är det M-Sports Adrien Fourmaux som har bästa häng på Lindholm, 2,6 långsammare.

Foto. Henrik Åkeson

Dagens sista sträcka (SS14) med det långa namnet,  ”Knaus Tabbert Bayerischer Wald 2” startar klockan 18.05 och mäter 11,8 svårkörda kilometer i mörker. För att inte tala om all skit som nu finns på sträckan när den körs för andra gången…

*

Efter Esapekka Lappis krasch i går fylldes kommentarsfälten snabbt av ”kloka” ord från ”experter”. Experter som direkt dömde ut ”EP” och menade att han tid i WRC nu var över. Egentligen svårt att säga emot då fakta är att han i de fyra senaste rallyna kraschat i tre, men teamchefen hos Hyundai, Cyril Abiteboul var inte lika dömande. Istället menade han att en stor skuld i EP:s nedgående trend låg hos honom själv och teamet. När DirtFish bad om en kommentar sa Abiteoul.

Foto: Okänd

Än så länge har jag misslyckats, det är väldigt tydligt, eftersom det inte fungerar. Det är ett kollektivt misslyckande och jag tror att alla vet att jag verkligen gett EP mycket tid och inte bara jag utan hela teamet. 

Teamchefen betonade även att krascherna inte äventyrar  hans plats hos Hyundai då han fortfarande tror på honom

Hastigheten fanns  och han försökte inte imponera, ”just bad luck”!

*

I dag kördes finalen i danska ”Yokohamamesterskabet”Själland och Skælskør,  som dock fick avbrytas efter tre av fyra körda heat. Anledningen var att tävligen drog ut så mycket på tiden att man inte klarade av det hela innan det blev mörkt. 

Segrade gjorde Suzuki-åkaren Anders Lysen, 1,3 sekunder före Kenneth Kolbe Jensen, Ford Fiesta Rally4. Han i sin tur var 0,1 sekund före BMW-föraren Tommy Jensen. Sjua totalt och tvåa i klassen slutade Eslövs Ford Escort-åkare Anders Karlsson. 

*

WRC i alla ära men när det är den årliga kusinträffen, den här gången i Vinslöv drar Kalle, Thierry och dom andra kortaste strået. Med andra ord, ingen Motorbloggen söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *