Tredje raka ERC-segern för Carlberg/Eriksen, Grahn/Bäck Fiesta-trea och Jonas Kruse förtydligar om ”Standard”…
Calle Carlberg/Jørgen Eriksen pallade som förväntat för favorittrycket i ”Rally di Roma Capitale” och tog tredje raka segern i ”Junior ERC”.

Inte nog med detta utan #53 Opel Corsa Rally4 blev även bästa Rally4-bil i rallyt. Hemmaföraren Simone Di Giovanni jagade frenetiskt RC4-seger med Peugeot 208 Rally4 och inför sista sträckan hade han knaprat in på Calle så att bara 4,4 skilde. Trots att junior-seger var Calles huvudfokus lyckades han ändå utöka avståndet så att italienaren nu som tvåa, var 5,1 sekunder efter i mål. Trea i RC4 blev Gianandrea Pisani, Lancia men halvminuten efter Calle. Totalt 78 tog målflagg och av dessa blev smålänningen 23:a vilket onekligen imponerar.

Med detta leder man också såväl Junior ERC som ERC4 med 37 poängs marginal till britten Ioan Lloyd. Kvar att köra om är 60 poäng så det ser absolut ljust ut för att vi ska få en svensk Europamästare 2025. Nu blev det lite lättare sedan förste utmanare och tvåan i klassen Sergi Perez jr körde på en sten fyra sträckor före målgång. Calle var så klart nöjd med att hans ”game plan” fungerade.
– Planen har alltid varit att verkligen försöka vara snabb på första loopen under första dagen för och redan där avgöra, kommenterade Calle till erc.com.
I helgen gick det dock inte helt efter plan på fredagen erkänner Opel-föraren
– Tog lite längre tid, men försökte köra på säkerhet och inte pressa…

När spanjoren Pérez försvann var det plötsligt stor ledning i Junior-klassen.
–Svårt med stor ledning men detta har vi redan upplevt två gånger. Nu försökte vi räkna ut hur mycket tid vi hade råd att tappa utan att riskera segern, berättar Calle.
Inför ”Barum Czech Rally Zlín” den 15-17 augusti i Tjeckien ser det bra ut medger Calle.
– Men vi har fortfarande ett jobb att slutföra!
*
Blev hemmaseger i rallyt totalt med Giandomenico Basso överst, 3,7 sekunder före Skoda-kollegan Andrea Mabellini. Trean Miko Marczyk leder fortsatt EM-klassen, 22 poäng före Mabellini. Trea i mästerskapet är Mads Østberg som med Torstein Eriksen vid sin sida tog Tagai RT:s Citroën till en åttonde plats. Står på 76 poäng och med lite bättre flyt kan säkert de nio pong som saknas för silvermedalj, plockas innan det hela är slut. Mille Johansson/Johan Grönvall kämpade på och att bli 15:e i det här Italien-dominerade rallyt var absolut ett fall framåt. Dessutom blev det en poäng i mästerskapet där Katrineholmaren håller sjunde plats.

En tredje plats blev det för Adam Grahn/Christoffer Bäck men detta i ”M-Sport Fiesta Tally3 Trophy”. I klassen ERC3 blev det en placering lägre då polacken Hubert Kowalczyk med Renault Clio smög sig in som tvåa i den här Fiesta-dominerade klassen.

Grahn fick 19 poäng för besväret och smet därmed precis in på ”Topp 10” i ERC3. Klassen är populär i Polen och av de tio bäst placerade har hälften rödvit flagga bilarna.
*
Idag återkopplade ”Styrgruppens Ordförande” Jonas Kruse i frågan om ”Standard-klassens” framtida SM-status. Här pekas på av Motorbloggen, ”direkta felaktigheter om programmets upphov och Styrgruppens ledning”. För detta beklagar jag och ber om ursäkt, men i själva rapporten av enkätresultatet verkar jag ändå ha fattat det mesta rätt. Ett fel som påpekas, är jag missat att Hans Bååth bytt namn till Griplander och dessutom inte är ordförande i ”Styrgruppen” som jag skrev. Kruse är ordförande och Griplander bara ledamot och det menas också att rapporten inte är Griplanders. Kruse skriver ”Rättning: Utvecklingsprogrammet är Styrgruppens kollektiva arbete, framtaget på uppdrag av Förbundsstyrelsen, beslutat av densamma och presenterat i november 2024 vid Motorsportsalongen i Karlstad (sida 3). Det bygger på en omfattande analys av Rally-SM:s styrkor, svagheter, hot och möjligheter, med input från intervjuer och en SWOT-analys, inte en enskild persons rapport (sida 6). ”. Så långt det som beskrivs som felaktigheter av Motorblogen. För att inte bli beskylld för att enbart gå ”Standard-åkarnas” ärende låter jag därför Kruse och Styrgruppen komma till tals i ett långt inlägg, dessutom utan egna kommentar från min sida. ”Utvecklingsprogrammet för Rally-SM 2025–2029, framtaget av Styrgruppen på uppdrag av Svenska Bilsportförbundets styrelse och presenterat vid Motorsportsalongen i Karlstad i november 2024, är en strategisk plan för att stärka Rally-SM som ett sportsligt, kommersiellt och hållbart mästerskap. Intresserade uppmanas att ta del av Utvecklingsprogrammet i sin helhet via https://www.rallysm.se/_files/ugd/41c874_1ff167aab4334cc38e4ed361eab3c740.pd En diskussion har uppstått där företrädare för Standardklassen uttrycker oro över att beslutet att begränsa SM-medaljer till tre klasser – fyrhjulsdrift (4WD), tvåhjulsdrift (2WD) och Junior-SM – exkluderar deras klass från att tävla om SM-tecken.
Rally-SM:s vision och målsättningar
Rally-SM är ett starkt mästerskap, potentiellt världens bästa nationella rallyserie, med upp till 80 startande per tävling, knivskarp konkurrens, engagerad publik och arrangörer som levererar på hög nivå (sida 2). Trots detta hindras mästerskapet av utmaningar: höga kostnader för tävlande, ekonomiska risker för arrangörer, svag medial täckning, brister i säkerhetsarbete och hot från myndighetsbeslut som ser motorsport som miljöbelastande (sida 2). Utvecklingsprogrammet, baserat på en omfattande SWOT-analys från 2023, vilar på fyra hörnstenar:
• Minimera kostnader för icke-värdeskapande element.
• Stärka kommersiellt värde för att underlätta finansiering för tävlande, arrangörer och förbund.
• Förbättra hållbarhet och omvärldens syn på sporten inom teknik, jämställdhet och miljö.
• Öka professionalitet i Rally-SM:s och Svenska Bilsportförbundets organisation (sida 2).
Centrala mål för Rally-SM 2025–2029
• Förenklad klasstruktur: Begränsa SM-medaljer till tre klasser (4WD, 2WD, Junior-SM) för att höja medaljernas status, öka tydlighet och underlätta medial rapportering (sida 35). Detta motverkar tidigare utspädning, där upp till 23 personer per år kunde titulera sig svenska mästare.
• Juniorfokus: Standardklassen är kärnan i Junior-SM, där unga talanger får tillgång till prisvärda bilar, coaching, teknisk utbildning, prispengar och teamstöd för att prioritera skicklighet framför ekonomiska resurser (sida 36).
• Medial synlighet: Öka exponering i riksmedia, som idag knappt rapporterar om Rally-SM, genom tydliga klasser och professionell medieproduktion, inklusive livesändningar och dokumentärer (sida 21).
• Kommersiell hållbarhet: Skapa finansieringsmöjligheter via sponsorer genom att stärka mästerskapets attraktionskraft, vilket minskar tävlandes beroende av egna eller lokala medel (sida 27).
• Hållbarhet och säkerhet: Driva innovation inom miljövänliga lösningar och systematiskt säkerhetsarbete för att skydda tävlande, funktionärer och publik (sida 24–25).
Programmet är en helhet där varje del – från klasstruktur till mediearbete – samverkar för att nå målen till 2029. Förändringar, som att begränsa SM-medaljer, kan upplevas som kontroversiella men är nödvändiga för att bryta med traditioner som hindrar utveckling (sida 2).
Svar till Standardklassens företrädare
Standardklassen spelar en central roll genom Junior-SM, där unga förare, co-drivers och team tävlar i bilar som många har råd att köpa/bygga, tävla mycket med och till och med krascha utan alltför allvarliga ekonomiska konsekvenser. Klassen får ett omfattande stöd, inklusive utbildning, prispengar och teamutveckling, för att säkerställa att talang och vilja avgör framgång (sida 36).
Seniorer i Standardklassen kan precis som i nuläget fortsatt tävla, bidra till mästerskapets bredd och dra nytta av dess ökade kommersiella värde, men att införa ytterligare SM-medaljer riskerar att underminera målet om tydlighet och statushöjning. Programmet balanserar inkludering med långsiktig hållbarhet, och Standardklassens företrädare uppmanas att se sin roll i denna helhet, där juniorfokuset stärker sportens framtid.
Jonas Kruse har hittills i varje dialog uppmanat företrädarna till att delta i, och bidra till, utvecklingen av klassen som Styrgruppen ser som en mycket viktig komponent i svensk rallysport. Styrgruppen har via Jonas fört fram ett antal förslag för att stärka klassen genom att säkerställa att kostnaderna inte skenar, tillföra prispengar, separat sponsor, med mera. Klassen ingår precis som tidigare som en viktig del i SM-tävlingarna och utvecklingen fortsätter med samma styrka som övriga områden i linje med Utvecklingsprogrammets målsättningar. Enbart tid, pengar, ambitionsnivå och kreativitet sätter gränserna. Företrädare för Standardklassen har dock uttryckt missnöje med att just deras klass inte tilldelas SM-medaljer för seniorer, vilket de upplever begränsar deras möjligheter att tävla om titlar. Detta är förståeligt, men beslutet att begränsa SM-medaljer till 4WD, 2WD och Junior-SM är strategiskt grundat i ambitionen att höja mästerskapets status och mediala attraktionskraft. Historiskt har Rally-SM:s många klasser (upp till 15 medaljkategorier vissa år) skapat förvirring och urvattnat SM-tecknens värde (sida 35). En förenklad struktur, liknande SM-veckans två klasser (2WD, 4WD), gör sporten mer begriplig för journalister och publik utanför den inbitna rallykretsen, vilket är avgörande för att locka riksmedia och sponsorer (sida 21).
Sammanfattning
Utvecklingsprogrammet för Rally-SM 2025–2029 är en ambitiös och helhetsbaserad plan för att lyfta mästerskapet till en ny nivå av sportslig styrka, kommersiell hållbarhet och samhällsrelevans. Beslutet att begränsa SM-medaljer till tre klasser syftar till att stärka mästerskapets tydlighet och attraktionskraft, vilket är avgörande för att nå riksmedia och säkra sponsorer som kan minska de ekonomiska bördorna för tävlande och arrangörer. Standardklassen är en nyckelkomponent i Junior-SM, där unga talanger tävlar och får ett betydande stöd, men att skapa en separat medalj för seniorerna i just denna klass skulle motverka målet om ett mer fokuserat och prestigehöjande mästerskap. Det finns, vilket historien visat gott om möjligheter att dela ut fler SM-medaljer, så sent som 2023 delades det ut ett stort antal medaljer med resultatet att dess status späds ut då många kan titulera sig svenska mästare och då det gör eventuella mediers uppgift att rapportera svår med resultatet att rapportering uteblir. Felaktigheterna i Motorbloggen om Styrgruppens ledning och programmets upphov har nu klargjorts. Intressenter uppmanas att ta del av hela utvecklingsprogrammet för att förstå den strategiska visionen för ett starkare och mer hållbart Rally-SM.”
”Case closed” verkar det som…
*