Även kroppsvisitering på ”Red Barn Arena”, Julia T. gör ökendebut, Seel går ut som tvåa i Rally Hail, Ola S. gillar snövallar, skånskt i Rissna, Rovanperä byter till Porsche, även ljus på Pernilla och SMK Hörbys årsmöte blev historiskt.

Väskförbudet på ”Red Barn Arena” är fortfarande en het potatis hos alla de som tänker sig att inleda ”Rally Sweden” här på torsdagseftermiddag/kväll. Viktigt är så klart att påpeka att det inte är arrangören ”som hittat på” detta, utan myndigheter i Sverige som ska skydda rikets säkerhet. Icke desto mindre kommer det att ställa till det, då majoriteten rallybesökare bär ryggsäck eller någon annan form av väska. Igår tydliggjorde man ytterligare kring förbundet och då påpekades också att alla besökare kommer att kroppsvisiteras.

Så här skriver man från Umeå, 

VÄSKOR ÄR FÖRBJUDNA OCH KROPPSÖKNING ÄR OBLIGATORISK PÅ RED BARN ARENA.

I slutet av förra året fattade Svenska Polisen beslutet att förbjuda påsar vid större händelser. Beslutet togs baserat på den nuvarande globala situationen. För Rally Sweden och The Red Barn Arena innebär det att det blir komplett bagförbud för publiken. Samtliga besökare ska även kroppsvisiteras innan de släpps in på arenan. För vanliga deltagare på sport- och underhållningsevenemang, är detta inget nytt. För Rally Sweden är det dock första gången tävlingen behöver genomföra dessa åtgärder.”.

*

Idag släppte SBF nyheten att värmländskan Alva Olsson med hjälp av flitigt internationellt anlitade SMK Hörby-kartläsaren Julia Thulin ska tävla i ökenrally. I Saudiarabien ska Alva som kommer från Folkrace och Julia delta i en tävling som är öppen enbart för kvinnor där uppemot 50 ekipage ska delta. 

Foto. Tommy Svensson

Båda två ingår i SBF:s landslag och för Julia kan tävlingen ”Rally Jameel” bli starten på något nytt i den redan tidigare framgångsrika karriären. 

Jag har som mål att tävla i ökenrally i framtiden, så jag ser detta som spännande och utvecklande, berättar hon,

Jag och Alva känner inte varandra sedan tidigare, men har haft en del kontakt inför detta och jag ser fram mot att göra detta äventyr ihop.

Rallyt i öknen handlar i första hand inte om hastighet utan mer som i Regularity med medelhastighet och att navigera rätt. Om detta är nytt för Julia så är det ännu mer nytt för Alva med sina erfarenheter från Folkrace.

Förbundskapten Pier Steffansson presenterade idén till projektet, och för mig var det självklart att säga ja. Jag har inte haft någon kontakt med landslaget tidigare, jag kör folkrace och har gjort det i fem år. Jag känner mig jättenervös, men det ska bli kul, förklarar Alva.

2022 åkte Mikaela Åhlin-Kottulinsky rallyt i par med Annie Seel och nu stöttar Mikaela debutanterna berättar Julia. 

Vi har haft ett möte med Mikaela, och är tacksamma för den feedbacken. Hon förberedde oss på hur vi ska ta oss an tävlingen och vad vi kan förvänta oss. Kunskap och hjälp av en så duktig förare är ovärderligt. Det är superkul att hon vill hjälpa oss.

Pier Steffansson, förbundskapten ser positivt på möjligheten att ha en bil i ”Rally Jameel” och att matcha bredd och elit i detta samarbetet. På plats i Saudiarabien finns assisterande förbundskapten, Ellinor Aspeqvist.

Det ska bli intressant och lärorikt att träffa både kvinnliga förare och ambassadörer från hela världen. Jag ser fram emot inspirerande och givande diskussioner för framtida internationella samarbeten.

Rally Jameel körs 4-8 mars.

*

Mer ökenrally och Annie Seel fick en flygande start i sin VM-satsning med Annett Quandt. I ”Saudi Baja Rally Hail” går paret ut som andra bil efter att ha kvalat in på en imponerande nionde plats totalt med flera toppnamn bakom sig.  De tio första bilarna i kvalet startar med omvänd startordning.

Foto: mohamed Ansultam

Vi visste att det skulle vara lurigt där ute idag, men vi prickade navigationen helt rätt, därför kännas det extra roligt för oss att nu få starta topp tio med bilarna i högsta klassen. Men det är lite nervöst också, vi kommer bli jagade och omkörda då bilarna bakom går mycket snabbare än vår bil, berättar Seel.

För tre år sedan tog duon en bronsmedalj i sin bilklass i just Rally Hail. 

Rally Hail är speciellt för oss, det var här Annett och jag åkte tillsamman första gången i VM. Vi siktar såklart på att vinna damklassen igen! 

*

Från öken till snö och i morgondagens ”LBC-Ruschen” mönstrar ”1300 Rallycup” fina 15 ekipage och där då nestorn i cupen, Ola Strömberg har press på sig efter segern i deltävling ett. Nu går 76-årige Ola ut först i Lima av ”Sukkagänget” som  återigen ”lurat” med sig erfarne Victor Johansson Ryds MK i högerstolen. En bra kombo som aldrig tidigare missat pallen när man samarbetat.

Foto: Tommy Svensson

Den gamle Saab-åkaren fick frågan hur han fortfarande kunde hänga med sina yngre medtävlare? Att han gärna stötar mot snövallarna tror han är en del av framgången.

Snövallarna är mina vänner och det är bäst att passa på att plocka så många poäng som möjligt nu på vintern när jag kan. Det blir annorlunda till sommaren, då måste man köra mer defensivt när det inte finns några vänner snövallar i skogen…

*

Nästan 120 anmälda till Lima vilket kan ses i motsats till ”Rally Depå Grande” som står på futtiga 14 anmälda. Senast in för inte blir dom väl sist, är faktiskt skånska VOC-tjejen Anna Lundell som sätter SMK Hörbys VEC-General Ted Malm i högerstolen på 244.an.

*

Det har varit många olika bud om vad Kalle Rovanperä skulle göra vid sidan av sin halva WRC-säsong för Toyota.

I dag kom en grej som han ska fördriva tiden med, ”Porsche Carrera Cup Benelux”. Fyra tävlingar är planerade med Porschen med Kalles debutsäsong i racing.

*  

Det är inte bara Oliver och Petter Solberg som har lyskraft i den värmländska familjen, även mamma Pernilla åtnjuter en plats i rampljuset enligt amerikanska DirtFish.

Foto. DirtFish

Nu gör Pernilla comeback efter ett års frånvaro i deras ”DirtFish Women in Motorsport Summit”. Lördagen den 2 mars är det dags för Pernilla att grillas…

*

När SMK Hörby igår hade årsmöte med 50 deltagare skrevs det historia och en milstolpe i klubbens 64-åriga historia passerades, efter att Lars Servin efter 18 år som ordförande lämnade över klubban till Malin Lindström. Ordförandeskiftet innebär att Malin som tidigare satt i styrelsen, nu blir klubbens blott nionde ordförande sedan starten 1960. 

Foto: Tommy Svensson

En stor utmaning men även ett jättekul uppdrag som jag verkligen ser fram emot att få hugga tag i, förklarar Malin och lägger till.

Som tur är har Lars lovat att stötta och hjälpa mig igång, vilket känns väldigt tryggt.

För Lars är detta en självklarhet och han känner sig i likhet med alla i klubben sig säker på att Malin klarar sin nya uppgift galant.  Även att det blev nya namn också detta tjejer, som både kassör och sekreterare menar Lars bäddar för en positivt framtid för klubben. Eva- Marie Hasslöf efterträder Motorbloggaren som sekretare dock stannar jag kvar i styrelsen och även som stöd/biträdande sekreterare. För min del var det 31 år på posten som alltså delvis avslutades vilket känns bra.

– ”Majsan” är med sitt civila jobb, stora ambition och engagemang som klippt och skuren för att efterträda denna del av ”köttberget”…

Ungefär samma sak känner Bertil Gunnarsson med lika många år (31) som kassör när han lämnar över kassaböckerna till Anneli Nilsson. Även Bertil stannar  kvar som support till Anneli och de här lösningarna är helt perfekta menar Servin.  

Viktigt för klubben att få in nytt blod i systemet och jag känner mig helt trygg med nyvalen. Malin, Eva-Marie och Anneli är alla tre både seriösa och ambitiösa och med den här trion kan alla våra 360 medlemmar se framtiden an med tillförsikt!

Foto. Tommy Svensson

SMK Hörby är efter årsmötet en av få, om inte rent av ensam klubb i Svenska Bilsportförbundet där tjejer innehar de tyngsta posterna i styrelsen. Förutom den uppräknade trion är Mia Nilsson sedan några tillbaka vice ordförande och tillika en av klubbens tävlingsledare ihop med Eva-Marie Hasslöf och Linn Wingren. I styrelsen är också könsfördelningen snudd på optimal då fyra av de nio ledamöterna är kvinnor och därmed helt i linje med SBF/RF:s ambitioner.  Årsmötet gick som alltid i gemytets tecken och smörgåstårtan plus klubbens eget bakverk på grund av sitt rosa utseende döpt till ”Grisatryne”, slank också det ner utan problem.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *