Bakkerud fick EM-guld, Klara precis utanför pallen på Spa, Sigtunas SM-final förlänger, RU regelförklarar och fyra fler MAS-mästare!

Då blev det ändå ett EM-guld till Andreas Bakkerud som i början av året såg ut att bli arbetslös rallycrossförare. Men med seger på Spa med Skoda RX snöt norrmannen guldet fyra poäng före fransmannen Fabian Pailler, Peugeot. Bronset blev belöning för Jani Baumanis, även han med Skoda.

Foto: World RX

För Klara Andersson blev det en lyckad debut i RX2e även om hon slutade precis utanför pallen i finalen.

Hänger med toppkillarna hela helgen, otroligt och en dröm gick i uppfyllelse, summerade Klara helgen.

Hon vill även tacka dom som gjorde detta möjligt.

Tack Svensk Bilsport, Kevin Eriksson, Lennart Augustsson och hela RX2e-gänget för att ni gjorde min debut ill något jag aldrig kommer att glömma! 

Foto: World RX

Toppkilarna som Klara nämner var ledaren Guillaume De Ridder, Jesse Kallio och Isac Sjökvist.

I World RX började det lite halvknackigt för Johan Kristoffersson men detta ändrades under resans gång och efter finalen stod Arvika-sonen överst på pallen.

En lyckad helg med seger känns riktigt bra och jag tror att det det passade oss bra att de har gjort om banan och gruset till ett hårdare underlag, menar Johan som körde EKS JC-Audin. 

-Fast jag inte kört här tidigare kände jag mig komfortabel redan på träningen ochärifrån hade vi en väldigt bra lördag. Den enda plumpen i protokollet är väl att jag inte fick till den bästa starten i Q3, vilket var det som gjorde att vi inte kunde vinna grundomgången.

I finalen fick Johan en bra start och därefter var det bara att kontrollera i backspegeln.

– Vi tog in åtta poäng på Timmy (Hansen) , så nu är det bara tolv kvar. Det är klart roligt att det jämnade till mästerskapet! 

Tvåa bakom den vita Audin kom en blå Peugeot körd av Kevin Hansen medan Krisztian Sazabo i Hyundai slutade trea. Redan kommande helg är det deltävling igen och nu i Portugal.

*

Även till finalen i Grus SM blev det klent intresse men dock inte så klent som i Västerås som tvingades ställa in. Igår gick anmälningstiden ut, men detta har nu ändrats berättar Benny ”Pitan” Erixon i Sigtuna RC.

-Vi förlänger tiden till fredagen den 15 oktober klockan 18.00 i hopp om att i första hand utöka antalet SM-åkare.

Just nu finns 43 ekipage anmälda men då bara 26 i SM-delen övriga kör i Appendix K som inbjudningsklass den 23 oktober.

-Bilsportförbundet är väldigt angelägna om att vi får till en riktigt bra SM-final och att ställa in trots att vi är långtifrån minimiantalet i inbjudan finns inte på kartan, tävlingen kommer att köras som planerat, bekräftar Pitan.

Foto: Lollo

Redan nu kan man slå fast att Mats Jonsson kör hem ett 19:e SM-guld om jag räknat rätt, då tvåan i tabellen Dan Johannesson inte är anmäld och trean Bengt Thorsell är alltför många poäng bak. Grattis Mats! Mer ovisst i 2WD där hela toppgänget är anmält och där Niklas Ledin leder före Lucas Helin och så delade treorna Tobias Pettersson och Andreas Johansson Hovind. 

*

I detta sammanhang känns det lämpligt att dela den information som Rallyutskottet lagt ut på SRM:s hemsida.

1. Regler och Officiella meddelanden gällande regelförändringar är korrekt publicerade

2. För aktiva inte möjligt att inse vem som ansvarar för SM-regler, Rallyutskottet (RU) eller promotor SRM (som ansvarar för SM).

3. Den tävlande har ställt fråga gällande byte av SM Klass till SRM för att säkerställa sin regeltolkning och tyvärr fått felaktigt svar.

4. RU inser att det inte är helt och självklart enkelt för aktiva, funktionärer eller andra att lätt hitta ifall det finns Officiella meddelanden som berör regler man är intresserad av. Det krävs att man minns att man läst det vid tidigare tillfälle/aktivt letar genom samtliga OM som publicerats efter reglernas publicering. Rutiner för regeluppdatering ska ses över.

5. RU beslutar med ovanstående som underlag att Andreas Johansson Hovind, Enköpings MK återfår sina 40 SM-poäng intjänade i SM klass Internationella 2 WD och att SM-poängen i SM klass Standard stryks. Det innebär att han i sista deltävlingen 2021 måste delta i SM klass Internationella 2WD för att få fler SM-poäng.

2021-10-10
För Rallyutskottet
Janne Rydh”.

*

I går gratulerade jag vinnarna i MAS-Rallycup men missade fyra av sex klasser, skickligt eller?

Foto: JC Rallypics

I 4WD övriga med sin lätt ”överåriga” Mazda vann Mikael Hallquist/Ronnie Maxe. Rally4/R2 segrade Ulf och Patrik Wiström medan Johan Pettersson/ Mattias Holm tog hem standardklassen. Sedan blev det Opel-triumf i Appendix K genom strävsamma paret Arne Bäckström och Björn Wessel i Opel Kadett Gsi

*

Idag blev det en kort Motorbloggen men ändå en Motorbloggen och anledningen är hög arbetsbelastning på KB:s fotoavdelning.

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *