Blir det IRC i South Swedish Rally och så mer om rallyhulliganer!

Blir det någon deltävling för IRC i South Swedish Rally? Omöjligt är det inte och vad jag hört är man intresserad att redan till nästa år köra en ”provtävling”. Vad detta innebär rent praktiskt är jag dock inte riktig klar över. Ambitionen är dock solklar och för några veckor sedan var en av rallyts förgrundsfigurer Janne Rydh på plats för att studera IRC-tävlingen i Ungern. Med sig hem hade han förutom alla intryck även en liten prislapp på vad ett IRC-arrangemang kostar.
Bara anmälningsavgiften till Eurosport som driver IRC var 200 000, ja inte kronor alltså utan euro, nästan två miljoner. Sedan tillkommer en massa kostnader bland annat för hotell åt Eurosportfolket, bara dessa ungefär i storlek av vad rallyt drar in idag hos sponsorerna. Dessutom lär man få bygga om Terazza i Ljungby för stora pengar för att det ska uppnå den hotellstandard som krävs av tv-folket…
Jag är skeptisk till en IRC-tävling i Småland. Visst hade det varit kul, riktigt roligt men jag tror att ekonomin sätter stopp för ambitionen. Dessutom, klarar vi två stora internationella mästerskap i lilla Sverige, Rally Sweden och South Swedish Rally? För mig känns det som att det är ett för mycket och det är inte Rally Sweden.
Istället tror jag att South Swedish Rally ska sikta på att försvara och förstärka sin position som vårt ”största” rally vad gäller antalet deltagare. Här kan aldrig Rally Sweden hänga på och tvivlar även på att någon av de andra SM-tävlingarna klarar det. SSR ska köra SM, förhoppningsvis med fler deltagare när ”de nya kvastarna” sopat färdigt. Sedan ska det kompletteras med t.ex. Sverige-Serien för VOC och en del DM-åkare precis som man gjort några gånger förut. Då hamnar man runt tvåhundra startande vilket innebär ekonomisk stabilitet som är oerhört viktig i sammanhanget. Inte så många år sedan rallyt brottades med så stora pengaproblem att nedläggning hotade, dit vill vi inte igen!
Hörde även ett annat rykte där SSR skulle utmana Midnattsolsrallyt och göras om till en deltävling i EM för Historiskabilar. Visst hade även detta varit spännande men utmana Midnattsolsrallyt, glöm det. Detta är redan en institution och de få tafatta försök som gjorts för att rida på MSR-vågen har alla slutat med fiasko. Midnattsolsrallyt äger, så enkelt är det!
Skrev lite igår om bandning i rallyskogen. Fick som väntat några ilskna mejl från ”skogshuliganerna” som menade att jag var helt ute och cyklade. Åsikterna var tämligen lika ”klart som f-n att det inte ska bandas och varnas, det är ju rally och då ska det skrotas bilar” var min egen slutsats av ”rallyfansen” tankar. Jag säger bara till er som delar deras åsikter, gå med i Black Army eller någon annan fotboll/hockeysekt. Dra runt, slå folk på käften och krossa skyltfönster om ni får en kick av detta, men ge fullständigt f-n i att besudla rallysporten!

4 svar på “Blir det IRC i South Swedish Rally och så mer om rallyhulliganer!

 1. Som jag skrivit förut, jag kör inte rally för publikens skull, jag kör för att det är skitkul så publikens åsikter om band & varningar är bara löjligt skitsnack, de flesta utav dessa har aldrig suttit i en rallybil…

 2. Håller till 100% med dig Tommy ang. bandning. Riktiga rallyälskare står i skogen för att se snygg åkning och iaf mitt fall lyssna på det underbara ljudet och växlingarna. Visst är det kul att se när det är lite ”kris” men aldrig jag önskar någon att köra av, då man vet vilka oehörda kostnader det är att hålla på med skogsåka.

  1. Hej.
   Instämmer lika mycket här som med Jimmy. Sedan verkar det som att detta mest är ett ”problem” i mellansverige ( läs trakterna kring huvudstaden), här nere känns det inte lika utbrett. Har jag fel?
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *