Båda svenska ”WRC-hoppen” bröt, Silver-Grisen VOC-fyra o tacka vet jag rally!

Det är precis som f-n är lös så fort en svensk rallyförare närmar sig en internationell framgång. Nu senast i Greklands WRC-bidrag fick jag ytterligare bevis på att den ”hornbärande” stod bland åskådarna. Han såg till att både Pontus Tidemand och Fredrik Åhlin Kottulinsky fick kasta in handdukarna några sträckor före mål. Tidemand som låg trea fick ge upp på sträcka elva med trasig drivaxel och Fredrik på tolvan med ”mechanical” enligt wrc.com. Någon gång kan väl den hornklädde ta semester när det vankas rally med svenskar utomlands, är det för mycket begärt…
Annars artar sig Grekland till att bli den tuffa utmaning som förutsågs. Självklart kunde inte andra placerade Latvala (vet inte om den hornklädde vet skillnaden på Sverige och Finland) få ett clean race. Med bara två sekunder fram till Loeb sladdande finnen ut lite lätt i en mjuk jordvall. Där, precis där hade han med hornen placerat en liten sylvass sten som skar upp höger bakdäck likt en Morakniv i ett smörpaket.
– Fyra kilometer före mål knäcktes fälgen så vi måste stanna och byta hjul, berättade en bedrövad Latvala vid sträckmålet.
Däckbytet tog över tre minuter och skickade ner honom till fjärde plats.
Med en sträcka kvar att åka innan uppehåll, leder Loeb före Solberg och Hirvonen som trea. Just nu har man kört genom den dj-ligaste sträckan av alla, SS16. Inför denna höjde Solberg Forden maximalt ungefär till SUV-höjd.
– Här handlar det inte om väghållning utan överlevnad, konstaterade Petter.
– Gäller att inte spela hjälte utan bara ”full safe driving”!
Taktiken gick hem och Petter vann sträckan.
Silver-Grisen med besättningen Ola Wingren och Anders Östberg skämde inte ut skåningarna i Götenerundan ingående i Sverige-Serien. En mindre avåkning på sträcka fyra kostade tio sekunder och tredje platsen. Starkt kört att hänga på ledarduon Per Nordahl, tvåa och Alexander Cruse, trea. Vassaste B-förare var Jimmy Wessbo och allra snabbaste VOC:are var Arne Rådström. Min analys är att Ola är bättre på att köra bil än att tävla i frågesport, en analys han delade.
-Det är ju inte så att min ekonomi tyngs av studieskulder precis…
Till andra sidan jordklotet, till Australien skickade den hornklädde sin vikarie för där fanns ju en annan svensk rallyförare, PG Andersson. Här fick han till hål i ventilkåpan redan på sträcka två och sedan har det bara dj-lats för PG.
– Vi tappade över en halv minut och väl i mål på sträckan upptäckte vi ett hål i ventilkåpan. Först fick vi order att bryta. Men efter ett tag togs beslut att fortsätta, berättar P-G för motorsportivarmland.nu.
”F-n vikarien” var dock inte helt nöjd utan beslöt sig för att öka trycket och på SS8 lyckades han bättre
– Det började lukta bensin, så jag tvärnitade på sträckan. Det sprutade bensin över vindrutan och visade sig vara en bussning till bränslespridaren som glidit åt sidan. Men efter lite McGyver-mekning med buntband, fick jag det att hålla ihop, säger P-G som ligger sjua inför avslutningen.
Blev väl inte helt överraskad över att Juha Kankkunen ställde in sin start i Midnattsolsrallyt, man vet ju hur mycket gamla VM-åkare har att stå i. Men publiken får en nästan fullgod ersättare då Mats Jonsson tar över Toyotan och genast har rallyt fått en klar segerutmanare!
Ikväll ska Tina Thörner skjutsa runt en rallysugen deltagare i TV4-programmet ”Kvällen är din”. Tina lånande Mattias Adielssons R2-Fiesta för ändamålet och man kan väl säga att det är tur att det inte är direktsändning. Varför? Jo Mattias rullade ”tv-bilen” i Götenerundan och bröt…
Formel 1 är för härligt. Ser rubriken ”Michael Schumacher snabbast i Monaco”. Jaha då står han alltså i pole tänkte den F1-okunnige bloggaren lite enkelt. I h-e heller nej någon sorts bestraffning sedan Barcelona skickade istället ner tysken till sjätte rutan. Kollar lite mer och ser då att även Vetell råkat ut för någon form av bestraffning och flyttades fram (?) en placering. Nej, tacka vet jag rally, snabbast på sträckan är också snabbast på sträckan oavsett om han dummat sig några tävlingar tidigare…
Till sist så önskar jag en trevlig pingsthelg. Förr när jag var ”ännu yngre” var pingsten en given festhelg, i år körde jag istället ut och tog två markägartillstånd till TV-Svängen. Nya tider…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *