Vapenvila i ”The Swearing Saga”, Emil Lindholm anser Skodakompisen Gryazin tuffast på Kanarieöarna, Stavbom snabbast i Norrköping, ”Standard” lite ryggrad i RS-DM, mer åsikter kring SwedRally och Opel-spaning på Elmia…
Under påsken har de WRC-tävlande (WoRDA) och FIA närmat sig varandra i det som numera kallas ”The Swearing Saga”. Lite av en vapenvila är nu utropad avslöjar de tävlandes talesman Julien Ingrassia. FIA kommer inte längre att bötfälla för spontana svordomar vid intervjuer vid sträckmålen, så längde de inte riktas mot FIA, arrangören eller medtävlare. Vid andra tillfällen som i media-zon och presskonferens förväntas alla tävlande att använda vårdat språk. ”Vapenvilan” införs direkt i kommande ”WRC Rally Islas Canarias”.

*
De anmälda till ”WRC Rally Islas Canarias” har nog inte haft så mycket tid över för påskfirande då det testats i bergen på turistön inför starten på fredag. Oliver Solberg/Elliot Edmondson passade på att få in Hankook-känslan i kroppen och var flitiga med sin Printsport-understödda Toyota Yaris GR Rally2. I helgen kan man ändå köra lite mer avslappnat då Oliver inte använder den för att bättra på poängskörden i WRC2. Ändå lär han som vanligt satsa på seger, något annat finns inte i värmlänningens vinnarskalle.

Istället håller jag min skånska tummar för en annan av mina favoriter, sympatiske Emil Lindholm som gör comeback med Skoda efter något år med mer eller mindre strulande Hyundaier. Emil och Reeta Hämäläinen går ut med #29 på Skodan direkt bakom kanske storfavoriten och teamkamraterna i Toksport WRT, Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov. Rallyjournal finns på plats och där man även hade med sig ”prao-eleven” Pinja som intervjuade Emil. Hon ställde tuffa frågan, vem han efter över åtta månaders rallyuppehåll såg som sina främsta konkurrenter i helgen?

– Där finns flera men speciellt fransmannen Yohan Rossel men även Gryazin, vilket han visade för två veckor sen med vinst när ERC kördes i Spanien.
Totalt 33 anmälda för poäng i WRC2 och att M-Sport har det tufft att marknadsföra sin Fiesta Rally2 är uppenbart då bara två sådana finns anmälda. Skoda dominerar men sedan är det lite jämnt skägg mellan Toyota och Citroën. Rally1 kör vidare med samma gäng som tidigare och på ”Holmarna” finns inga inhoppare anmälda utan det är de vanliga tio som kör och av dessa återfinns hälften under Toyota-flagg. 18 sträckor med Las Palmas som utgångspunkt väntar från 26 kilometer långa ”SS1 Vasequillo-Telde1” klockan 09.03 den 25 april innan det blir målgång på söndag med ”SS18 Maspalomas2”, 13,4 kilometer med start klockan 14.15.
*
Ingen skugga över arrangörer, tävlande eller publik, men personligen har jag svårt att gå i gång på rallysprintar på folkracebanor och liknande. Att det ändå är populärt var startfältet i Norrköpings ”Stenbocken Sprinten” bevis på. Populärt så till den grad att man tvingades gallra innan man kunde släppa iväg strax under 120 bilar på Himmelstalundsfältet. Med total körtid på under fem minuter vann återigen MK Speeds Kenny Stavbom med Hyundai i20 R5 och som tvåa i klassen, östgöten Henrik Appelskog. Bästa 2WD blev en Saab 9 3 körd av Magnus Karlsson, Östergyllen, före hemmaklubbens Linus Månsson.
*
I kväll stänger HGP-utmanande ”Skänningeknixen” kommande söndag och fortfarande saknas ett par bilar för att uppnå det antal som VÖMK anser sig behöva för att genomföra tävlingen (40-anmälda). Skrev i går om som det verkar, sviktande intresset för ”rally på asfalt”. Inte minst det som tidigare varit magneten i Södra BF, ”Hässleholms GP” är ett bevis på med 62 anmälda till Garnisonen. Ändå en helt okej siffra men långtifrån hur det såg ut för tio år sedan när dansken Brian Madsen (bilden) vann med sin häftiga Peugeot. Då hade CG Wilke ansvar för att 125 ekipage fick en härlig söndag på samma område f.d P2, som jag själv gjorde lumpen på lite längre tillbaka i tiden.

Än mörkare ser det ut inför deltävling tre i RS-DM, Svedalas ”Sturup Runt” den 10 maj. Fram till fredag går det att anmäla sig hit och så här långt ä det bara 13 förare som gjort så. En liten analys ger också att det är de två Standard-klasserna A/B som numer utgör ryggraden i asfalttävlandet. På Sturup är det elva standard mot två trimmat anmälda och i HGP hör halva antalet tävlande hemma i ”Standard”. Jag vet inte om det är de väsentligt högre däckskostnaderna för en trimmad bil som spökar och som en förare i den klassen konstaterade.
– Två framdäck går där i princip alltid på en tävling och då snackar vi om en kostnad på runt 6-9000 kronor beroende på vilka däck du kör på…
*
SwedRallys presentation av hur man vill ”utveckla” sporten” för att få fler tävlande/tävlingar och inte minst förbilliga för alla har fortsätt att engagera en del på Facebook. I Motorbloggens kommentarsfunktion luftade en läsare sin åsikt.
– Bara trams, dömt att misslyckas och hur ska detta fungera om det inte finns några motorklubbar som håller i verksamheten ?? Vi behöver klubbarna och sammanhållningen i dessa så vi håller ihop och stöttar våra medlemmar.
Även från arrangörshåll har jag fått mejl, även därifrån är man frågande och en erfaren tävlingsledare undrade.
– Vilken ansvarstagande tävlingsledare vill/vågar arrangera en tävling enligt SwedRallys regelverk??? Skall i så fall vara en ”ny grön” som aldrig har funderat/förstått vilka risker som finns inom motorsporten OCH vilket ansvar en TL har!
Tiden lär utvisa vilken sida som ”vinner” och det är med stor spänning jag ser framemot ”SwedRally-premiären” och vilken klubb som leder sporten mot som det hävdas, en ny och ljusare framtid..
*
Precis som jag har svårt för för ”rally i grusgropar” tillhör jag inte heller målgruppen för mässor/utställningar oavsett innehåll.

Tänker på påskhelgens jättelika publikmagnet ”Custom Motor Show” på Elmia i Jönköping vilket visar att min inställning inte delas av de uppemot hundratusen besökarna. En av dessa var min flitige fotograf Kristian Lindberg som för min räkning gick på ”Opel-Safari” bland alla mer eller mindre monstruöst ombyggda bilar.


En lila Opel Rekord Coupé för mina tankar till en pimpad domkyrka i Lund. Då gillade jag mycket bättre en senapsgul Opel Commodore, med vad jag uppfattar enbart som originaltillbehör. För att inte tala om ERC-junioren Calle Carlbergs ”finbil” en Opel Ascona B som tidigare rullat på skånsk mark, senast med Köpingebro-familjen Peter och Tommy Nilsson som chaufförer.

Kanske lite av ett misstag eller kanske att föraren är skåning så fick även en Ford Kristians uppmärksamhet. Det var Adam Grahns Ford Fiesta Rally3 som fick bli ”katten bland hermelinerna”. Jag höjde lite på ögonbrynen när jag kollade på sidorutan och läste ”C Beck” som kartläsare, är det månne kartläsarbyte på gång hos Adam…
